Animalsunited header

Zebra


Naam: Zebra zebra
Voedsel: Grassen, kruiden e.d.
Leefomgeving: Afrika
Onderklassen:
  1. Bergzebra (Equus)
  2. Steppenzebra (Equus quagga)
  3. Grévy-zebra (Equus grevyi)
Status: Stabiel
Taxonomische indeling:
  • Rijk: Dieren (Animalia)
  • Stam: Chordadieren (Chordata)
  • Klasse: Zoogdieren (Mammalia)
  • Orde: Onevenhoevigen (Perissodactyla)
  • Familie: Paardachtigen (Equidae)
  • Geslacht: Equus
zebra

Zebra

Een Zebra, Equidae, is een soort in de familie paardachtige. Zo leven in het midden en zuiden van Afrika en staan vooral bekend om hun strepen patroon. Het zwart-witte patroon is voor ieder dier uniek. Er zijn tegenwoordig nog 3 ondersoorten bekend.

 

Kenmerken

zebraZebra komen voor in de open vlakten, graslandschappen en heuvels ín het midden en zuiden van Afrika. Daar leven ze vaak in groepen van 5 tot 20 dieren. De dieren hebben een strepenpatroon. Een zwart-wit patroon, de strepen veroorzaken een optische illusie, daardoor wordt het voor roofdieren moeilijker om de looprichting van de zebra te bepalen. Iedere Zebra heeft een uniek strepenpatroon, waarvan de strepen van boven naar beneden lopen. Alleen rond de poten zijn de strepen horizontaal. Na diepgaand onderzoek is gebleken dat Zebra’s zwarte dieren zijn, met witte strepen. Bij de Steppe ondersoort lopen er ook strepen rond de buik. De andere twee ondersoorten (Grévy- en Bergzebra) hebben een witte buik, zonder streep. Zebra’s hebben bijzonder goede ogen, er wordt zelfs aangenomen dat ze kleuren kunnen onderscheiden. De ogen staan aan de zijkant van het hoofd, waardoor ze hun vijanden, Luipaarden, Hyena’s en Leeuwen, sneller kunnen signaleren en dus sneller kunnen ontsnappen. Ook in de nacht kunnen ze redelijk goed zien. Voor de verdediging gebruiken ze ook de oren, die goed ontwikkeld zijn. De oren kunnen heen en weer bewogen worden om zoveel mogelijk geluiden uit de omgeving om te vangen. De geur- en smaakzintuigen zijn niet heel goed ontwikkeld.

zebra

Sociaal

Zebra’s leven met verschillende groepen (zo’n groep wordt, harem noemen) bij elkaar in een veel grotere kudde. Deze manier van samenleven is een extra verdedigingsmethode, want samen zijn eventuele roofdieren veel sneller gesignaleerd. De Berg- en Steppe zebra’s leven in kleinere groepen. Ze bestaan eigenlijk altijd uit een mannetje met enkele vrouwtjes en hun jongen. Vrijgezelle mannetjes leven ook in groepjes, ze zoeken elkaar op om samen alleen te zijn en elkaar te beschermen. Bij de Grévyzebra’s blijft een groep niet langer samen dan enkele maanden. De volwassen mannetjes leven alleen, maar de jonge vrijgezellen leven in groepjes. Zebra’s slapen staand en slapen alleen als er buren in de buurt zijn om hen voor predatoren te waarschuwen. Deze vijanden zijn voornamelijk het luipaard en de gevlekte hyena, maar ook de leeuw, de Afrikaanse wilde hond,en af en toe ook jachtluipaarden kunnen de jacht inzetten op deze vredelievende dieren.

 

Zebra’s in het wild geobserveerd, het zijn schitterende dieren.
 

 
Met dank aan:
piroman60

 
Opvallend:
N.a.v. nieuwe wetenschappelijke onderzoeken is gebleken waarom de zebra zo’n opvallend strepenpatroon heeft.
Het strepenpatroon maskeert de bewegingen van de dieren, waardoor ze moeilijker te vangen zijn voor roofdieren.
De opvallende huidpatronen zorgen voor een optische illusie. Daardoor is het voor roofdieren moeilijk om te bepalen wat de looprichting van de zebra is en zal een aanval eerder gestaakt worden en mislukken.

Bron: Sciencedirect