Animalsunited header

Lynx


Naam: Lynx lynx3
Lengte: Kop-romp: 80 en 130 cmStaart: 11 tot 25 cm
Gewicht: Tot 35 kg
Voedsel: Konijnen, vogels, hazen
Leefomgeving: Europa, Azië, Noord-Amerika
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
  • Orde: Carnivora (Roofdieren)
  • Familie: Felidae (Katachtigen)

Lynx

De Lynx vormen een geslacht van een aantal middelgrote katten uit de familie der katachtigen (Felidae).

lynx4Kenmerken

Lynxen zijn goed te herkennen aan hun opvallende bakkebaarden en de pluimpjes aan het puntje van de oren. De oren zijn erg gevoelig en vangen geluiden uit de omgeving bijzonder goed op. In de warmere maanden is de vacht geelbruin, maar door de kou verandert de vacht. De vacht wordt dikker, om tegen de kou beschermd te zijn en wordt bleker, bijna wit van kleur. Over het lichaam loopt een vlekkenpatroon, dit patroon is van ieder dier uniek. Ze hebben een korte staart met een zwart pluimpje haar. De poten zijn breed en voorzien van een dikke vacht die voor een goede bescherming tegen sneeuw zorgt. Tussen de tenen zitten haarkussentjes die de warmte goed in het lichaam vasthouden.

Leefomgeving

Lynxen komen voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze leven in de bergachtige streken en naaldbossen. Een Lynx leeft alleen, solitair, zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een eigen territorium die vrijwel altijd het territorium van een andere Lynx overlapt. Het territorium kan 50 tot ongeveer 1000 vierkante kilometer bedragen, het hangt geheel af van de hoeveelheid voedsel in het territorium. Lynxen komen sommige plekken maar eens in het leven tegen. Veel Lynxen rusten in een hol tussen rotsen of in dicht begroeide struiken. Vroeger kwamen Lynxen in vrijwel elk groot bosgebied in Europa voor. Doordat mensen de jacht opende op de Lynx is het aantal drastisch afgenomen en komen we ze eigenlijk alleen nog in afgelegen bergstreken tegen. In Nederland zijn er geen lynxen meer, maar ze zijn in Europa nog wel te vinden. Bijv. in Scandinavië, Duitsland en Frankrijk zijn grote bossen te vinden waar de lynxen gelukkig nog wel voorkomen.

Eetgewoontelynx

Lynxen jagen over het meestal tijdens zon’s ondergang in de schemering. Het menu bestaat uit kleine dieren als hazen en konijnen, maar ook de ree loopt gevaar en zelfs vogels als de sneeuwhoen zijn nooit veilig in de buurt van een lynx. Een lynx is een jager die het van verassingsaanvallen moet hebben. Vanuit de struiken, of vanaf een omgevallen boom, de lynx bespringt de prooi en gaat voor de keel. Vooral bij grotere prooidieren is het belangrijk dat de lynx direct dodelijk is. Ze hebben weinig uithoudingsvermogen en als een prooi vlucht wordt de aanval al snel gestaakt. De lynx is zuinig, grotere prooien als een ree kunnen dagenlang voor eten zorgen.

lynx2Voortplanting

Tussen januari en maart gaan lynxen op zoek naar elkaar, het is paartijd. Na de paring blijven de twee bij elkaar en na 2,5 tot 3 maanden komen de jongen ter wereld. Een worp levert 1 tot 5 nieuwe aanwinsten op. Het mannetje zorgt nog twee tot drie maanden na de bevalling voor voedsel voor het vrouwtje en vertrekt dan. De jongen zijn bij de geboorte blind en volledige afhankelijk van hun moeder. Ze zorgen tot maximaal 5 maanden en zodra ze ongeveer een jaar zijn, zijn ze klaar om voor zichzelf te zorgen. Vrouwtjes zijn na anderhalf tot 2 jaar geslachtsrijp, bij de mannetjes is dat rond hun derde levensjaar.

 

 

Meer weten over deze magische katten?

National Geographic