Animalsunited header

Struisvogel


Naam: Struisvogel  struisvogel
Lengte: Tot 2,50 meter
Gewicht: Tot 180 kg
Voedsel: Bloemen, grassen, kruiden, insecten, kikkers
Leefomgeving: Afrika
Onderklassen:
  1. Zuid-Afrikaanse struisvogel
  2. Noord-Afrikaanse struisvogel
  3. Roodnekstruisvogel
  4. Somalische struisvogel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Vogels (Aves)
  • Orde: Struisvogelachtigen (Struthioniformes)
  • Familie: Struisvogels (Struthionidae)

 

Struisvogel

struisvogelDe struisvogel (Struthio camelus) is een loopvogel. Een prachtdier en houder van meerdere records: Het is de grootste en zwaarste vogel ter wereld. Ze zijn het snelste landdier op twee poten en ook de ogen, met een diameter van 55mm, zijn de grootste ogen van alle landdieren. De eieren met een grootte van 15 bij 12 cm is het grootste van alle dieren. Best indrukwekkend voor een vogel dat niet kan vliegen!

Kenmerken

De struisvogel mannetjes zijn over het algemeen wat groter (gemiddeld zo’n 2 meter hoog) en zwaarder (zo’n 150kg) dan de vrouwtjes (gemiddeld 1.90 meter hoog en 110kg zwaar.) Alleen door de omvang is de struisvogel al opvallend. Ook vallen de kleine kop met grote ogen erg op. De lange nek heeft geen veren, maar is kaal. De nek is bijzonder flexibel en net als de kop en de poten, grijs tot grijs-blauw van kleur en is zo lang als de halve lengte van de struisvogelstruisvogel4
Aan de veren op het lichaam is te zien of je met een mannetje (zwarte veren) of een vrouwtje of jong (grijze of bruine veren) te maken hebt. De vleugels en staart zijn wit tot lichtgrijs gekleurd. De krachtige poten zijn bloot en voorzien van twee tenen, één lange krachtige teen met een lange dolkachtige nagel van ongeveer 10 centimeter. Deze teen wordt gebruikt tijdens het rennen.
De tweede teen is veel kleiner en lijkt geen functie te hebben. Ze kunnen zo’n 50 km per uur rennen en ze kunnen dat tot zo’n 30 minuten volhouden en zijn daarmee de recordhouders onder de vogels.
Struisvogels zijn vrij rustige dieren, maar kunnen vooral tijdens de voortplantingsperiode behoorlijk luidruchtig worden. Ze kunnen luid sissen, snuiven en fluiten. Het mannetje kan tijdens de balts een luide galm laten horen. Ook het open en dicht klappen van de snavel kan met veel kabaal gepaard gaan.

Leefomgeving

De struisvogel leeft in Afrika. Ten zuiden van de Sahara zijn de meeste te vinden. Ook in het oosten en het zuid-westen van Afrika zijn struisvogels te vinden. Ze leven daar in de open graslandschappen, savannes en halfwoestijnen. Het zijn sociale dieren, ze leven over het algemeen in kleine groepen van zo’n 5 volwassenen. Struisvogels worden zelden alleen aangetroffen en grotere groepen zijn meestal gezinnen met jongen. Zo’n groep wordt een harem genoemd. Struisvogels zijn tolerant naar elkaar, maar ook zeer tolerant naar andere dieren. Ze bevinden zich regelmatig in het gezelschap van andere grote groepen zoogdieren als zebra’s en antilopen te vinden. Ieder dier heeft zijn / haar eigen specialisme. Samen vullen ze elkaar goed aan en zien ze een roofdier nou eenmaal sneller aankomen. De een kan beter zien, de andere beter horen of ruiken. Zo verbetert de verdediging van alle dieren in de directe omgeving.

struisvogel

Eetgewoonte

Struisvogels zijn geen moeilijke eters. Vrijwel alles wat ze tegenkomen wordt gegeten. Van grassen, bloemen, zaden en vruchten tot hagedissen, kikkers en insecten. Het zijn geen jagers, meestal als er een dier wordt gegeten is dat per ongeluk. Insecten die bijvoorbeeld zelf nectar uit bloemen eten, worden ineens geheel met bloem opgegeten.

Voortplanting

Als het paarseizoen is aangebroken, is het tijd voor de mannetjes om te laten zien hoe stoer en sterk ze zijn. Ze knokken met elkaar om de vrouwtjes, daarbij worden gevaarlijke trappen uitgedeeld. De sterke mannetjes winnen meerdere, tot 9, vrouwtjes voor zich. Één van de vrouwtjes is het alfavrouwtje, zei mag eerst met het mannetje paren. Het mannetje laat het vrouwtje weten wat hij wil door voor haar te dansen, de baltsdans. Hij hurkt, spreid de vleugels en begint vervolgens de nek heen en weer te bewegen. Het vrouwtje laat duidelijk merken of ze dezelfde intenties heeft of niet. Na de paring legt het vrouwtje eieren, zo’n 10-12 per keer. Samen met het mannetje broeden ze, om en om. De eieren liggen in het nest wat vaak niet meer is dan een kuil in de grond. Het moet wel een diepe kuil zijn om ervoor te zorgen dat alle eieren passen. Na een dag of 40 tot 45 komen de eieren uit, de jongen hebben dan nog geen veren, die verschijnen in de opvolgende weken en maanden pas. Na ongeveer een jaar verlaten de meeste jongen de ouders. Na ongeveer vier jaar zijn ze geslachtsrijp en zijn ze klaar om zelf een partner te vinden en een gezin te stichten.

 

Hoe snel rent een struisvogel? Bekijk het in de video
 

 
Met dank aan: 7naturalwonders

 

 

Meer weten over deze gigantische vogels?
National Geographic