Animalsunited header

Sneeuwpanter


Naam: Sneeuwpanter sneeuwpanter
Lengte: Van kop tot romp: zo’n 100 tot 139 cmStaart: zo’n 80-100 cm
Gewicht: Tussen de 25 en 70 kg
Voedsel: Onder andere bergschapen, berggeiten en vogels
Leefomgeving: De hooggebergten in Midden-, Zuid- en Oost-Azië
Leeftijd: Tot zo’n 20 jaar in gevangenschap
Status: Bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Roofdieren (Carnivora)
  • Familie: Katachtigen (Felidae)
  • Geslacht: Sneeuwpanter (Uncia uncia)

Sneeuwpanter

De sneeuwpanter (Uncia uncia) wordt ook wel sneeuwluipaard of irbis genoemd. Ze vormen een eigen soort in de familie der katachtigen, net als bijvoorbeeld de tijger, de leeuw en het jachtluipaard. Het is één van de zeldzaamste dieren dat nog in leven is. Vooral door de mooie en dikke vacht is geliefd en daardoor wordt er jammer genoeg nog steeds jacht gemaakt op dit prachtige dier.

sneeuwpanterKenmerken

Sneeuwpanters zijn meesters in camouflage. De vacht is lichtgrijs, of soms wat gelige van kleur en voorzien van camouflerende zwarte vlekken. De vacht heeft naast camouflage een belangrijke functie, isolatie. De vacht is erg dik en loopt door tot op de poten. De behaarde poten functioneren als sneeuwschoenen en houden veel warmte binnen. Sneeuwpanters hebben een lange staart van wel een meter lang. De staart is ideaal om in evenwicht te blijven tijdens het springen en tijdens het jagen. De staart wordt ook vaak gebruikt om de neus en bek te beschermen tegen de extreme kou in het hooggebergte.

Leefomgeving

Sneeuwpanters leven in Azië en het Midden-Oosten. De sneeuwpanter komt in kleine groepjes voor in onder andere China, Rusland, Mongolië, Pakistan en Afghanistan. Ze leven voornamelijk in het hooggebergte tot boven de boomgrens. In de winter trekken de sneeuwpanters mee met hun prooi. Het wordt in het hooggebergte gewoonweg te koud om in leven te blijven. Ze leven ‘s nachts in een hol in de bergen om zichzelf te beschermen tegen de kou.

EetgewoonteSnow leopard

Sneeuwpanters zijn opportunistische jagers. Dat wil zeggen dat de sneeuwpanter niet kieskeurig is als het op eten aankomt. Alle dieren in het leefgebied zijn potentiële prooien en moeten altijd op hun hoeden zijn. Ze jagen overdag. Ze besluipen een prooi om vervolgens met een sprong van wel 15 meter de prooi te verrassen. Een sneeuwpanter heeft een voorkeur voor wat kleinere dieren, maar zal waar nodig op prooien tot wel drie maal het eigen formaat aanvallen. Grote prooien worden meestal vanuit een hinderlaag aangevallen. In het hooggebergte zijn het vooral berggeiten en steenbokken waarop gejaagd wordt. Als het te koud wordt trekken de sneeuwpanters naar wat lager gelegen gebieden en zijn het vooral herten en wilde zwijnen die ten prooi vallen aan deze sluwe jagers. Het zijn vooral zoogdieren die op de menukaart staan, maar een sneeuwpanter vangt net zo makkelijk een vogel.

sneeuwpanter3Voortplanting

In de lente breekt de paartijd aan. Veel katachtigen kennen maar één soort brul, een sneeuwpanter niet. Ze roepen soortgenoten met een van de vele verschillende geluiden. De dieren leven alleen, en ook na de paring moet het vrouwtje alles alleen doen. Na een draagtijd van 3 tot 4 maanden worden er tot vijf jongen (welpen) geboren. Het nest bevind zich in een hol in de bergen om zo te overleven in de bijzonder koude omgeving. De kleintjes zijn bij de geboorte ongeveer 40 centimeter lang en hebben nog een vrij donkere en wollige vacht. Na ongeveer drie maanden gaan ze met de moeder mee op jacht en leren ze overleven in de barre weersomstandigheden. De meeste welpen verlaten na ongeveer 1,5 tot 2 jaar het nest en leven vanaf dat moment op zichzelf.

Een filmpje van de zeldzame sneeuwpanter

Met dank aan: Stephen Terry

Met dank aan:
SXC.hu en
Stockfreeimages.com
voor de afbeeldingen

Laat een bericht achter