Animalsunited header

Capibara


Naam: Capibara capibara5
Lengte: Tot zo’n 1,2 m lang
en zo’n 60 cm hoog
Gewicht: Zo’n 60-65 kg
Voedsel: O.a. waterplanten
Leefomgeving: Zuid-Amerika
Leeftijd: Tot zo’n 10 jaar
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Knaagdieren (Rodentia)
  • Familie: Cavia-achtigen (Caviidae)
  • Geslacht: Capibara (Hydrochoerus)

Capibara

De capibara of Hydrochoerus hydrochaeris, staat ook wel bekend als waterzwijn. Het is het grootste knaagdier ter wereld en hoort bij de Caviidae familie.

capibara3Kenmerken

De capibara is een opvallend knaagdier. Het zijn forse dieren en kunnen een hoogte van 60 cm bereiken. Met de lengte van zo’n 1,2 meter en een gewicht van wel 60 tot 65 kg zijn het de grootste knaagdieren op onze planeet. Ze zijn vrij licht van kleur, geelbruin tot grijsbruin.
Ondanks het formaat heeft de capibara behoorlijk wat vijanden. Vooral de jaguar, de kaaiman en de anaconda jagen graag op deze reuze knaagdieren. Ook wij mensen vormen een gevaar, voor de huid (waarvan we sterke leren spullen kunnen maken) en het vlees zijn geliefde onderdelen van de capibara.
De poten van de capibara zijn speciaal aangepast aan de leefomgeving en leefstijl. De poten zijn namelijk vrij kort, hebben hoefachtige klauwen voor een goede grip en tussen de tenen vinden we zwemvliezen. Ze hebben de naam waterzwijn gekregen omdat ze veel in het water te vinden zijn, en dan komen de zwemvliezen goed van pas. Ook de hoefachtige structuur van de klauwen zijn dan ideaal als ze bijvoorbeeld het water uit willen komen.
capibara4De kop is vrij groot en ook helemaal aangepast aan de manier van leven, zo vinden we de oren, ogen en neusgaten bovenop de kop. Tijdens het zwemmen blijft de kop bovenwater en kunnen ze hun belangrijkste zintuigen (reuk, zicht en gehoor) nog prima gebruiken. Ze kunnen niet alleen goed zwemmen, ze kunnen ook uitstekend duiken, om zo ook onderwater aan voedsel te kunnen komen.
Aan de achterzijde vinden we een slecht ontwikkelde staart. De zogenaamde rudimentaire (onderontwikkelde) staart heeft eigenlijk geen functie bij de capibara.
Ze kunnen zo’n 10 jaar oud worden.

capibaraLeefomgeving

De capibara komt alleen voor in Zuid-Amerika. We komen ze in zowel Brazilië als in Argentinië tegen in bijzonder waterrijke gebieden. Ze leven altijd in de buurt van water, nabij rivieren, meren of moerassen.
Ze leven daar in groepen bij elkaar. Deze groepen kunnen uit tientallen exemplaren bestaan. Er is een strikte hierarchie waarbij er één mannetje dominant is en meerdere vrouwtjes en hun jongen in zijn groep heeft. Het leefgebied of territorium wordt verdedigd tegen indringers en de buitenranden van het leefgebied worden gemarkeerd met geuren.

Eetgewoonte

Een capibara is een herbivoor, ze leven van plantaardig materiaal zoals waterplanten, maar ook gras, kruiden en zachte delen van de boombast of boomschors. Ze gaan vooral aan het einde van de middag of in het begin van de avond en nacht op zoek naar voedsel. In de ochtend rusten ze uit, vaak in een diepe zandkuil en ze trekken zich terug naar het water op de warmste uren van de dag om zo af te koelen.
Ook bij gevaar trekt de capibara zich terug in het water.
De eetgewoonten van de capibara zorgt ervoor dat de kiezen en tanden snel slijten. Gelukkig blijven de tanden en kiezen het gehele leven groeien, anders zou voedsel echt een probleem worden.


capibara2
Voortplanting

Na de paring draagt het vrouwtje ongeveer 5 maanden, 2 tot 5 jongen. Na de geboorte zijn de jongen al volledig behaard en de jongen zijn binnen enkele uren al in staat te rennen, zwemmen en duiken. Ze leven ongeveer een maand van hun moedermelk en beginnen dan met de kudde mee te grazen.

Weetje,
De naam capibara betekent letterlijk vertaald, heer van het gras. Deze naam komt uit het Guarani, een volksstam uit Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay. Deze naam hebben ze te danken aan de leefomgeving.
Er zijn mensen die de capibara als huisdier houden, gelukkig is dit in Nederland verboden, deze schitterende dieren horen gewoon in het wild.

 

Een groep capibara in actie

Met dank aan: Candido Vicente

 

Met dank aan:
saf2285fveronesi1pelicanbarloventomagicopoplinre / Foter
voor de afbeeldingen.

Laat een bericht achter