Animalsunited header

Leeuw


Naam: Leeuw leeuw4
Lengte: Kop-romp tot 250 cm
Staart tot 100 cm
Gewicht: Tot 280 kg
Voedsel: Vlees
Leefomgeving: Afrika en India
Onderklassen:
  1. Afrikaanse Leeuw
  2. Perzische of Aziatische Leeuw
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Katachtigen (Felidae)
  • Geslacht: Panthera

Leeuw

De Leeuw (Panthera leo), de “koning der dieren”, is één van de grotere in de soort katachtigen. Leeuwen zijn de heersers van de savanne en dat laten ze met luide brullen duidelijk merken. De brul van een mannetje is over het algemeen krachtiger dan dat van een vrouwtje en kan (vooral ‘s nachts) tot wel 8 km verder gehoord worden.

 

leeuwKenmerken

Leeuwen horen tot de meest bekende diersoorten ter wereld. Vooral de mannetjes met grote, opvallende manen zijn erg bekend. Leeuwen hebben een brede kop met kleine oren en een korte snuit. Ze zijn kortharig en bruine-geel of lichtgrijs van kleur. De mannetjes hebben grote stoere manen. De manen verschillen per Leeuw en kunnen vooral in de hals en op de schouders verschillen van lengte. Aan het einde van de staart hangt een minder indrukwekkende pluim haar. Het zijn erg krachtige dieren en vooral dankzij de brede, krachtige poten kunnen Leeuwen een snelheid van 60 km/uur halen. Ze worden in het wild zo’n 10 tot 14 jaar.

Leefomgeving

De Leeuwen wonen in de open savannen, struikgebieden, en in de halfwoestijn ten zuiden van de Sahara in Afrika. Het is het grootste roofdier in zijn omgeving en kent geen natuurlijke vijanden. Tijdens de jacht op Olifanten en Giraffen kunnen er wel eens gewonden vallen, maar naast de mens, is er geen dier die het opneemt tegen de “koning der dieren”. Niet alleen in Afrika, maar ook in India komen Leeuwen voor. Daar leeft een kleine populatie van Perzische Leeuwen.

Sociaalleeuw2

De leeuwen leven in groepen. De groepen bestaan meestal uit vijf volwassen vrouwtjes, een of twee volwassen mannetjes en hun jongen, onvolwassen nakomelingen. Een groep kan uit meer dan 30 leeuwen bestaan. Ze leven samen, maar bewegen zich meestal los van elkaar of in kleinere groepen. Bekenden begroeten elkaar leuk en lief, maar vreemde Leeuwen, zowel mannetjes als vrouwtjes, worden weggejaagd. Leeuwinnen blijven hun hele leven bij dezelfde groep. Mannetjes blijven een jaar of drie á vier en worden dan opgevolgd door een ander. De mannetjes die niet of niet meer bij een groep horen, leven alleen of met andere, eenzame, mannetjes. De groep heeft meestal een vast territorium.

Jacht

Ze jagen alleen, in paartjes of soms in grotere groepen. Er wordt voornamelijk op Antilopen, Zebra’s, Kafferbuffels en andere grote gras- en planten-eters gejaagd. Als grote groep jagen ze op Giraffen en Olifanten. Deze tegenstanders bieden veel weerstand en de Leeuwen lopen veel risico om zelf gewond te raken. Ze kunnen alleen nooit winnen van deze krachtpatsers. Het zijn meestal de Leeuwinnen die voor het eten zorgen. Als een grote prooi gevangen is, zijn het eerst de volwassen mannetjes die eten. Als hij is uitgegeten mogen de Leeuwinnen en de welpen de resten. In tijden van nood steelt een Leeuw voedsel van andere roofdieren, zoals Hyena’s, Luipaarden en Jachtluipaarden. Zo komen ze relatief eenvoudig aan voedsel. De Leeuwen zijn (vooral in groepsverband) vele malen sterker dan de andere roofdieren uit de omgeving.

leeuw3Voortplanting

Als er een nieuwe leider de groep overneemt, zal hij eerst alle welpen die er op dat moment leven, doden. Op die manier zorgt hij ervoor dat de vrouwtjes vruchtbaar worden. Leeuwinnen zijn vruchtbaar zolang ze geen jongen hebben. De nieuwe leider kan zich voortplanten en ervoor zorgen dat zijn genen weer een generatie verder komen. Er is geen vaste paartijd bij Leeuwen. De draagtijd is ongeveer honderd dagen. Per keer worden er twee tot zes jongen geboren. Het nest van de Leeuwen is verscholen in dicht struikgewas of tussen rotsen. De welpen worden blind geboren, maar na één tot twee weken zijn ze geopend. Na ongeveer twee maanden gaan ze met volwassen dieren mee tijdens de jacht. De vrouwtjes kunnen elkaar helpen met zogen, het maakt de welpen niet uit van wie ze melk krijgen. De zoogtijd duurt ongeveer acht maanden. Na 18 maanden zijn de welpen onafhankelijk. Het duurt nog wel tot hun vijfde levensjaar voordat ze volgroeid zijn.

Schitterende video over jonge welpen tijdens hun kennismaking met de groep.

Met dank aan: PBS

Meer weten over de koning der dieren?
National Geographic
Met dank aan: SXC.hu voor de afbeeldingen.