Animalsunited header

Okapi


Naam: Okapi okapi
Lengte: Zo’n 2 meter lang
Zo’n 1,70 meter hoog
Gewicht: Tot 250 kg
Voedsel: Herbivoor / planteneter
Leefomgeving: Afrika
Status: Ernstig bedreigd
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Evenhoevigen (Artiodactyla)
  • Familie: Giraffen (Giraffidae)
  • Geslacht: Okapia (Okapia johnstoni)

Okapi

De okapi, Okapia johnstoni, is een zeldzame, maar erg opvallende verschijning in de dierenwereld. Het strepenpatroon van een zebra, de kop en hoorns van een giraffe, een okapi is van alle markten thuis.

Okapi (Okapia johnstoni)Kenmerken

De okapi is een bijzonder dier. Ze worden ongeveer 2 meter lang, 150 tot 180 cm hoog en zo’n 200 – 250 kg zwaar. De vrouwtjes worden over het algemeen groter en zwaarder dan de mannetjes. Ook de staart bereikt een behoorlijke lengte tot ongeveer 40 cm.
De kop is voorzien van grote oren, een opvallende lange, blauwe tong en de mannetjes hebben hoorntjes bovenop de kop. Het zijn familieleden van de Giraffen en dat is goed te zien aan de kop. De nek is een stuk korter en dikker dan de kenmerkende lange nek van de giraffe.
De snuit is zwart van kleur, tot aan de wangen loopt het over in een witte vacht en over de voorzijde van het lichaam heeft een okapi een bruine vacht, waarbij de mannetjes een donkerdere vacht hebben dan de vrouwtjes. De achterzijde van het lichaam heeft een opvallend zwart-wit strepen patroon, vergelijkbaar met het strepenpatroon van een zebra. Een okapi is van een afstand te herkennen, omdat het strepenpatroon voor ieder individu uniek is.

okapi2

Leefomgeving

De okapi komt tegenwoordig alleen nog voor in het noordoosten van Congo-Kinshasa. Er zijn berichten dat de okapi ook nog in Oeganda voorkomt, maar er zijn al tijden geen officiële bewijzen.
Ze leven daar in dicht begroeide delen van het regenwoud, meestal in de buurt van water. Ze leven daar solitair, alleen, in een eigen territorium. Het territorium wordt, wanneer nodig, verdedigt. Tijdens een knokpartij slaan okapi’s met de nekken tegen elkaar.

Eetgewoonte

Okapi’s zijn herbivoren, planteneters. Ze leven voornamelijk van bladeren, twijgen, varens, verschillende vruchten en paddenstoelen. Dankzij de lange tong kunnen de okapi’s gemakkelijk bij hoger gelegen bladeren en knoppen van bloemen en planten, een lekkere snack. De tong is zo lang, ze kunnen zelfs zijn / haar eigen oren schoonlikken.

okapi4Voortplanting

Zodra het vrouwtje in oestrus (paardrift) raakt, lokt ze mannetjes. De twee blijven een korte tijd bij elkaar en vallen na de paring weer terug in hun eenzame bestaan. Het vrouwtje kent een draagperiode van zo’n 425 tot bijna 500 dagen. Ze bevalt in de periode van augustus tot oktober en per keer wordt er slechts één jong geboren. De jongen krijgen gedurende de eerste 6 maanden melk van moeders en groeien in die periode ontzettend snel. Tot ongeveer het derde levensjaar blijven de okapi jongen doorgroeien. De hoorntjes ontwikkelen zich bij de heren in het eerste tot het vijfde levensjaar. Na 2 tot 3 jaar zijn de meeste okapi’s zelf geslachtsrijp en kunnen ze een eigen gezin stichten.

 

Een opname van de zeer zeldzame okapi in het wild.
Met dank aan: National Geographic

 

Met dank aan:
Derek Keats
ltshears
belgianchocolate
Tambako the Jaguar
Foter.com
CC BY-ND
voor de afbeeldingen.

Laat een bericht achter