Animalsunited header

Giftige dieren


Giftige dieren

Er zijn op onze planeet veel giftige dieren te vinden. De dieren gebruiken het gif om prooien snel te doden, maar er zijn ook dieren die gif gebruiken als verdediging. Lang niet alle giftige dieren zijn gevaarlijk voor ons, sommige kunnen niet eens door onze huid heen bijten of prikken. Andere soorten zijn gevaarlijk en zelfs dodelijk voor ons. De meeste dieren zijn bang voor ons en vluchten, simpelweg omdat we veel groter zijn, maar als we niet uitkijken kunnen we het dier verrassen en vallen ze ons (per ongeluk) aan. Omdat mensen veel dieren eten of in elk geval proberen te eten, kunnen we op die manier ook wel eens gevaar lopen. Een goed voorbeeld is tweede dier in het lijstje, de kogelvis. Wil je een kogelvis eten, dan moet je wel weten wat je doet want grote delen van de huid en veel organen zijn dodelijk voor ons.

In dit lijstje komen giftige dieren voor die voor ons gevaarlijk zijn. Er is bij het opmaken geen rekening gehouden met kracht van gif of hoeveelheid gif de dieren gebruiken. Wel zijn de meeste van deze giftige dieren erg gevaarlijk voor ons mensen, als we niet oppassen!

Dooskwal boxjellyDooskwallen zijn bijzonder giftige dieren. Ze steken met prikcellen op de tentakels. De tentakels kunnen wel 3 meter lang worden. In totaal kunnen dooskwallen tot wel 300.000 prikcellen hebben. Één tentakel kan een hoeveelheid gif produceren waarmee ongeveer 60 mensen gedood kunnen worden. Zodra de tentakel aangeraakt wordt, schieten er giftige netelcellen uit de prikcel en heb je slechts enkele minuten om een tegengif te vinden.
Conus marmoreus De giftigste slak ter wereld heeft in één druppel gif genoeg kracht om er 20 mensen mee te doden. De Conus marmoreus leeft in warm zout water, vrijwel wereldwijd. Nadat je bent gestoken heb je eigenlijk pech, er is nog geen tegengif. Gelukkig komen mensen zelden in contact met de Conus marmoreus, er zijn slechts 30 dodelijke gevallen bekend.

Pijlgifkikker Exotic frog, © Digitalpress | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images De pijlgifkikkers worden niet groot, sommige soorten blijven onder de centimeter, andere worden niet veel groter dan 4 tot 6 centimeter. Pijlkikkers zijn van zichzelf niet giftig. Door het eten van verschillende soorten insecten worden ze giftig. De prooien zoals mieren eten op hun beurt giftige planten, als de mier dan vervolgens opgegeten wordt door de pijlgifkikker gebruikt hij/zij het gif om zichzelf te verdedigen.
Inlandtaipan Inland_taipan Een inlandtaipan is schuw en wordt zelden aangetroffen. Gelukkig maar, want deze Australische slang is de giftigste slang van onze aarde. Het gif van slechts één beet is krachtig genoeg om 100 mensen te kunnen doden. Er is een tegengif beschikbaar, al moet je het wel binnen 45 minuten binnenkrijgen om nog een kans te maken om een aanval te overleven.
Kamspinnen braziliaanse zwerfspin Kamspinnen of Phoneutria vormen een geslacht van spinnen. Er zijn totaal acht verschillende soorten. Alle soorten zijn erg agressief en bijzonder giftig. Gelukkig voor ons komen alle soorten alleen voor in sommige delen van Midden- en Zuid-Amerika. Ze staan ook bekend als bananenspinnen, omdat er soms eenlingen via een lading fruit onder andere in Europa terechtkomt. Ze kunnen ons bijten en ze kunnen dodelijk voor ons zijn. Er is een tegengif, maar dat moet vrijwel direct toegediend worden.

Kogelvis Kogelvis De kogelvis kan voor mensen erg gevaarlijk zijn. Tegen het gif van deze vissen is nog geen tegengif en de meeste slachtoffers sterven dan ook binnen 24 uur. Het gif tast spieren aan, de spieren (waaronder de belangrijkste spier, het hart) raken verlamd.Kogelvissen zijn geen gewelddadige of agressieve dieren. Ze staan in Japan en Korea op de menukaart. De meeste slachtoffers worden gemaakt door slecht bereid eten.
Pitohui  Pitohui Pitohui is een vogelfamilie. Van meerdere leden van de familie is bekend dat ze giftig zijn. Zowel de huid als de veren bevatten de gifstof: batrachotoxine. Onder andere pijlgifkikkers maken ook van deze stof gebruik als verdediging. Net als de kikkers zijn de pitohui niet van nature giftig. Sommige insecten op de menukaart zijn giftig. De pitohui gebruikt het gif van de prooi om vervolgens zichzelf te beschermen te vijanden. De vogel is niet echt gevaarlijk voor ons, maar omdat de pitohui eigenlijk de enige giftige vogelfamilie is, wordt de familie hier genoemd.

 

Soortgelijke berichten:
Sterke dieren Snelle dieren Grote dieren

 

Afbeeldingen afkomstig van:

SXC.hu, Stockfreeimages

2 Responses to “Giftige dieren”

  1. Ik vind het artikel bijzonder interesant! Bedankt voor de informatie!

Laat een bericht achter