Animalsunited header

Poema


Naam: Poema poema
Voedsel: Herten, knaagdieren etc
Leefomgeving: Midden- en Zuid-Amerika
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Katachtigen (Felidae)

Mountain Lion

Poema

De Poema, Bergleeuw of Zilverleeuw (Puma concolor) is een lid van de katachtige familie, ze zijn nauw verwant aan het jachtluipaard (Acinonyx jubatus). Ze zijn niet agressief en gaat indringers het liefst uit de weg.

Kenmerken

Een Poema is stevig gebouwd met sterke poten en een lange, dikke staart. De staart zorgt voor evenwicht als de Poema aan het rennen en springen is, bijvoorbeeld tijdens de achtervolging van een prooidier. De kleur van de vacht is varierent van zilvergrijs tot roodbruin. In het gezicht en aan de buikzijde is de Poema wit gekleurd. De oren zijn klein, maar wel erg goed ontwikkeld.
De achterpoten van een Poema zijn langer dan de voorpoten. Hierdoor kan een Poema enorm hoog en ver springen. Ze kunnen uit stand wel 2,5 meter hoog en bijna 6 meter ver springen. Tijdens een achtervolging kunnen ze soms wel bijna 5 meter hoog en 12 meter ver springen. Dankzij de brede poten hebben ze voldoende grip op stoffig en oneffen terrein, zoals berggebieden. Ze hebben aan de voorpoten vijf tenen, maar aan de achterpoten vier.

Leefomgeving

Mountain Lion, Felis concolor, is the largest cat to inhabit the rugged mountains and wilderness areas of Western North America.

De Poema komt voor in Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in het westen van Noord-Amerika. Ze leven solitair, alleen, en is aan zijn/haar territorium gebonden. De grens van het territorium wordt aangegeven met krabsporen op bomen en urine. De mannetjes hebben een groter territorium dan vrouwelijke soortgenoten. Territoria overlappen elkaar vaak, maar dat is geen probleem. De Poema’s zijn tamelijk verdraagzaam tegenover soortgenoten. De Poema weet zich in alle natuurlijke leefomgevingen staande te houden en ze worden dan ook van zeeniveau tot in het hooggebergte gevonden. De grote concurrent van de Poema is een Jaguar. De Poema is meer in berglandschappen en graslanden te vinden, de Jaguar is beter gecamoufleerd in de regenwouden en moerassen en komt daar meer voor.

Eetgewoonte

De Poema heeft een uitgebreide menukaart. Meestal zal tijdens de jacht naar een Hert gezocht worden, maar ook Insecten, Knaagdieren, Stekelvarkens, Apen, Ratten, Opossums, Tapirs, Gordeldieren, Vleermuizen, Vogels, kleine Krokodillen en Vissen zijn niet veilig. Zelfs andere roofdieren zoals Coyotes en Wasberen worden gedood, of zelfs hun aas wordt gegeten. De Poema is voor ‘s ochtends en ‘s avonds actief. Ze jagen vooral in ochtend- en avondschemering, dan vallen ze het minste op. Poema’s kunnen goed horen en ruiken en besluipen de prooi. De prooi wordt van dichtbij besprongen en met één krachtige beet meestal net achter de kop gedood. Nadat de prooi is overleden sleept de Poema het dier naar een rustige plek, zodat aaseters als de Coyote de prooi niet kan stelen. Als een grote prooi niet in één keer wordt opgegeten, verbergt de Poema die vaak onder bladeren en zand. Het roofdier blijft een paar dagen in de buurt en eet iedere dag een beetje, een veilige voorraad.

poemaVoortplanting

Het vrouwtje maakt een hol tussen rotsen of dicht struikgewas. Dit hol dient al als kraamkamer voor de jongen. De dracht duurt bij Poema’s duurt ongeveer 3 maanden. Per worp worden er gemiddeld drie jongen geboren. De jongen wegen bij de geboorte ongeveer 250 gram en hebben zwarte vlekjes op hun vacht. Na verloop van tijd verdwijnen deze vlekken.
Bij volwassen Poema’s zijn de vlekken helemaal niet meer zichtbaar. Gedurende de eerste drie maanden worden de jongen gezoogd. Als jonge Poema’s ongeveer twee jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp en verlaten ze hun moeder. Vaak trekken de jongen nog enkele maanden samen op, om vervolgens alleen verder te gaan.

Meer weten over de Poema?
National Geographic