Animalsunited header

Ara


Naam: Ara  ara
Lengte: 30 cm tot 1.12 meter
Gewicht: Tot 1,6 kg
Voedsel: Zaden, granen, pitten, noten, groente, fruit
Leefomgeving: Centraal en Zuid-Amerika
Onderklassen:
  1. Buffons-
  2. Blauwgele-
  3. Groenvleugel-
  4. Blauwkeel-
  5. Geelvleugel-
  6. Soldaten-
  7. Roodwang-
  8. Dwerg ara
Status: Helaas worden alle Ara’s bedreigd.
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Vogels (Aves)
  • Orde: Papegaai-achtigen (Psittaciformes)
  • Familie: Papegaaien (Psittacidae)

Ara

Een ara is meestal een grote kleurrijke papegaai, ze zijn in verschillende grootte te vinden. De grootste soort is de hyacintara die tot 1,10 meter lang kunnen worden.

Beautiful parrot

Het menu van een ara bestaat uit verschillende zaden, granen, pitten en noten, verse groenten en fruit.
Ara’s leven lang, ze kunnen tot 75 jaar worden en zijn zeer intelligente dieren. Ze kiezen een partner voor het leven, dat wordt monogaam genoemd.
De meeste ara’s zijn gemiddeld broedrijp tussen de 3 en de 8 jaar. Ze zijn vaak lieve en aanhankelijke dieren maar kunnen erg onberekenbaar worden als ze met eieren of jongen zitten. In de broedtijd kunnen ze beter met rust gelaten worden omdat ze, in hun broedagressie ze meestal blind aanvallen. Ze vertrappen erbij zelfs hun eieren of jongen in de razernij.

Ara’s lijken in bepaalde opzichten allemaal op elkaar. Wat het gedrag betreft zijn er veel verschillen.

Naam:

Blauwgele Ara

ara7
Lengte: 65 tot 90 cm
Spanwijdte: 105 tot 115cm
Gewicht: Tot 1,2 kg
Voedsel: Diverse soorten fruit, noten, zaden en nectar
De Blauwgele Ara is de meest voorkomende Ara soort.Ze komen voor in de tropische gedeelte van Zuid Amerika: o.a. Colombia, Bolivia, Peru en Ecuador. Meestal in lager gelegen gebieden. De leefomgeving bestaat uit tropische bossen met rivieren en moerassen.

Ze staan bekend om hun kleur. Ze hebben blauw met gele vleugels en staart, een groene vlek op de kop en zowel de keel als de borst zijn geel gekleurd. De irissen van de ogen zijn lichtgeel en hun snavel is zwart, zeer krachtig en in staat om grote noten te kraken. De huid rondom de ogen en de snavel is naakt en wit van kleur. Zodra de Blauwgele Ara opgewonden of gestrest is kan de huid roze van kleur worden. De poten zijn donkergrijs. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ze leven meestal in paartjes of kleine groepjes. In boomholtes worden de nesten gemaakt waar het vrouwtje 2 tot 5 eieren per keer legt. De eitjes worden alleen door het vrouwtje uitgebroed. Het duurt 28 dagen voordat de jongen uitkomen. Na ongeveer 3 maanden verlaten de jongen voor het eerst het nest. Bij de Blauwgele Ara’s zorgt het mannetje voor het voedsel voor het vrouwtje en de jongen. Nadat de jongen het nest hebben verlaten worden ze nog ongeveer een maand door de ouders bijgevoed.

 

Naam:

Buffons Ara, Grote Soldaten Ara

 ara3
Leeftijd: 50 tot 60 jaar
Lengte: 65 tot 85 cm
Spanwijdte: 112 tot 126 cm
Gewicht: Tot 1,6 kg
Voedsel: Zaden, granen, pitten, noten, groente, fruit
ara8De Buffons Ara staat ook bekend als de Grote Soldaten Ara, of Grote Groene Ara. Met een maximaal gewicht van 1.600 gram is het een van de grotere vogels uit de Ara familie.
De Buffons Ara komt voor in Centraal en Zuid-Amerika. De vogel kan gevonden worden in Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia en Ecuador. Ze leven voornamelijk in toppen van bomen in de vochtige laaglanden en aan de voeten van heuvels.
De Buffons Ara lijkt van een afstand limoen groen, dichterbij is goed te zien uit hoeveel verschillende kleuren de vogels echt bestaan. Groen, geel en rood op het voorhoofd, witte wangen getekend met zwarte en rode veertjes en de staart is groen met geel, blauw en rood. Bij opwinding kleuren de wangen roze.
De snavel en poten zijn zwart, de ogen grijs, met grijze iris. Ze leven vaak samen met hun partner of soms in kleine groepen van max 10 vogels. Het zijn monogame dieren, wat wil zeggen dat ze één partner voor het leven hebben. Met deze partner bouwt de Buffons Ara in boomholtes een nest en legt het vrouwtje 2 tot 3 eieren per keer. Na ongeveer een maand broeden, komen de eieren uit. De jongen verlaten na iets meer dan 3 maanden het nest.

 

Naam:

Hyacinth Ara

 ara4
Leeftijd: 70 jaar
Lengte: tot 85 cm
Spanwijdte: 117 tot 127 cm
Gewicht: Tot 1,7 kg
Voedsel: Hard Fruit
Leefomgeving: Bolivia
ara6De Hyacinth Ara, de naam is een verwijzing naar de bloem met dezelfde kleur, kobald blauw.
De Hyacinth Ara komt voor in het oosten van de Amazone, Brazilië, Bolivia en Paraguay.
Ze hebben gele tot licht oranje ronde vlekken rond de ogen en snavel. De gele vlekken worden donkerder naarmate ze ouder worden. Een tweede oorzaak voor het verkleuren is de zon, veel zon zorgt voor donkerdere kleueren. De snavel, poten en tong zijn zwart. De tong heeft wel aan beide kanten een gele streep. De ogen zijn bruin van kleur.
De Hyacinth Ara leeft in groepen van 10 tot 100 vogels. Ze paren gemiddeld eens in de 2 jaar en er komt 1 jong per keer. Een jong wordt tot bijna een jaar verzorgd door de ouders. Hyacinthen paren het hele jaar door en de nesten worden vooral in de holle gedeelten van Manduvi bomen gemaakt maar ook in bomen en tussen de rotsen. Per legsel 1 tot 3 witte eieren. Naarmate de ouders meer ervaring krijgen komen er meerdere eieren. Van de eieren is vaak maar 50% bevrucht. De jongen hebben zo’n 10-12 jaar nodig om zelf broedrijp te zijn.

Meer weten over deze kleurrijke papegaaien?
National Geographic

Laat een bericht achter