Animalsunited header

Arend


Naam: Arend / Adelaar arend
Lengte: Tot 110cm
Gewicht: Tot 7,5 kg
Spanwijdte: Tot 250cm
Voedsel: Vissen, knaagdieren, kleinere vogels
Leefomgeving: Europa, Azië, Afrika, Amerika
Status: Sommige soorten zijn bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Vogels (Aves)
  • Orde: Roofvogels (Falconiformes)
  • Familie: Sperwerachtigen (Accipitridae)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Arend

Arend of adelaar is een vogels die thuis hoort in de familie: sperwerachtigen. De arend is dusdanig groot, dat ze eigenlijk geen natuurlijke vijanden hebben.

Kenmerken

Een Arend is een grote roofvogel met brede vleugels, een krachtige, stevige snavel en scherpe klauwen.
De mannetjes en vrouwtjes hebben hetzelfde uiterlijk, een bruin verenkleed, de kop heeft meestal een opvallende afwijkende kleur, bijvoorbeeld wit of zwart. Jongen zijn anders, meestal grijs, van kleur, pas na een aantal jaar krijgen ze het volwassen verenkleed. Het vrouwtje is over het algemeen groter.
Arenden zijn carnivoren, vleeseters. Heel handig is de grote, krachtige haaksnavel. De haakvorm is ideaal om huid en vlees van een prooi af te scheuren en van botten te schrapen. Ze hebben sterke poten en zeer krachtige, scherpe klauwen. Ze zijn overdag actief. De ogen zijn bijzonder goed ontwikkeld en kunnen op 2 kilometer een prooi signaleren.

arend

Leefomgeving

De Arendsoorten komen hoofdzakelijk voor in Europa, Azië en Afrika. Amerika kent ook enkele soorten. Ze leven langs kustgebieden, meren en rivieren met hoge bomen eromheen. De arend leeft alleen, totdat ze een partner hebben gevonden. Ze blijven voor het leven bij elkaar.

Eetgewoonte

Vanuit het nest, of in de lucht signaleert een arend de prooi. Met een snelle duikvlucht valt hij aan en de prooi wordt door de krachtige poten met scherpe nagels vastgegrepen. Vissen, knaagdieren en kleinere vogels staan op het menu. De prooi wordt veilig in een hoge boom opgegeten. Bij gevangen vogels worden eerst alle veren verwijdert voordat het wordt opgegeten. De jacht naar vissen levert zelden een nat verenkleed op. De arend vangt meestal dode drijvende vissen. Ook vissen die net onder het wateroppervlak leven zijn hun leven nooit veilig voor de grote roofvogel. Soms vallen ze zelfs schapen en geiten aan.

Voortplanting

Arenden kiezen een partner voor het leven, het mannetje en vrouwtje blijven bij elkaar en zorgen vaak jaarlijks (soms meerdere nesten per jaar) voor 1 tot 3 eieren. Het broedseizoen start in april. Na ongeveer 5 weken komen de eieren uit. Beide ouders zorgen voor het voedsel dat de jongen nodig hebben. De jongen blijven ongeveer 12 weken in het nest en verlaten het dan. Een nest wordt ook wel, horst genoemd. Een horst is erg groot en ruim om jongen in op te laten groeien, het kan 3 meter breed en 6 meter diep worden.arend3 Er wordt langdurig aan gewerkt en meerdere malen gebruikt voor het grootbrengen van jongen.
Na 4 tot 5 jaar zijn de arenden geslachtsrijp en keren dan terug naar het nest waar ze zijn opgegroeid. In de buurt van het nest, bouwen ze een nest voor zichzelf en hun jongen.

 

 

 

 

Steenarend

 

  • Lengte: tot 95 cm
  • Gewicht: tot 6.5 kg
  • Spanwijdte: tot 240 cm
  • Leefomgeving: Azië, Europa
steenarend
De steenarend leeft in Azië, ten noorden van de Himalaja en in Europa. Scandinavië, Schotland, Rusland en de Alpen zijn favoriete gebieden. Ook in Afrika, in Tunesië en Algarije komen er enkele steenarenden voor.Ze leven in hoge bomen in de buurt van een groot bos en ook in de buurt van steile bergen worden ze regelmatig gesignaleerd.Op het achterhoofd is er een duidelijke geelbruine vlek te zien. Verder zijn ze voornamelijk donkerbruin gekleurd met uitzondering van de kop en nek, die zijn iets lichter.

De menukaart is gevarieerd en bestaat uit vogels, knaagdieren en andere zoogdieren tot de grootte van een ree. Meestal worden prooien op de grond aangevallen, maar een steenarend vangt net zo makkelijk een vogel uit de lucht.

 

Europese zeearend

 

  • Lengte: tot 90 cm
  • Gewicht: tot 7.5 kg
  • Spanwijdte: tot 250 cm
  • Leefomgeving: Europa
europesezeearend
De Europese zeearend is de grootste arend van Europa. Ze komen in vrijwel ieder land Europees land voor, maar varieren wel erg in hoeveelheid. Alleen uit het midden van Europa zijn ze verdwenen. Vooral Rusland en Noorwegen zijn erg geliefd bij de Europese zeearen, maar ook in Duitsland en Zeden komen leven redelijk veel exemplaren.Vooral de bomen langs de steile rotswanden in kustgebieden worden uitgekozen om op te leven en een nest te bouwen
Als basiskenmerken hebben ze een erg grote spanwijdte, een opvallende grote gele snavel en een witte staart.Het voedsel van de Europese zeearend bestaat uit o.a. meerkoeten, eenden en andere watervogels, maar ook vissen en soms roven ze zelfs voedsel van andere roofvogels.

 

Amerikaanse zeearend

 

  • Lengte: tot 110 cm
  • Gewicht: tot 6 kg
  • Spanwijdte: tot 240 cm
  • Leefomgeving: Canada, VS
 amerikaansezeearend
De Amerikaanse zeearend leeft in Canada en in de Verenigde Staten.
Ze leven daar hoog in de bomen die langs meren, rivieren of langs de kust van de oceaan staan. In de bomen rusten en slapen ze en ook het nest of horst, wordt in de boom gemaakt.De vogel heeft een volledig gele snavel. Ze hebben een opvallende witte kop en staart, verder zijn adelaren donkerbruin van kleur. De jongen zijn volledig bruin en het duurt een aantal jaar (tot 7 jaar) voordat de jonge arend het volwassen verenkleed heeft.
Ze eten knaagdieren, vissen en kleinere vogels. Sommige grote volwassen exemplaren vallen ook schapen en geiten aan.

 

In de volgende video zien we een Amerikaanse zeearend een zalm vangen.
Bron video: You Tube
BBC

 

Meer weten over de Arend?
National Geographic

Laat een bericht achter