Animalsunited header

Neushoorn


Naam: Neushoorn  neushoorn2
Lengte: Kop tot kont, Max 4,2 meter.
Gewicht: Tot 3600kg
Voedsel: Planten, takken, fruit
Leefomgeving: Afrika en Azië
Status: Bedreigd
Onderklasse:
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Onevenhoevigen (Perissodactyla)
  • Familie: Neushoorn (Rhinocerotidae)

Neushoorn

De neushoorn is een groot en zwaar landdier. Het zijn na de olifanten de grootste landdieren van onze aarde. Deze reuzen kunnen wel 60 jaar oud worden. Van de vijf soorten zijn de witte neushoorns de grootste en kunnen tot 3000 kilo wegen. Het zijn onevenhoevige dieren (ze hebben namelijk 3 hoeven per poot) net als bijvoorbeeld paarden. Ondanks het formaat kunnen ze erg snel rennen. De zwarte neushoorn kan tot zo’n 50 km per uur rennen! De langste hoorn tot nu toe gemeten is 1,57 meter lang.

neushoorn4Kenmerken

Een neushoorn is een opvallend dier. Niet alleen door het formaat is typerend voor de neushoorn, maar ook de krom naar achteren groeiende hoorn(s) bovenop de neus zijn duidelijke kenmerken van deze reuzen. Van de nog levende soorten hebben drie soorten de grote hoorn en erachter ook nog een kleinere stomp. Bij de Javaanse en de Indische neushoorn ontbreekt die kleinere stomp. Neushoorns kunnen dagelijks wel 100 liter drinken en tientallen kilo’s eten. Ze horen bij de dikhuiden, net als nijlpaarden en olifanten. De huid is ruim 2 centimeter dik en beschermt het dier tegen de klauwen en tanden van bijvoorbeeld leeuwen en tijgers. Andere dieren van zijn formaat hebben een huid van een halve centimeter. De Indische en Javaanse neushoorn hebben een aantal diepe plooien in hun huid. Hierdoor lijkt het net of ze een harnas dragen, ze hebben daar de naam pantser-neushoorn door gekregen. De huid is onbehaard. Alleen rondom de oren zitten haren en een pluimpje aan de staart. (De Sumatraanse neushoorn is als enige soort wel behaard.) De ogen van een neushoorn zijn niet bijzonder ontwikkeld. Op 10 meter afstand zien ze eigenlijk geen verschil tussen een mens en een boomstronk.  Ze horen uitstekend en kunnen nog beter ruiken. Ze kunnen geuren tot ongeveer een kilometer afstand waarnemen. Ze leven over het algemeen solitair, alleen. Zodra er een groep(je) gesignaleerd wordt, zijn dat over het algemeen een moeder met haar jong(en). Alleen van de witte neushoorn is het bekend dat ze socialer met elkaar omgaan en soms in groepsverband rondtrekken. Ook bij de witte neushoorn leeft het mannetje alleen.

Eetgewoonte

Het voedsel is per soort verschillend:

  • Neushoorns die in Afrika leven zijn vooral grazers; ze eten vooral stevig gras of takjes.
  • Aziatische soorten eten stevige, grote takken. De Sumatraanse neushoorn staat bekend om zijn zeer gevarieerde dieet, met allerlei soorten vruchten.

Hoorn

De hoorn van een neushoorn groeit uit de huid, zeg maar een soort wrat en is opgebouwd uit keratine. De hoeven van veel dieren of de snavels van schildpadden en kaketoe’s bestaan uit hetzelfde materiaal. Er zit geen kern van been in, zoals bij de hoorns van een koe. Als de huid van de schedel verwijdert is, is er eigenlijk geen begin van de hoorn te zien. De hoorn groeit elk jaar ongeveer 7 centimeter, maar slijt ook tijdens het zoeken naar voedsel. De hoorn van de neushoorn is goud waard. Er is nog steeds vraag naar. De hoorn wordt verwerkt in traditionele medicijnen in met name China.

 

Leefomgeving

neushoorn5

De neushoorns komen voor in Afrika

  • Zwarte neushoorn, leeft in de droge savannen en open bosgebieden in Oost-, Midden-, en Zuid-Afrika. Vooral in de landen Namibië, Mozambique, Kenia en Tanzania.
  • Witte neushoorn, komt vooral voor in Zuid-Afrika, Democratische Republiek Congo, Botswana, Mozambique, Namibië en Kenia.

En in Azië

  • Indische neushoorns, leven in India en Nepal
  • Javaanse neushoorn, leeft op het eiland Java
  • Sumatraanse neushoorn, leeft op het eiland Sumatra

 

neushoorn3Voortplanting

Het vrouwtje kan het hele jaar in haar bronst raken. Zodra ze bronstig is zoekt een mannetje haar op. Om indruk op haar te maken verspreid hij urine en schraapt met de hoorn langs de grond. Meestal is het mannetje druk heen en weer aan het lopen om nog meer indruk te maken. Vrouwtjes zijn erg streng als het om partners gaat, daardoor worden de mannetjes vaak als dan niet agressief weggestuurd. Na de paring draagt het vrouwtje 15 tot 16 maanden een kalf. Zodra het kalf ter wereld komt kan het vrijwel direct staan. Nog wel wat wankel en onstabiel en wordt beschermt door de moeder tegen roofdieren. Het jong begint binnen een maand met het eten van vast voedsel, maar blijft toch zogen bij de moeder tot minimaal een jaar. Het kalf zal bij de moeder blijven totdat ze zelf volwassen zijn of totdat de moeder een nieuw jong krijgt. De moeder zal na gemiddeld drie jaar weer klaar zijn voor een nieuwe jong. Na vier tot zeven jaar zijn de “kleintjes” zelf volwassen en de vrouwtjes zijn dan ook al geslachtsrijp. De mannetjes moeten vaak tot 10 jaar of nog langer wachten totdat ze geslachtsrijp zijn.

Acties voor behoud van de neushoorn:

Er zijn organisaties bezig om neushoorns tegen stropers te beschermen. Om de neushoorns niet meer interessant te maken voor de stropers worden de neushoorns verdoofd en de hoorn afgezaagd. De dieren voelen er zelf niets van en de hoorn groeit (langzaam) weer aan.

 

Meer weten over deze reuzen van de natuur?

National Geographic