Animalsunited header

Chimpansee


Naam: Chimpansee chimpansee
Lengte: Tot 180 schouderhoogte
Gewicht: Tot 65 kg
Voedsel: Alleseters
Leefomgeving: Afrika
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:

  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Primaten (Primates)
  • Familie: Mensachtigen (Hominidae)
  • Geslacht: Chimpansee (Pan)

Chimpansee

De Chimpansee is misschien wel de bekendste soort uit de apenfamilie. We hebben heel veel gemeen met de mensaap.

chimpanseeKenmerken

Het gezicht van een Chimpansee is roze, maar wordt in de loop van het leven steeds meer bruin of zwart van kleur. Het lichaam is bedekt met lange bruine of zwarte haren. Ze hebben lange sterke armen en flexibele schouders om zich in de bomen voort te bewegen. Niet alleen de handen, maar ook de voeten worden gebruikt om in bomen te klimmen en bijv om takken met voedsel stevig vast te pakken en naar zich toe trekken. Ze zijn dan wel goede klimmers, toch leven de chimpansees liever op de grond. Ze hebben grote schedels en ook de botten in de armen zijn extra lang, de armen zijn langer dan de benen. De botten in de handen en vingers zijn ook erg goed ontwikkeld en zeer krachtig. Een chimpansee is een mensaap net als bijv. Gorilla’s en Orang-oetans. Chimpansees zijn erg drukke dieren en ze zijn altijd wel ergens mee bezig. Ze kunnen duidelijk hun gevoelens uitdrukken, ze maken daarbij gebruik van geluiden, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Ze hebben een hekel aan water en kunnen niet zwemmen.

Leefomgeving

chimpansee3

De Chimpansees komen voor in het westen en in centrale delen van Afrika.
Ze leven daar in de bosrijke gebieden en slapen in de bomen. Iedere dag maakt een Chimpansee een nest van verse bladeren. Het nest wordt op een hoogte van ongeveer twee meter gemaakt, zo hebben ze minder last van parasieten, insecten en eventuele roofdieren. Ze leven in groepen van zo’n 25 tot 60 dieren.

Eetgewoonte

Chimpansees zijn niet moeilijk als het op eten aankomt. Ze eten planten, vlees, zaden, fruit en bladeren maar ook honing, eieren en insecten. Het komt geregeld voor dat de Chimpansees met de groep op jacht gaan. Knaagdieren, jonge herten en andere apen kunnen dan maar beter zorgen dat ze wegkomen. Na de jacht wordt de buit eerlijk verdeeld onder de groep. Ze eten voornamelijk in de ochtend. In het regenwoud waar de Chimpansees leven, ontkiemen bomen op verschillende tijden van het jaar vruchten. Zo moet de Chimpansee verhuizen om nieuw voedsel te vinden. Een grote boom kan 20 of meer dieren aantrekken.

chimpansee2Voortplanting

Vrouwtjes zijn van hun 12de levensjaar geslachtsrijp. Over het algemeen krijgt het vrouwtje één jong per keer. Het mannetje blijft bij het vrouwtje ten tijde van de zwangerschap, maar als de draagtijd van ongeveer 8,5 maand erop zit, verdwijnt het mannetje snel weer. Een Chimpansee is levendbarend, het jong komt dus levend ter wereld. De kleintjes zijn ongeveer 1,5 kg zwaar als ze ter wereld komen en kan nog niets. De moeder is heel belangrijk en de twee zijn de eerste jaren onafscheidelijk van elkaar. Tot het derde levensjaar drinkt het jong melk bij de moeder, dan begint hij/ zij langzaam vruchten en bladeren te eten. Na ongeveer 8 jaar gaat een Chimpansee op zijn/ haar eigen benen staan, maar wordt nog regelmatig geholpen door de moeder.

 

Meer weten over deze mensapen?
National Geographic