Animalsunited header

Grote dieren


Grote dieren

grote dieren

Grote dieren, de echte reuzen van de aarde. In de wereld van de dieren hebben alle soorten een eigen specialisme. Dankzij hun grootte hebben deze dieren eenmaal volwassen geen echte natuurlijke vijanden meer. Dat wil niet zeggen dat ze nooit aangevallen worden, jammer genoeg zijn een aantal van deze extreem grote dieren door toedoen van de mens bijna uitgeroeid.
Hieronder volgen de grote dieren van onze planeet, verdeeld in de Landdieren, Zeedieren en Vogels.
De grote dieren zijn geselecteerd op lengte en gewicht.
De 5 grote dieren van het land:

Landdieren

5. Giraffe Giraffen, de hoogste landdieren van onze aarde. Ze kunnen een lengte van wel 6 meter bereiken waarbij alleen de nek al zo’n 2 meter lang is. Het zijn de langste dieren ter wereld. In verhouding tot de lengte worden giraffen niet heel zwaar. Gemiddeld wegen de giraffen zo’n 1000 kg, volwassen mannetjes kunnen tot zo’n 1900 kg wegen.
4. Walrus Deze reuzen van zee en land kunnen een lengte van 3,6 meter bereiken. Dankzij de huid van zo’n 10 cm dik en een laag met isolerend vet (of blubber) kunnen ze tegen extreme kou. Dankzij die dikke laag en genoeg voedsel kunnen walrussen zo’n 2000 kg wegen!
3.Nijlpaard Nijlpaarden, aparte dieren, met een bijzonder dikke huid en een opvallend snelle sprint. Mannetjes blijven hun gehele leven doorgroeien en kunnen een gewicht van 4500 kg of zelfs meer wegen. Gemiddeld worden de nijlpaarden zo’n 1800 kg.
2.Neushoorn Neushoorn, magische dieren met opvallende hoorn(s) op de neus. Er zijn verschillende soorten, waarvan de grootste, de witte neushoorn, een gewicht van wel 2100 kg kan bereiken met een lengte van zo’n 4,2 meter.
1. Olifant De grootste landdieren op aarde zijn olifanten. Olifanten zijn in drie soorten in te delen, met als grootste soort de savanneolifant. Deze reuzen kunnen een gemiddelde hoogte van zo’n 3 meter bereiken en zo’n 5000 kg wegen. Het grootste exemplaar tot nu toe was 4,2 meter met een gewicht van 12.274 kg.

 

Grote zeedierenwalvis

De echte grote dieren op onze planeet vinden we in het water. Walvissen zijn de reuzen van de zee en domineren de lijst met grootste dieren.

In de lijst met allerzwaarste zeedieren is maar 1 soort baleinwalvis opgenomen, omdat anders de gehele lijst uit deze familie walvissen zou bestaan. Walvissen zijn heer en meester als het om grootte gaat. Vooral de baleinwalvissen zijn echt grote dieren. De top 5 van baleinwalvissen.

  • 5. Noordkaper, deze walvissen worden zo’n 15 meter lang en wegen zo’n 50.000 kg.
  • 4. Gewone vinvis, gewone vinvissen worden lang, tot zo’n 27 meter, maar in verhouding niet bijzonder zwaar, zo’n 57.000 kg.
  • 3. Zuidkaper, hebben unieke huidwoekeringen, aangroeisels, waarop zeepokken groeien. Ook missen ze de rugvin. Ze worden zo’n 16 meter lang en zo 60.000 kg zwaar.
  • 2. Grote Oceaannoordkaper, waarschijnlijk de meest bedreigde walvissoort is de grote oceaannoordkaper er zijn waarschijnlijk nog maar 2 groepen over. Ze worden zo’n 18 meter lang en weegt gemiddeld zo’n 90.000 kg.

De nummer 1 van deze lijst is ook de nummer 1 van alle grote dieren, hoe lang en hoe zwaar worden de allergrootste dieren van de aarde? Lees het hieronder.
De 5 grote dieren van de zee.

