Animalsunited header

Koningscobra


Naam: Koningscobra  closeup of king cobra, rishikesh, india
Lengte: Tot 5,8 meter
Status: Bedreigd
Leefomgeving: Azië
Voedsel: Vlees, alle prooien die in een keer doorgeslikt kunnen worden
Taxonomische indeling:
 • Rijk: Dieren (Animalia)
 • Stam: Chordadieren (Chordata)
 • Klasse: Reptielen (Reptilia)
 • Orde: Schubreptielen (Squamata)
 • Onderorde: Slangen (Serpentes)
 • Familie: Koraalslangachtigen (Elapidae)
 • Geslacht: Koningscobra (Ophiophagus)

Koningscobra

De koningscobra (of Ophiophagus hannah zoals ze wetenschappelijk bekend staan) is de grootste giftige slang ter wereld. De koningscobra heeft geen natuurlijke vijanden. Een beet van de koningscobra is zelf voor ons heel erg gevaarlijk. Zonder behandeling sterven we.

Cobra

Kenmerken

De koningscobra is een lange slang met een maximale lengte van 5,8 meter. Opvallend aan de cobra’s zijn de wangflappen naast de kop. Over het algemeen zijn de koningscobra’s donkerbruin tot zwart van kleur, met vaak lichtere strepen langs het lichaam. De buikzijde is wit van kleur en voorzien van zwarte vlekjes. Een ander kenmerk van de cobra is z’n/haar snelle aanval. De slangen zijn niet bijzonder snel, totdat ze een aanval plaatsen. De kop wordt richting de prooi gelanceerd en ook razendsnel weer teruggetrokken.

Eetgewoonte

Koningscobra’s eten voornamelijk andere slangen. Ook andere reptielen en kleine zoogdieren worden gegeten. De cobra heeft geen speciale jacht techniek, maar zoekt totdat hij/zij een prooi signaleert. Vanaf dat moment jaagt de gifslang prooien op en bijt zich vast. Koningscobra’s zijn immuun voor ander gif en daardoor zijn zowel wurg- als gifslangen prooien voor de koningscobra. Zodra een prooi gegrepen is wordt een grote hoeveelheid gif geïnjecteerd. Het gif heeft een verlammende werking. Na een enkele beet zal de cobra rustig afwachten totdat het gif zijn werk heeft gedaan. Vervolgens wordt de prooi in het geheel opgegeten. De koningscobra is niet de giftigste slang, maar per beet wordt er wel dusdanig veel gif geïnjecteerd, dat prooien er niet meer bovenop komen. Ook voor ons mensen kan een beet van een koningscobra fataal zijn. Het gif bestaat uit neurotoxine, deze stof blokkeert spieren en zenuwen, de prooi verlamt.

Leefomgevingkoningscobra

De koningscobra’s komen vooral voor in Azië. Vooral in India, Vietnam, Maleisië en Indonesië leven ze. De leefomgeving bestaat uit droge streken, maar ook vochtige streken zoals bossen, heidevelden en bosranden.

Voortplanting

De koningscobra’s zijn een van de weinige slangen dat een nest bouwt. Het nest is speciaal gebouwd voor de 20 tot 40 eieren die het vrouwtje legt. Na twee tot drie maanden komen de jongen, juvenielen, uit het ei en hebben dan al een forse lengte van 45 centimeter.

 

Nog meer weten over de koningscobra?
National Geographic

8 Responses to “Koningscobra”

 1. Senna zegt:

  hallo, ik moet weten wie eten de oningscobra weten jullie dat?
  xsenna

 2. ryan zegt:

  hoe snel kan een koningcobra gaan ??

 3. rida zegt:

  Hoeveel kilometer legt de cobra meestal af?

Laat een bericht achter