Animalsunited header

Giraffe


Naam: Giraffe Giraffe
Lengte: Tot 5,5 m hoog
Staart lengte: Tot 110 cm
Gewicht: Tot 800 kg
Voedsel: Bladeren
Kenmerken:
  • Lange nek
  • Gele vacht met bruine vlekken
Leefomgeving: Midden-Afrika
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Evenhoevigen (Artiodactyla)
  • Familie: Giraffen (Giraffidae)

Giraffe

De Giraffe of Giraf (Giraffa camelopardalis) is het hoogste dier ter wereld. Een volwassen dier kan een hoogte van rond de vijf meter bereiken. Het jong is al vanaf de geboorte ongeveer 2 meter. Een Giraffe slaapt kort, een slaapje duurt zo’n 4 tot 6 minuten lang. Ze doen veel van deze korte dutjes en in totaal slapen ze 1,5 tot 5 uur per dag. Dat zijn veel korte slaapjes!

GiraffeKenmerken

De Giraffe is niet te missen door de lange nek, maar ook de lange poten en de gevlekte vacht zijn duidelijke kenmerken. Om de nek overeind te houden heeft een Giraffe gespierde schouders. Over de nek tot de schouders lopen korte manen. Ze lopen op brede hoeven en ze hebben een lange en dunne staart, met aan het uiteinde een klein pluimpje met haar. Op de kop hebben de Giraffen twee kleine hoorns die bedekt zijn met behaarde huid. In het midden van het voorhoofd zit ook een knobbel, wat op een onderhuidse hoorn lijkt.

 

Leefomgeving giraffe

De Giraffe leeft op de beboste savannen van Afrika, in het gebied ten zuiden van de Sahara. Ze leven van lage of middelhoge struiken en andere houtige planten. Het vlekkenpatroon zorgt voor camouflage tussen de bomen. Het patroon is voor iedere Giraffe uniek. De Giraffen komen voor in Kameroen, Kenia, Namibië, Zambia, Zuid-Afrika, Oeganda, Botswana en Tanzania. Daar leven de Giraffen in groepen van zes tot twaalf dieren. Vrouwtjes leven niet in één vast woongebied. Vooral in de droge tijd, als voedsel en water schaars zijn, leven de dieren in grotere groepen. Mannetjes bepalen door met hun nekken tegen elkaar aan te slaan wie de baas is en van wie het territorium is. Giraffen zijn telgangers, dat betekend dat ze met eerst hun rechter voor en rechter achterpoot een stap zetten en daarna met linksvoor en linksachter tegelijkertijd.

giraffe

Eetgewoonten

De Giraffe is een herkauwer en eet vooral bladeren en vruchten. Ook in droge tijden, als er op de savanne nauwelijks water te vinden is, kan de giraffe overleven. In de bladeren die ze eten zit veel vocht en een volwassen giraffe eet zo’n 60 kg per dag. De Giraffe is kwetsbaar als hij drinkt. Ze moeten de voorpoten spreiden in een spagaat en kunnen zelf nagenoeg geen gevaar meer signaleren.

Voortplanting

Een bronstig vrouwtje trekt de aandacht van meerdere mannetjes. Ze paart met één of meerdere mannetjes. Een vrouwtje heeft één vaste plek waar al haar jongen worden geboren. De draagtijd bedraagt 14 à 15 maanden. Als een Giraffe ter wereld komt is het al bijna 2 meter hoog en weegt het 45 à 50 kg. Het Giraffejong kan binnen vijf minuten staan, maar pas na een week voegt het vrouwtje zich met het jong weer bij een kudde.

 

Bron video: YouTube
LimeWaveVideo

 

 

Meer weten over deze langnekken?
National Geographic