Animalsunited header

Gorilla


Naam: Gorilla  gorilla4
Lengte: Tot 1,7 meter
Gewicht: Tot 180kg
Leefomgeving: Midden Afrika
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Primaten (Primates)
  • Familie: Mensachtigen (Hominidae)
  • Onderfamilie: Homininae (Afrikaanse mensapen en de mensen)
  • Geslachtengroep: Gorillini

Gorilla

Gorilla’s zijn de grootste Apen op onze aarde. Ze kunnen in twee soorten worden verdeeld, de westelijke Gorilla en de oostelijk Gorilla en 4 ondersoorten. Ze worden met uitsterven bedreigd, maar dankzij goede plannen om de Gorilla te beschermen is het aantal de laatste jaren iets toegenomen. Ze kunnen zo’n 35 tot 40 jaar worden. Het DNA van Gorilla’s is vrijwel gelijk aan dat van ons mensen. Alleen de Bonobo en de Chimpansee, ook Apensoorten, komen meer overeen met de mens. De Berggorilla is misschien wel de bekendste soort, er zijn ongeveer 786 Berggorilla’s en worden ernstig bedreigd.

gorilla5Kenmerken

Gorilla’s lopen op hun knokkels, alleen soms als ze voedsel dragen, of als ze het territorium aan het verdedigen zijn, lopen ze op hun platte handen en voeten. De oostelijke Gorilla’s en dan vooral de Berggorilla’s zijn het donkerder van kleur dan de westelijke Gorilla’s. Ook zijn de haren van de Berggorilla’s een stuk dikker dan die van andere Gorilla’s. De westelijke Gorilla kan bruin of grijs van kleur zijn. Als laatste hebben de oostelijke Gorilla’s en langer gezicht en een bredere borst dan westelijke Gorilla’s. Gorilla’s zijn slimme dieren, ze kunnen gereedschappen maken en gebruiken en hebben emoties. Sommige Gorilla’s die in gevangenschap leven hebben zelfs een vorm van gebarentaal geleerd.

 

Eetgewoonte

gorilla2

De Gorilla is een herbivoor en ze voeden zich vooral met bladeren en fruit. Ze hebben de dag ingedeeld in periodes van rust, reizen voor voedsel en het opeten van het gevonden voedsel. Tussen de soorten zijn er verschillen in menu, gebaseerd op de etenswaren die ze kunnen vinden. De oostelijke Laaglandgorilla’s eten voornamelijk fruit en minder bladeren. Voor het fruit moeten de Gorilla’s dagelijks reizen om genoeg te vinden. Ongeveer 25% van het eten bestaat uit fruit. De Berggorilla’s moeten het meer van bamboe en bladeren hebben en eten een stuk minder fruit. Mieren, Termieten, andere insecten en sommige kruiden zijn ook erg geliefd bij de Gorilla’s. Ze drinken weinig, dat komt omdat de bladeren en het fruit voor voldoende vocht zorgen.

Leefomgeving

Gorilla’s leven in de Centraal- en West-Afrikaanse regenwouden. Ze leven daar voornamelijk op de bodem en in de moerassen van de tropische en subtropische bossen. De Berggorilla’s leven in een gebied wat ze Albertine Rift noemen. Het gebied beslaat delen van Uganda, Rwanda, Burundi and Tanzania. Daar leven de Apen op een hoogte van 2200 tot 4300 meter. Ze leven in kleine familie-groepen, zo’n groep wordt een troep genoemd. De troep wordt geleid door één volwassen mannetje, een “Silverback”, het dominante mannetje. Er zijn een aantal troepen bekend die door meerdere mannetjes worden geleid. De naam Silverback hebben de volwassen dominante mannetjes te danken aan hun zilvergrijze vlek op de rug. De kleur heeft met de leeftijd van het mannetje te maken, net als de hoektanden die groot zijn en blijven groeien met de jaren. Het dominante mannetje bepaald alles in de troep. Hij loopt voorop in de zoektocht naar voedsel, maakt beslissingen en neemt de verantwoordelijkheid voor de groep, bijvoorbeeld bij een confrontatie met een andere soort of troep. Jongere mannetjes, zogenaamde Blackbacks, zijn versterking.

gorillaVoortplanting

Vrouwtjes worden tussen hun 10de en 12de levensjaar geslachtrijp, bij de mannetjes is dat tussen de 11 en 13 jaar. De draagtijd is ongeveer 8,5 maanden. Na de bevalling is het vrouwtje veel met het jong bezig, ze draagt hem / haar overal naar toe. De eerste 5 maanden zit het jong vrijwel aan de moeder vastgeplakt. Pas dan durft het jonge Aapje even los van moeders te bewegen. Pas als het jong anderhalf jaar is komt er wat meer ruimte tussen de moeder en het jong. De mannetjes bemoeien zich pas met het jong als het tijd is om manieren te leren.Gorilla’s bouwen nesten. De nesten staan op de grond en bestaan uit takken en bladeren en wordt dag en nacht gebruikt. De jongen bouwen vanaf hun derde een eigen nest, vlak naast dat van de moeder. Tijdens het zesde levensjaar gaat het jong op zichzelf leven. De moeder is gelijk weer vruchtbaar en meestal vrij snel erna alweer zwanger.

Meer weten over deze krachtige apen?
National Geographic