Animalsunited header

Pinguïn


Naam: Pinguïn  pinguïn
Lengte: Tot 110 verschillend per soort
Gewicht: Tot 41 kg verschillend per soort
Voedsel: Vissen, schaaldieren
Leefomgeving: Zuidelijk halfrond
Soorten: Er zijn 19 verschillende soorten bekend.
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Vogels (Aves)
  • Orde: Pinguïns (Sphenisciformes)

Pinguïn

Pinguïns vormen een eigen familie van niet-vliegende zeevogels. Ze zijn opvallende en makkelijk te herkennen dieren. Het ze zijn meesters in het overleven in extreme kou. Ze worden in het wild gemiddeld zo’n 20 jaar.

pinguinKenmerken

Pinguïns zijn volledig aangepast aan extreme kou. Het verenkleed werkt goed isolerend en heeft daarnaast ook een camouflerende werking. Alle soorten zijn zwart-wit van kleur, een aantal soorten zoals de koningspinguïn zijn kleurrijker. De koningspinguïns hebben heldere goud-gele vlekken aan beide kanten van de keel.
Onder het verenkleed hebben pinguïns een dikke vetlaag, of blubber om zo nog meer warmte vast te houden. Zijn ze daarnaast goed aangepast aan het leven in de zee. Zo lijken de vleugels meer op vinnen en zijn ze niet meer geschikt om te vliegen. Ook de poten zijn aangepast, de tenen zijn met elkaar verbonden door zwemvliezen, om zo efficiënt mogelijk te zwemmen.
In de manier van voortbewegen is een pinguïn toch wel uniek te noemen. Het zijn vogels, maar vliegen niet, ze kunnen ontzettend goed en snel zwemmen en sommige soorten kunnen hun adem ongeveer 18 minuten inhouden. De soorten die leven in sneeuw en ijs, glijden vaak met de buik over het ijs of de sneeuw. Op het land waggelen ze, deze kenmerkende manier van lopen wordt veroorzaakt doordat de vogel eigenlijk op zijn hurken loopt. Het heupgewricht bevindt zich lager bij de grond dan het kniegewricht. Daardoor ziet de manier van lopen er soms een beetje klungelig uit.
Het verenkleed is hetzelfde bij alle volwassen pinguïns, een witte buik en een zwarte rug. Jonge dieren hebben meestal een grijs verenkleed.
De keizerspinguïn is de grootste soort in de pinguïn familie. Ze worden zo’n 110 cm lang. En hij weegt 30 tot 41 kg. Als hij gaat zwemmen kan hij wel 18 minuten onder water blijven.

EetgewoonteOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pinguïns zijn roofdieren, carnivoren. Om voedsel te vinden moeten ze het water in. Vissen, schaaldieren en zelfs inktvissen worden gevangen en opgegeten. De meeste soorten leven (net als walvissen) voornamelijk van krill, alleen de koningspinguïn vangt over het algemeen veel vis.

Leefomgeving

Ze komen alleen voor op het zuidelijke halfrond tot net onder de evenaar. Er zijn soorten die zich volledig hebben aangepast aan het extreme koude weer van Antarctica. Ook zijn er soorten die in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en op de Galapagoseilanden voorkomen.

pinguin4Voortplanting

Pinguïns kennen een mooie broedzorg. Per keer legt een pinguïnvrouwtje 2 tot 3 eieren. Veel soorten maken een nest van stenen, takjes etc., of ze nestelen zich in gaten of holen. Om de beurt broeden vader en moeder op het ei. Ze lossen elkaar af zodat beide ouders kunnen eten. Ook als het ei is uitgekomen lossen beide ouders elkaar af, maar nu om het jong te voeden. Alleen de grootste soorten (zoals de keizerspinguïn) maken geen nest. Deze soorten leggen over het algemeen één ei. Om het ei uit te broeden, wordt het ei op de poten gelegd en dankzij een warme, beschermende huidplooi onderaan de buik wordt het ei uitgebroed. Bij de keizerspinguïn broeden alleen de mannetjes het ei uit. Gedurende de broedperiode gaat het vrouwtje naar zee om zichzelf te voeden. De mannetjes blijven op het vaste land en kruipen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Samen houden ze de warmte nog beter vast en hebben ze een grotere kans om het ei uit te broeden. Ook blijven ze zelf op deze manier warm genoeg om in leven te blijven. De mannetjes moeten soms een kou van -70 graden!! trotseren.

Vijandenpinguin5

Een pinguïn kent vele vijanden. Ze leven zowel op het land als in het water, maar zijn nergens veilig.

  • Vanuit de lucht: Veel zeevogels hebben het gemunt op de kuiken en eieren.
  • Op het land: Veel landroofdieren zoals katachtigen hebben het gemunt op jonge, zieke en zwakke dieren.
  • In het water: Zodra de pinguïns naar voedsel zoeken, moeten ze heel voorzichtig zijn, orka’s, haaien, robben en zeehonden hebben het gemunt op elke pinguïn die ze te pakken kunnen krijgen.

Voor een pinguïn zit het gevaar niet alleen in roofdieren, maar ook de dramatische afname van voedsel, vervelende parasieten en (voor bijv. de keizerspinguïn) de extreme kou kunnen deze schitterende dieren fataal worden.
Het zwart-witte verenkleed zorgt voor camouflage tijdens het zwemmen. Kijken zee roofdieren naar boven, dan valt de witte buik van de pinguïn niet of nauwelijks op in de lichte(re) omgeving. Kijken roofdieren vanaf boven, dan valt de zwarte rug niet op in de donkere omgeving. Naast deze manier van camouflage gaan pinguïns vaak met z’n allen tegelijkertijd op zoek naar voedsel. Met zoveel keus kan een roofdier moeilijk kiezen en wordt daardoor makkelijk afgeleid.
 

Het leven van een pinguïn in het kort.
Met dank aan: Paul William.

 

Met dank aan SXC.hu voor de afbeeldingen.

Laat een bericht achter