Animalsunited header

Kasuaris


Naam: Kasuaris kasuaris
Lengte: Tot 1.60 meter
Gewicht: Tot 60kg
Voedsel: Vruchten, insecten, slangen
Leefomgeving: Australië, Nieuw-Guinea
Onderklassen:
  1. Dwergkasuaris
  2. Helmkasuaris
  3. Oranjehalskasuaris
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Vogels (Aves)
  • Orde: Kasuarissen en Emoes (Casuariiformes)
  • Familie: Kasuarissen (Casuariidae)

Kasuaris

De kasuaris (of Casuariidae) zijn loopvogels. De familie bestaat uit 3 soorten. Het zijn zeer schuwe dieren, daardoor is er niet veel bekend over deze schitterende dieren.

kasuarisKenmerken

Een kasuaris is een grote loopvogel en een bijzondere verschijning. Het vrouwtje is groter dan het mannetje, ze hebben allebei hetzelfde opvallende verenkleed. De rug is bedekt met zwarte veren, de nek is knalrood van kleur en aan de onderzijde van de keel hangen 2 rode keellellen. De achterkant van de kop is blauw gekleurd. De bovenkant van de kop is kaal, maar voorzien van een “kam”. De kam of helm groeit ieder jaar een klein stukje en bestaat uit been, net als onze botten en de botten van dieren en wordt gebruikt tijdens het manoeuvreren door de bossen. De hals is voorzien van blauwe veren en als laatste de poten, de poten zijn kaal, zonder veren. Er zijn 3 tenen, waarvan de middelste voorzien is van een 12 cm lange klauw. Ondanks de lengte kunnen de kasuarissen zich goed voortbewegen in de bossen waar ze leven. Ze kunnen tot zo’n 50 km per uur rennen en ook zo’n 1,5 meter hoog springen.

Leefomgeving

kasuaris4

De kasuaris leeft in Australië en in Nieuw-Guinea. Ze leven daar in het tropische regenwoud en hebben een voorkeur voor dicht begroeide wouden. Omdat de vleugels niet of nauwelijks ontwikkeld zijn, leven ze op de grond. Ze leven solitair, alleen. Tijdens de paartijd zoeken ze elkaar op en zijn erg agressief tegenover elkaar, vooral de mannetjes kunnen elkaar niet luchten of zien.

Eetgewoonte

Een kasuaris is niet een erg kieskeurige eter. De vogels nemen genoegen met vruchten, maar ook kikkers, slangen en vele soorten insecten. Het zijn echte alleseters.

Voortplanting

Tijdens de paartijd gaat het mannetje op zoek naar het vrouwtje. Ze laten een lokroep horen. De lokroep is zo laag dat het rond onze benedengrens van gehoor ligt en horen we het, of net wel, of net niet. Doordat de helm van de kasuaris voorzien is van luchtkamers, kunnen ze zulke lage geluiden maken. Zo sporen ze elkaar ook makkelijker op, want lage geluiden dringen dieper door in de dichte begroeiing. Na het paren (waar weinig tot niets over bekend is), leggen de vrouwtjes donkergroene eieren. Ze legt 3 tot 6 eieren, maar vaak komen er maar 2 uit. Na het leggen van de eieren, gaat het vrouwtje direct weer op zoek naar een nieuw mannetje. Het mannetje broedt de eieren uit. Het broeden duurt ongeveer twee maanden.kasuaris2 De jonge zijn nog anders van kleur, bruin met gele strepen. Het duurt nog ongeveer 6 maanden tot hij/zij het volwassen verenkleed krijgt. Zodra de jonge 9 maanden tot een jaar oud zijn verlaten ze de vader en gaan alleen verder. Vanaf het derde levensjaar is het jong zelf geslachtsrijp.

 

 

 

 

De schitterende vogel in het wild

 


 
Met dank aan: Kesava F voor het delen van de video

 

 

Meer weten over deze fantastische loopvogels?

National Geographic