Animalsunited header

Zwarte Weduwe


Naam: Zwarte Weduwe zwarteweduwe2
Lengte: 1,2 cm zonder poten
3,5 cm met poten
Voedsel: Vliegen, Vlinders, Muggen e.d.
Leefomgeving: Verenigde Staten en Mexico
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
 • Rijk: Dieren (Animalia)
 • Stam: Geleedpotigen (Arthropoda)
 • Klasse: Spinachtigen (Arachnida)
 • Orde: Spinnen (Araneae)
 • Familie: Kogelspinnen (Theridiidae)
 • Geslacht: Weduwen (Latrodectus)
zwarte weduwe

Zwarte Weduwe

De Zwarte Weduwe, Latrodectus mactans, dankt haar naam aan het vrouwtje, na het paren valt ze regelmatig mannetje aan en doodt hem.

Kenmerken

Het mannetje is ongevaarlijk en klein. Hij heeft een kleine, rode vlek op zijn lichaam. Het mannetje is onopvallend bruin gekleurd. Het vrouwtje is de beruchte spin en haar lijf is 4 maal groter dan dat van het mannetje. Ze is zwart van kleur en de knalrode kleur van de vlek om het lichaam is veel beter zichtbaar.

zwarte weduwe

Leefomgeving

De Zwarte Weduwe leeft in het grootste deel van de Verenigde Staten en Mexico. Tegenwoordig zijn de Zwarte Weduwe door internationale handel tussen mensen, over de hele wereld verspreid. De spinnen reizen mee in bijvoorbeeld auto’s. Ze leven solitair, alleen, en zoeken elkaar alleen op tijdens de paartijd.

Eetgewoonte

De Zwarte Weduwe zoekt een plekje uit om een web te spinnen. Daar blijft ze net zo lang zitten tot een insect haar web invliegt. Zodra een insect verstrikt raakt in het web is er geen ontsnappen meer aan. Zelfs insecten die onder het web kruipen lopen gevaar. Als dit insect één van de onderste elastische draden aanstoot, dan laat deze draad los en blijft de prooi plakken. Zodra de insecten tegenspartelen, raken ze meer en meer verstrengeld in het web. De spin komt naar de prooi toe, bijt het slachtoffer, spuit het vol gif en omwikkelt het insect met web. Het gif van de Zwarte Weduwe bevat een aantal actieve bestanddelen, waardoor verlammings verschijnselen ontstaan. Het gif kan gevaarlijk zijn voor de mens want zonder tegengif kan het fataal aflopen . De spin laat zijn prooi nog een tijdje achter in het web. Later komt ze terug om zijn slachtoffer leeg te zuigen. De prooien zijn meestal: vliegen, motten, mieren, kevers en andere spinnen.

Voortplanting

zwarte weduwe

De paring gebeurt tussen de Zwarte Weduwen tijdens de warmste maanden van het jaar. Het mannetje is polygaam,wat betekend dat hij met verschillende wijfjes paart. Voor hij op zoek gaat naar een partner, spint hij een klein web en bevrucht dit met een beetje sperma door het tegen zijn buik te wrijven. Vervolgens pakt hij dit spermapakketje beet met zijn pedipa pen (dit zijn de pootvormige organen vlak bij de bek) en gaat op zoek naar een wijfje. Wanneer hij een geschikt wijfje gevonden heeft, baltst hij voor haar door haar web te laten bewegen met zijn poten om aan te geven dat hij wil paren en geen prooi is. Het vrouwtje wacht ondersteboven in haar web op een mannetje. Na de paring eet het wijfje regelmatig het mannetje op. Eén paring is voor het wijfje voldoende om meerdere nesten met eieren te leggen, omdat zij het sperma in haar lichaam opslaat en het een aantal maanden kan gebruiken. Het wijfje legt de eieren in een grote, zijden cocon. De jongen komen tevoorschijn en ondanks dat ze piepklein zijn, kunnen ze helemaal onafhankelijk van de moeder in leven blijven. De jongen hebben al wel dezelfde vorm maar hebben nog een andere kleur. De jongen doen er zo’n 4 maanden over om volwassen te worden.

Een close-up van de dodelijke zwarte weduwe

 

Video aangeboden door: Dragonhood

 
 

Voor mee info over de Zwarte Weduwe:
National Geographic

Afbeeldingen afkomstig van: SXC.hu

2 Responses to “Zwarte Weduwe”

 1. Minousch zegt:

  Hallo, in de schuur heb ik volgens mij een zwarte weduwe gevonden. Van de bovenkant klopt het helemaal met 4kleine deukjes op haar rug. Onder de buik zitten alleen geen rode streepjes maar 2 schuine wit achtige streepjes. Ik heb haar in een potje zitten. Wat moet ik doen?

  Alvast bedankt voor uw antwoord..

  Met vriendelijke groet,

  Minousch

  • Jordi Bulten zegt:

   Goedemiddag Minousch,
   Wow mooie vondst :), niet te erg geschrokken hoop ik :).
   Ik zou persoonlijk naar een dierentuin in de buurt bellen, mochten die niets willen / kunnen betekenen, dan kan je nog een dierenwinkel proberen.
   Als laatste een dierenarts, die zal er ongetwijfeld raad mee weten.
   Je kan de zwarte weduwe natuurlijk ook zelf houden in een terrarium :)

Laat een bericht achter