Animalsunited header

Reuzenpanda


Naam: Reuzenpanda reuzenpanda2
Lengte: Tot zo’n 190 cm
Gewicht: Tot zo’n 125 kg
Voedsel: Bamboe
Leefomgeving: Azië
Leeftijd: Zo’n 25 tot 30 jaar
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Beren (Ursidae)
  • Soort: Reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca)

Reuzenpanda

De reuzenpanda, ook wel panda, pandabeer of bamboebeer (Ailuropoda melanoleuca) is één van de opvallendste en meest bekende dieren ter wereld. Ze behoren tot de beren (Ursidae) familie. De panda is een roofdier dat zich heeft gespecialiseerd in het eten van planten. De panda wordt onder andere als logo gebruikt door het World Wide Fund for Nature (Wereld Natuur Fonds). Daarnaast wordt de reuzenpanda al jaren gezien als HET bedreigde dier. Er leven vandaag der dag tussen de 1000 en 2000 panda’s in het wild. De leefgebieden liggen ver uit elkaar en dat baard onderzoekers zorgen of het ooit wel weer helemaal goed komt met deze schitterende dieren. Ze kunnen in gevangenschap zo’n 30 jaar oud worden.

reuzenpandaKenmerken

Reuzenpanda’s zijn opvallende dieren. Ze zijn groot, maar vooral de opvallende kleuren van de vacht (zwart en wit) en de grote bolle kop zijn duidelijke kenmerken van de reuzenpanda.
De kop is voorzien van kleine zwart ronde ogen. Het totaalplaatje geeft ze een vriendelijke en aaibare uitstraling. Toch is een reuzenpanda niet altijd vriendelijk en kan, vooral als ze zich bedreigd voelen, gevaarlijk uit de hoek komen.
Over het algemeen zijn de mannetje groter en zwaarder dan de vrouwtjes. Volwassen mannetjes worden zo’n 100 tot 125 kg zwaar, ze kunnen een hoogte van zo’n 70 cm bereiken en zo’n 160 tot 190 cm lang worden. Ook aan de neus is het mannetje te herkennen. De heren hebben in verhouding grotere neusgaten dan de dames.
De ogen zijn opvallend klein voor de brede grote kop en zijn daarnaast niet erg goed ontwikkeld. De neus is daarentegen erg goed ontwikkeld.
Het grote lichaam is voorzien van een dikke vacht. De vacht werkt isolerend en dat komt goed uit in de koude leefomgeving. Vooral de rug is dicht behaard met witte haren, de huid zelf is zwart van kleur. De buikzijde is voorzien van een extra dikke verlaag om ook de organen in de buik lekker warm te houden.
De poten van een panda zijn goed aangepast aan de leefstijl en vooral aan de eetgewoonte. Met beide voorpoten worden de bamboestengels omgebogen en naar de bek gebracht. Ze hebben een zesde vinger. Deze vinger groeit vanuit het polsbeen en staat recht tegenover de vijf “normale” vingers. Deze zesde vinger zorgt ervoor dat de bamboe bomen nog makkelijker vastgehouden kunnen worden. Omdat het geen echte vinger is, groeit er ook geen nagel aan. Zo zijn takken nog makkelijker vast te houden. Dit verschijnsel is een uniek kenmerk onder de roofdieren.
Ze hebben een staart die, voor een beer, opvallend lang kan worden, zo’n 15 cm. De staart wordt gebruikt om geurstoffen te verspreiden. Ze schuren met de staart langs bomen en bamboe, zo laten ze aan andere weten dat het dit territorium al bewoond is. Er worden ook urinesporen gebruikt om het territorium af te bakenen.

Leefomgevingreuzenpanda4

De reuzenpanda komt van nature alleen voor in China. Ze leven op zo’n 1200 tot 4000 meter hoogte in de berggebieden van centraal China. Reuzenpanda’s kwamen oorspronkelijk op lager gelegen berghellingen voor, maar door toedoen van de mens zijn ze verjaagd tot in het hooggebergte.
De leefomgeving is dichtbegroeid en erg onherbergzaam. Het leefgebied is verdeeld in zes verschillende bergstreken. Ze leven in een vochtige, frisse omgeving en vooral in de winter wordt het te koud en trekken ze naar lager gelegen gebieden. Reuzenpanda’s houden geen winterslaap, maar zijn het gehele jaar actief. Het grootste deel van het jaar leeft de reuzenpanda alleen, tijdens de paartijd komen mannetjes en vrouwtjes samen. Ook blijven de jongen vaak nog tot een jaar bij de moeder en kunnen ook samen gesignaleerd worden. De panda komt vooral tijdens de schemering en in de nacht in beweging. Het zijn echte landdieren, maar toch slapen ze over het algemeen in bomen. Daar vinden ze een veiligere schuilplaats om de dag door te komen. Ook tijdens het vluchten voor een andere dier, klimmen ze wel eens in een boom. Zodra de panda geen kant meer op kan, dan zal het zichzelf hevig verdedigen met de klauwen en de bek. Vooral met de kaken kunnen ze serieuze schade toebrengen. Reuzenpanda’s maken geen nest en gebruiken ook geen hol om te schuilen.

