Animalsunited header

Ocelot


Naam: Ocelot  ocelot
Lengte: Zo’n 120 cm,
staartlengte zo’n 40 cm.
Gewicht: Tot zo’n 16 kg
Voedsel: Roofdieren, ze eten van alles
Leefomgeving: Midden- en Zuid-Amerika
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Katachtigen (Felidae)
  • Geslacht: Ocelot (Leopardus pardalis)

Ocelot

ocelot3

Kenmerken

De ocelot, Leopardus pardalis, is een kleine familie van katachtigen. Ze worden behoren tot de groep pardelkatten gerekend. Andere kleine katten zoals de tijgerkat en de Geoffroykat behoren ook tot deze groep.
Een ocelot heeft opvallend lange poten waardoor ze een hoogte van ongeveer een meter bereiken. Ze kunnen een totale lengte van zo’n 120 cm bereiken, de staart wordt zo’n 40 cm lang. Het zijn geweldige klimmers en overdag schuilen ze dan ook vaak in holle ruimtes in bomen. Een ocelot kan daarnaast ook bijzonder goed zwemmen. De vacht is voorzien van een camouflerend vlekkenpatroon. De vacht is zandbruin van kleur en de vlekken zijn zwart. Er zijn ook volledig zwarte exemplaren bekend.

 

Leefomgeving

ocelot4De ocelot komt voor in het zuiden van de Verenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika. Ze leven daar over het algemeen solitair, alleen. Het zijn nachtdieren, overdag schuilen ze in de bomen. ‘s Nachts trekken ze erop uit op zoek naar voedsel. Mannetjes beheren een territorium en bakenen dat af met urine. Het territorium beslaat meestal de leefomgeving van meerdere vrouwtjes.
De leefomgeving is erg verschillend van half-woestijnen en rotsachtige streken tot tropische regenwouden. Ze zijn vooral tussen de struiken en in en rond bomen te vinden. Vooral vochtige gebieden met veel schuilplaatsen zijn erg geliefd onder de familie ocelot.

Eetgewoonte

Een ocelot is geen moeilijke eter. De gevarieerde menukaart bestaat uit verschillende vissen, amfibieën, reptielen, insecten, vogels en kleine knaagdieren. Gevaarlijke dieren zoals slangen worden gegeten, krabben, de ocelot eet echt alles wat voorbij komt.
Zodra een prooi is gesignaleerd, dan maakt de ocelot zich zo klein mogelijk om niet op te vallen. Op het juiste moment slaan ze toe. Ze springen en met een krachtige beet in de nek wordt de prooi gedood.
Een ocelot is een echte jager, een specialist. Ongekende nauwkeurigheid en reactiesnelheid stelt een ocelot in staat om springend een vogel tijdens de vlucht te vangen.

ocelot

Voortplanting

De ocelot kent een paartijd die loopt van oktober tot januari. Na de paring kent het vrouwtje een draagtijd van drie tot vier maanden. Ze bevalt diep verscholen in dicht struikgewas, een holle boom of een hol tussen de rotsen. Het vrouwtje krijgt vrijwel ieder jaar jongen variërend tussen de één en vier jongen per worp. De jongen lijken al direct op een volwassen exemplaar met schitterende vachttekeningen.

 

Schitterend filmpje van een ocelot en haar jong. Junior laat zien hoe goed een ocelot kan klimmen!
 

 
Met dank aan: WoodlandParkZoo

 
 
Met dank aan:
sometimesong
Mark Dumont
ahisgett
sometimesong
Foter.com
CC BY-NC-ND
voor de afbeeldingen

Laat een bericht achter