Animalsunited header

Serval


Naam: Serval  serval
Lengte: Een serval heeft een kop – romp lengte van 70 tot 100 cm,
de staart is zo’n 25 tot 35 cm
Gewicht: Tot 18 kg
Voedsel: Knaagdieren, vogels, vis
Leefomgeving: Afrika
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Katachtigen (Felidae)
  • Geslacht: Serval (Leptailurus serval)

Serval

Een serval, Leptailurus serval, is een katachtige soort. Het zijn opvallende dieren met enorme oren. Een serval is een ontzettend goede springer en leeft vrijwel altijd alleen. Ze worden gemiddeld zo’n 15 jaar, maar kunnen ouder worden dan 20 jaar.

serval2Kenmerken

Een serval heeft een aantal erg opvallende kenmerken, zo zijn de poten erg lang, het zijn in verhouding zelfs de langste poten van alle katachtigen. Ook de nek is erg lang, maar waarschijnlijk het meest opvallende zijn de enorme oren. Vooral doordat de kop vrij klein is vallen de oren erg goed op. De serval heeft een geel-bruine vacht met zwarte strepen en vlekken over het gehele lichaam. Dankzij deze tekeningen valt een serval niet op in de struiken waar ze zoeken naar een prooi. De buikzijde van de vacht is wit van kleur. Er zijn vooral in bergachtige streken ook zwarte exemplaren bekend. De oren van een serval zijn opvallend van formaat, daarnaast zijn de achterzijden van de oren zwart met een opvallende witte vlek in het midden van het oor.

Leefomgeving

De serval leeft in Afrika. Alleen in de Sahara, dicht bevolkte gebieden en in de dichte begroeide regenwouden komt de serval niet voor. Ze hebben een voorkeur voor gebieden met hoog gras, daar komt de camouflerende vacht het best tot z’n recht, ook zijn de lange poten ideaal in het hoge gras, zo ze kijken net over het gras heen tijdens de zoektocht naar prooien of soortgenoten. Ook komen ze op de savanne, licht beboste gebieden, langs bosranden en in de bergen voor. Daar leven ze solitair (alleen) en komen ze eigenlijk alleen in de paarperiode samen. Ze schuilen in een hol, vaak een gat in rotsen of in dicht struikgewas. De leefomgeving wordt afgebakend met urine en wordt verdedigd met luid grommen of blaffen en waar nodig halen ze uit met de klauwen.

Eetgewoonteserval4

Een serval is geen moeilijke eter en heeft een uitgebreide menukaart. Ze jagen onder andere op kleine zoogdieren (knaagdieren), hagedissen en vogels, maar heeft ook geen problemen met een slangen, vissen, kikkers en verschillende insecten. Er worden zelfs vruchten gegeten als er niets beters in de buurt is.
Een serval weet zichzelf aan de prooi aan te passen. Als er bijvoorbeeld veel dagactieve prooien in de omgeving zijn, zal een serval voornamelijk overdag jagen. Zijn er vooral nachtactieve prooien in de omgeving, dan zal de serval zich vooral ‘s nachts laten zien.
De serval is een schitterende jager, met hun grote oren vangen ze diverse geluiden op die prooien zowel boven als onder de grond maken. Nadat een prooi gelokaliseerd is, vallen ze met enorme sprongen aan. Ook ondergrondse prooien zijn niet veilig en worden moeiteloos opgegraven. Zelfs het jagen op een vogel is voor een serval een kleine moeite, met een enorme aanloop springen ze naar een vogel. Met schitterende sprongen vangen ze vogels zelfs uit de lucht. Zodra een vogel gevangen is, worden ze eerst ontdaan van alle veren voordat het maal begint. Grotere prooien worden ondergronds opgeslagen om op een later tijdstip nogmaals te gebruiken.

serval3Voortplanting

De vrouwtjes laten duidelijk aan de mannetjes weten dat het tijd is om te paren. Met luid gegil laat ze haar urine lopen en wrijft ze haar lichaam tegen rotsen, bomen en alles wat ze maar kan vinden om geuren achter te laten. Na de paring kent ze een draagtijd van 2 tot 3 maanden en bevalt ze over het algemeen van één tot vier jongen (kittens). In deze periode is haar schuilplaats in de rotsen of tussen het dichte struikgewas belangrijk. Zij en vooral haar jongen zijn erg kwetsbaar voor grote roofdieren, daardoor wisselt ze regelmatig van schuilplaats. De kittens zogen tot ongeveer een half jaar oud bij hun moeder. Nadat de heren de leeftijd van ongeveer een jaar hebben bereikt, worden ze verjaagd. Ze kunnen voor zichzelf zorgen en moeders geeft dat duidelijk aan. De vrouwtjes worden langer getolereerd. Na ongeveer twee jaar zijn de kittens zelf geslachtsrijp en kunnen hun eigen nakomelingen verwekken.

De specialiteiten van een serval,
Let op!!! In dit filmpje zie je een serval in de jacht. Er worden een aantal succesvolle aanvallen laten zien!

 

Met dank aan SavannahsRUs

Met dank aan:
Foto 1:  Tambako the Jaguar / Foter / CC BY-ND
Foto 2: U Kersting / Foter / CC BY-NC-SA
Foto 3: SXC.hu
Foto 4: Martha de Jong-Lantink / Foter / CC BY-NC-ND

Laat een bericht achter