Zeedieren

5. Orka orkaDe orka of zwaardwalvis is het grootste lid van de dolfijnen familie. Het zijn ook erg bekende dieren, mede dankzij de Free Willy films, daarnaast zijn het populaire dieren in dolfijnenshows. Ze worden maximaal zo’n 9,5 meter lang. Deze grote exemplaren kunnen dan een gewicht van 10.500 kg bereiken.
4.Reuzenhaai Ondanks de indrukwekkende maximale lengte van ruim 12 meter en een gewicht van zo’n 19.000 kg hebben wij niet veel te vrezen van de reuzenhaai. Het zijn plankton eters. Het is jammer genoeg een bedreigde diersoort. Ze worden wel eens gesignaleerd in de Noordzee.
3. Walvishaai De grootste haai ter wereld. Wees niet bang voor een walvishaai, deze reus eet plankton, kleine minuscule diertjes. We hebben van de walvishaai veel minder te vrezen dan bijvoorbeeld de witte haai, mens staat bij de grootste haai niet op het menu. Ze kunnen zo’n 14 meter lang worden met een gewicht van zo’n 15.000 kg.
2. Potvis De potvis, een onderfamilie van de tandwalvissen. Het zijn één van de grootste roofdieren ter wereld. Ze hebben een aparte kop, een grote bult bovenop de snuit. Dankzij die bult kunnen ze zonder veel moeite, afzinken naar de diepere delen zee om voedsel te zoeken. De potvis kan zo’n 18 meter lang worden en zo’n 50.000 kg wegen.
1. Blauwe vinvis De blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld en volgens velen zelfs het grootste dier dat ooit heeft geleefd. De langste blauwe vinvis ooit gemeten was 33,6 meter lang. Dit was overigens niet het zwaarste exemplaar, de zwaarste ooit woog ongeveer 190.000 kg.

 

Grootste vogels

kasuaris

Vogels vormen een aparte groep van dieren. Wat vind je bijvoorbeeld de grootste vogel? De hoogste van top tot teen? De vogel met de grootste spanwijdte? Of juist de zwaarste vogel?

In de lijst met grote dieren is er rekening gehouden met al de verschillende grote vogels.

Lange vogels

In lengte zijn de loopvogels heer en meester, maar toch is er een verrassende vogel in de lijst met 5 grootste vogels:

5. Nandoe Een nandoe wordt zo’n 1,50 meter lang. Ze moeten de 4de plek delen met de emoe, maar zijn wel een stuk lichter, zo’n 20 kg en staan daardoor op nummer 5.
4. Emoe Ook de emoe wordt ongeveer 1,50 meter lang. De emoe kan zo’n 60 kg wegen veel zwaarder dan de nandoe.
3.Kroeskoppelikaan De kroeskoppelikaan is de langste vliegende vogel ter wereld. Deze vliegende reuzen kunnen een lengte van 1,70 meter bereiken. In gewicht vallen de kroeskoppelikanen erg op, ze worden slechts 13 kg!
2. Kasuaris De grootste familie van de kasuaris, de helmkasuaris, wordt zo’n 1,80 meter lang. Grotere exemplaren bereiken een gewicht van zo’n 60 kg.
1. Struisvogel De langste vogels ter wereld worden zo’n 2,50 meter lang en kunnen maximaal een gewicht van 180 kg bereiken. Het zijn daarmee ook de zwaarste vogels ter wereld. Hoe groot moeten de vleugels zijn om dat gewicht in de lucht te kunnen houden?! Vandaar dat het loopvogels zijn.

 

Spanwijdte

Als het gaat om spanwijdte spelen loopvogels geen enkele rol van betekenis.

grote+vogel

3.Kroeskoppelikaan De kroeskoppelikaan zijn niet alleen erg lange vogels, ze kunnen zo’n 1,70 meter lang worden. Ook hebben ze een enorme spanwijdte van zo’n 3,20 meter.
2. Andescondor Deze Zuid-Amerikaanse gieren kunnen een spanwijdte van zo’n 3,30 meter bereiken. Ze zijn kaal, net als veel soorten gieren, en hebben een opvallende kam over de snavel en het voorhoofd.
1. Reuzenalbatros Met een spanwijdte van zo’n 3,70 meter heb je eerder het idee dat er een klein vliegtuigje langskomt dan een vogel. Ze leven aan zee en kunnen met een gunstige wind een snelheid van wel 150 km per uur bereiken.

Als wij naar een mier, een muis of andere kleine dieren kijken voelen we ons misschien groot, maar in verhouding tot de grote dieren van de aarde stellen wij dus eigenlijk ook helemaal niet veel voor.
Tot zo ver de grote dieren.

 

Soortgelijke berichten:
Giftige dieren Sterke dieren Snelle dieren

 

Afbeeldingen afkomstig van:
SXC.hu, Stockfreeimages

Laat een bericht achter