reuzenpanda5Eetgewoonte

De menukaart van een reuzenpanda is kort, bamboe. Een vreemd dieet van een roofdier. Er worden wel eens andere planten en zelfs ook een enkele kleine zoogdieren, vogels en vissen gegeten. Toch het is voornamelijk bamboe wat de pot schaft. Ondanks de bouw van de panda is het lichaam opvallend genoeg niet ingesteld op het eten van planten. De echte planteneters zoals bijvoorbeeld koeien, kunnen vele malen efficiënter met de voeding omgaan dan panda’s. Dit betekend voor de panda dat ze veel meer moeten eten om aan hun benodigde energie niveau te komen. Er verlaat veel eten onverteerd het lichaam. Daardoor zijn ze een groot deel, tot wel driekwart, van de dag kwijt aan eten. Ze eten dat net als wij, zittend op de kont.

Voortplantingreuzenpanda

Tijdens de paartijd gaat het mannetje op zoek naar vrouwtjes. Ze proberen vrouwtjes te lokken door verschillende geluiden te maken. De geluiden van een reuzenpanda lijken meer op honden of schapengeluiden dan op het geluid van andere beren. De heren zijn in deze periode erg druk, andere mannetjes moeten verjaagd worden en de zoektocht naar vrouwtjes moet snel gebeuren omdat de paartijd slechts enkele weken duurt, van maart tot mei. De vrouwtjes zijn slechts 1 tot 3 dagen van het jaar vruchtbaar! Elk moment telt dus.
Zodra de mannetjes een vrouwtje op het spoor zijn, dan maken ze sissende geluiden en kwijlen ze veel. Ze laten daarnaast overal waar ze zijn geweest veel geuren achter door met hun staart langs de bomen te schuren. Alles om een vrouwtje te vinden. Na een succesvolle paring draagt het vrouwtje vrijwel altijd één jong in enkele gevallen komt er een tweede of zelfs een derde jong ter wereld. Moeders kiest echter één jong uit om te verzorgen. De draagtijd ligt tussen de vier en vijf maanden. Dat is kort voor een beer van dit formaat. Als de omstandigheden niet ideaal zijn, dan kan het vrouwtje de zaadcellen van het mannetje opslaan en deze later (tot wel 4 maanden later) alsnog gebruiken om in verwachting te raken. Na de geboorte is het jong volledig aangewezen op de moeder. Het jong is dan nog kaal, blind, doof en kan zonder hulp van moeders niet eens eten. In de eerste 2 maanden wordt het jong ongeveer 20x zo zwaar als bij de geboorte. Het jong zal nu ook langzaam de oogjes gaan openen. Het jong blijft één tot twee jaar bij de moeder en heeft zo’n 6 jaar nodig om volwassen te worden. Ze zijn dan geslachtsrijp en kunnen een eigen gezin stichten.
De voortplanting verloopt maar moeizaam tussen reuzenpanda’s,

  1. Het vrouwtje is maximaal 3 dagen per jaar vruchtbaar
  2. Het mannetje heeft een bijzonder klein geslachtsorgaan

Er zijn gelukkig goede fokprojecten om de reuzenpanda van uitsterven te behoeden.
Kijk via de webcam, mee met onderzoekers in het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, via deze site.

Opvallend

De vacht heeft de kenmerkende zwart wit kleurcombinatie ter camouflage. Vooral van een afstand en in de sneeuw valt een reuzenpanda helemaal weg in de omgeving. De kleurencombinatie zorgt voor een optische illusie vergelijkbaar met het strepenpatroon van een zebra.

 

 
Kijk mee met het territorium gedrag van een reuzenpanda

 

 

 

Met dank aan: fortherock,  SJ photography Andrew RedingKyle Taylor, Dream It. Do It. siwild voor de afbeeldingen.

Laat een bericht achter