Animalsunited header

Brilbeer


Naam: Brilbeer brilbeer2
Lengte: Zo’n
Gewicht: Gemiddeld zo’n kg
Voedsel: Planteneters / Alleseters
Leefomgeving: Zuid-Amerika
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Beren (Ursidae)
  • Soort: Bruine beren (Ursus arctos)
  • Ondersoort: Grizzly beer (Ursus arctos horribilis)
  • Geslacht: Brilbeer (Tremarctos)

Brilbeer

De brilbeer of Tremarctos ornatus vormt een eigen geslacht in de beren familie. Het zijn opvallende dieren, al zijn ze vrij zeldzaam en worden ze helaas nog steeds bedreigd. Het is het enige lid uit de beren familie die van nature in Zuid-Amerika voorkomt.

brilbeerKenmerken

De brilbeer is een opvallende verschijning. Het zijn vrij grote dieren, de heren kunnen een lengte van zo’n 2 meter bereiken en wel 150 kg zwaar worden. De vrouwtjes moeten het doen met zo 1.30 tot 1.50 meter en zo’n 60 kg. De staart is vrij lang en kan tot ongeveer 12 cm doorgroeien. De vacht is volledig bedekt met fijne, zwarte haren. Alleen op de kop en borst vinden we een kenmerkende tekening waaraan deze beer de naam te danken heeft.
Het zijn krachtige dieren en het lichaam heeft zich bijzonder goed aangepast aan de vaak bergachtige leefomgeving. De poten zijn voorzien van krachtige, scherpe klauwen en uitermate geschikt om te klimmen. De brilbeer wordt geregeld in een boom aangetroffen, sterker ze brengen veel tijd door in bomen. Soms blijven ze enkele dagen achter elkaar in een boom om op de rijping van vruchten te wachten.
Een volwassen brilbeer heeft van nature geen vijanden. Alleen jongen moeten voorzichtig zijn als er bijvoorbeeld een jaguar of een poema in de omgeving is.

Eetgewoontebrilbeer5

Brilberen zijn in principe vegetariërs en leven van plantaardig materiaal. De kaken zijn zwaar en krachtig en daardoor uitermate geschikt om bloemen en planten te vermalen. Een brilbeer heeft zelfs geen enkele moeite met stekelige planten of bladeren en doorns van bijvoorbeeld een cactus.
Een brilbeer is fan van vruchten en ze halen dan ook regelmatig stunten uit om bij het geliefde fruit te komen. Ze zijn meesters in het balanceren over takken en buigen andere takken dan weer om bij de vrucht te komen.
In tijden waarbij een brilbeer moeizaam aan het voedsel komt, stapt hij / zij net zo makkelijk over op dierlijk materiaal. Ook insecten, vogels, kleine zoogdieren en eieren worden gegeten als dat nodig is. Daardoor worden ze door veel wetenschappers in de groep omnivoren, alleseters, geplaatst. Plantaardig materiaal staat wel bovenaan het lijstje van de brilbeer. Dankzij de variatie in voedsel kent de brilbeer geen winterslaap. Veel beren houden de winterslaap omdat ze niets meer aan voedsel kunnen vinden, maar een brilbeer stapt dan net zo makkelijk over op ander voedsel wat wel te krijgen is.

brilbeerLeefomgeving

De brilbeer komt alleen voor in Zuid-Amerika. Het is de enige beersoort op het continent en ze hebben zich uitgespreid over een groot gebied. Ze zijn te vinden in Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië en Panama. Ze leven daar solitair, alleen en worden alleen tijdens de paartijd samen aangetroffen, of een moeder met haar kleintje(s). Bij comfrontaties hebben ze respect voor elkaar en proberen elkaar zo veel mogelijk te ontlopen. Verder zijn het vrij sociale dieren en wordt alleen een moeder met haar jong(en) als gevaarlijk gezien. De brilbeer is uitermate goed aangepast aan de vaak bergachtige leefomgeving. Ze eten en slapen het liefst op een zelfgemaakt platform van takken en bladeren. Zo’n platform vinden we in de bomen tot op wel 10 meter hoogte. Een brilbeer is zelfs in staat om een platform van wel 5 meter doorsnede te bouwen. Ondanks het grote verspreidingsgebied en de survival kwaliteiten, is de brilbeer erg zeldzaam en wordt helaas met uitsterven bedreigd.

Voortplantingbrilbeer3

De paartijd loopt van april tot juni. Alleen in deze tijd zoeken mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te paren. Na de paring blijven de twee nog ongeveer 14 dagen bij elkaar en vervolgens vertrekt het mannetje. Het vrouwtje zorgt voor het jong (of de jongen). De brilbeer bevalt over het algemeen in een periode met een groot voedselaanbod. Zo kan de moeder makkelijk voor voedsel zorgen in de tijd dat de jongen nog erg kwetsbaar zijn. Tijdens de eerste 40 tot 45 dagen zijn de ogen van de jongen nog dicht. Zodra de oogjes zijn geopend, volgen de jongen hun moeder op de voet en blijven totdat ze ongeveer 3 maanden oud zijn bij moeder in het nest. Na 3 maanden zoeken de jongen een eigen nest, maar wel altijd dicht in de buurt van moeders. De jongen moeten nog veel leren en trekken de eerste twee levensjaren nog dagelijks met de moeder op om alles te leren over voedsel en gevaar. In de bossen zijn er vele soorten bessen en vruchten te vinden, niet alles is goed voor een beer en dus let een jong goed op, om te zien wat eetbaar is en wat niet.
De vader wil niets met de opvoeding te maken hebben, de mannetjes zijn vaak zelfs agressief tegen hun eigen jongen waarbij de vader soms een jong wil aanvallen.

 

 

Deze schitterende dieren worden maar zelden in het wild gefilmd.
 

 
Met dank aan: Wildlife Media

 

 
 
Met dank aan:
Michael Bentley, Tambako the Jaguar, Digo_Souza, Tambako the Jaguar, socialBedia / Foter / Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)

Laat een bericht achter