Animalsunited header

Afrikaanse wilde hond


Naam: Afrikaanse wilde hond  afrikaanse wilde hond
Lengte: Kop- romplengte 76 tot 112 cm Staartlengte van 30 tot 41 cm
Gewicht: Zo’n 35 kg
Voedsel: Vlees van o.a. de gnoe en zebra
Leefomgeving: Afrika
Leeftijd: Gemiddeld 10 jaar
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Hondachtigen (Canidae)
  • Geslacht: Afrikaanse wilde hond (Lycaon pictus)

Afrikaanse wilde hond

De Afrikaanse wilde hond (Lycaon pictus), ook wel hyenahond genoemd, is een roofdier uit de hondachtigen familie. De Afrikaanse wilde hond lijkt inwendig veel op een hyena en een dingo en minder op een hond (die meer op de wolf lijkt).

wilde hondKenmerken

Afrikaanse wilde honden lijken op het eerste gezicht veel op onze huisdieren, maar dan over het algemeen een stuk groter. De vacht is zwart of donkerbruin van kleur en voorzien van een vlekkenpatroon. De vlekken zijn per dier anders, zo zijn er witte, geel tot geel-bruine en oranjebruin gekleurde vlekken. Ze hebben opvallend grote oren op een vrij brede kop. Ze hebben een stel zeer krachtige kaken, mede door de korte, zwarte snuit zijn de kaken gevaarlijke wapens. Het lichaam is slank en kan zo’n 115 cm lang worden. Het uiteinde van de staart is vrijwel altijd opvallend wit gekleurd. Het zijn sociale dieren en leven in groepsverband. Hoe groter de groep, hoe groter het territorium.

 

Leefomgeving

Tegenwoordig komen de Afrikaanse wilde honden nog voor in Zimbabwe, Zuid-Afrika en Tanzania. Daar leven ze op de savanne, graslanden of in licht beboste gebieden in groepen bij elkaar.

Eetgewoonteafrikaansewildehond7

Afrikaanse wilde honden hebben geen speciale dodelijke kenmerken zoals bijvoorbeeld een jachtluipaard. De wilde honden moeten het meer hebben van hun aantallen en hun uithoudingsvermogen. Tijdens de schemering trekt de troep erop uit. Ze jagen op middelgrote dieren zoals de impala en blauwe gnoe, maar ook op nog grotere dieren, zoals een zebra. Ze vallen met z’n allen aan, voornamelijk de achterzijde van de prooi wordt gegrepen. Om de beurt happen ze naar de achterzijde van de prooi, zo verzwakken ze de prooi met minimale inspanning en kunnen ze veel grotere prooien vangen. Andere grote roofdieren zoals de leeuw, of de tijger grijpen de hals of nek van het slachtoffer en verstikken de prooi. De Afrikaanse wilde honden gaan daarentegen voor de buik en verscheuren de prooi op die manier. Het lijkt een lijdensweg, maar in werkelijkheid treed de dood veel sneller in dan bij de grote katachtigen. Deze manier van jagen is uiterste efficiënt en succesvol. Ze hebben elkaar nodig tijdens de jacht en zijn ook tijdens het maal erg sociaal naar elkaar toe.

afrikaansewildehond4

Sociaal

Afrikaanse wilde honden zijn erg sociale dieren en leven eigenlijk altijd in groepsverband. Aan het hoofd van zo’n groep staat het dominante vrouwtje. Alleen het dominante paar mag zich voortplanten, ook zorgen ze voor het afbakenen van het territorium, dat doen ze met urine.
De andere leden van de groep helpen mee met de zorg voor de jongen, bijvoorbeeld door voedsel uit te braken en ze helpen mee tijdens de jacht.
Hoe groter de groep is, hoe groter de kans dat de jongen zich ontwikkelen tot volwassen dier. Vaak bestaat een groep uit ongeveer 10 tot 15 volwassenen en daarnaast tot wel 12 jongen.
Afrikaanse wilde honden maken zelden tot nooit ruzie. Als er toch een keer ruzie dreigt, dan zal het minst dominante mannetje zich kwetsbaar opstellen door bijvoorbeeld te bedelen. Zo lokken ze zorgzame reacties uit en lopen eventuele misverstanden met een sisser af en is er zelden onrust in de groep.
Ook voordat de jacht begint komen de dieren eerst samen. Er wordt eerst wat gespeeld en “muziek” (ze kunnen behoorlijk luidruchtig zijn met z’n allen) gemaakt zodat de hele groep samenkomt. Zodra de groep samen is trekken ze erop uit. Tijdens het eten zelf zijn ze opvallend stil. Een goede tactiek, want hoe meer lawaai ze maken, hoe eerder ze worden opgemerkt door andere, grotere en sterkere roofdieren. De prooi van de honden is dan een makkelijke prooi van andere rovers.
De dieren zijn ook erg zorgzaam, zieke en oude dieren krijgen voedsel van andere leden van de groep. Soortgenoten worden nooit in de steek gelaten. Deze manier van samenleven is vrij uniek in de dierenwereld.

afrikaansewildehond2

Voortplanting

De vrouwelijke Afrikaanse wilde hond bevalt aan het einde van het jaar (tussen oktober en december) van gemiddeld 10 jongen per worp. De jongen worden blind geboren in een ondergronds hol en zijn de eerste vijf weken volledig aangewezen op de moeder en haar moedermelk. Na die vijf weken krijgen ze voor het eerst opgebraakt voedsel van de volwassen leden uit de groep. Na slechts negen weken gaan ze voor het eerst mee op jacht. Het duurt nog wel ongeveer een jaar voordat ze volwassen zijn.
Over het algemeen worden er twee keer zoveel mannetjes als vrouwtjes geboren. Mannetjes blijven vaak in dezelfde groep en stellen zich op als helper van het dominante paar. Vrouwtjes verlaten over het algemeen de groep op zoek naar een eigen mannetje om samen het dominante paar te vormen. Dat is vrij uniek te noemen in de dieren wereld, want het zijn meestal de mannetjes die het nest verlaten.

 

Moeder komt de welpen halen om buiten te spelen
Met dank aan: iduberobtheranger

 

 

Afbeeldingen zijn afkomstig van:
SXC.hu
Stockfreeimages

Laat een bericht achter