Animalsunited header

Jaguar


Naam: Jaguar jaguar3
Voedsel: Herten, apen, miereneters e.d.
Woonplaats: Amerika
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Animalia (dieren)
  • Stam: Chordata (chordadieren)
  • Klasse: Mammalia (zoogdieren)
  • Orde: Carnivora (Roofdieren)
  • Familie: Felidae (Katachtigen)
  • Geslacht: Panthera

Jaguar

De jaguar (Panthera onca) is een katachtige en is een uitstekende jager. De jaguar voelt zich net zo thuis op de grond, als in de bomen, maar ook in het water. De kenmerkende goud-kleurige vacht met zwarte rozetten is een uitermate goede camouflage waarmee de Jaguar ongezien prooien tot op korte afstand kan besluipen.

jaguarKenmerken

De Jaguar, de grootste en sterkste kat van het Amerikaanse continent. De Jaguar is stevig gebouwd en is erg krachtig. De kop is breed en tot ooghoogte gevlekt. De kaken zijn bijzonder lang en sterk. Ze hebben vrij korte poten met intrekbare klauwen. Dankzij de sprongkracht in de achterpoten kunnen ze hoog springen. De staart zorgt voor evenwicht bij het springen. De vacht is lichtgeel tot roodbruin met zwarte rozetten, ronde of ovale vlekken met daarin één of twee donkere stippen. Midden op de rug verandert de rij zwarte vlekken soms in een doorlopende lijn. Daarnaast bestaat er ook een zwarte variant van de Jaguar, waarbij de vlekken wel te zien zijn, maar vallen pas op in de zon. Door de ronde pupillen kan de Jaguar prima zien tijdens de jacht in de schemering. De zachte voetkussentjes zorgen ervoor dat ze goed kunnen sluipen naar een prooi.

Leefomgevingjaguar

De Jaguar komt voor in Midden-Amerika en in Zuid-Amerika. In de dichtbegroeide regenwouden tot aan de savanne aan toe sluipen de Jaguars tussen het gras en rotsen tijdens het jagen. Ze leven altijd in de buurt van water, tot ongeveer een kilometer van de dichtstbijzijnde drinkplaats. Een Jaguar leeft alleen en komt eigenlijk alleen samen tijdens de paarperiode. Vooral tijdens de opkomende- en ondergaande zon zijn Jaguars actief. Ze kunnen goed zwemmen en ook in bomen klimmen is geen enkel probleem.

Voedsel

Een Jaguar is niet kieskeurig als het om eten gaat. Vrijwel ieder dier die de Jaguar tegenkomt is een mogelijke prooi, herten, tapirs, apen, luiaards, miereneters, stekelvarkens, ratten maar ook vogels, kikkers, zelfs kaaimannen, schildpadden, vissen en slangen zijn voor een Jaguar geen onbekend voedsel. In totaal staan er zo’n 85 verschillende diersoorten op het menu.

jaguarVoortplanting

De Jaguars paren door het hele jaar en direct na de paring gaan het mannetje en het vrouwtje heel snel weer uit elkaar. De draagtijd is 90-110 dagen en per worp komen er één tot vier welpen ter wereld. Ze wegen dan slechts 700-900 gram en zijn de eerste twee weken nog blind. De jongen worden meestal geboren in een hol tussen rotsen of in dicht struikgewas waar enige dekking wordt geboden. Het vrouwtje verdedigt haar welpen fel tegen eventuele indringer, zelfs de vader wordt weggejaagd. Na ongeveer een half jaar gaat een Jaguarjong voor het eerst mee op jacht. Als de welpen ongeveer twee jaar oud zijn, gaan ze hun eigen weg. Ze proberen een eigen territorium, jachtgebied, te vinden. Vanaf hun derde levensjaar zijn Jaguars volwassen, ze kunnen zelfstandig jagen en paren.

 

Een schitterende blik op een jaguar in het wild

Met dank aan: Pantanal BirdClub

 

Meer weten over deze bijzondere katten?

National Geographic