Animalsunited header

Snelle dieren


Snelle dieren

snelle dieren

In de wereld van de dieren hebben alle soorten een eigen specialisme. Zo zijn er snelle dieren, dieren aangepast en gebouwd op ongekende snelheid. Zo snel dat de meeste van deze snelle dieren geflitst worden op onze wegen.
Zowel roof- als prooidieren zijn in staat elkaar letterlijk te snel af te zijn. Prooien moeten het lang genoeg volhouden, omdat de jagers slechts korte tijd hebben op maximale snelheid. Zo moet een jachtluipaard na elke aanval afkoelen om zichzelf in leven te houden.

Vogels

5. Fregatvogel Fregatvogels zijn grote zeevogels. Dankzij de erg lichte bouw en de spanwijdte van meer dan twee meter kunnen ze snelheden van wel 153 km per uur bereiken.
4. Boomvalk Boomvalken zijn vrij kleine valken tot ongeveer 30cm . Mede daardoor zijn ze erg wendbaar en bijzonder snel. Vooral tijdens de jacht kunnen ze hoge snelheden tot zo’n 150km per uur bereiken.
3. Gierzwaluw De gierzwaluw is een vogel met opvallend kleine pootjes. Ze landen dan ook niet op horizontale, maar op verticale objecten (ze houden bijvoorbeeld een tak vast.). Ze kunnen zo’n 171 km per uur halen.
2.Stekelstaartgierzwaluw Familie van de gierzwaluw maar net sneller. De stekelstaartgierzwaluw is de snelste vogel als het om horizontaal vliegen gaat. Ze halen wel 175 km per uur, door alleen hun vleugels te gebruiken.
1. Slechtvalk De snelste vogel en het snelste dier van allemaal is de slechtvalk. Tijdens de jacht lokaliseerd de slechtvalk een prooi, vervolgens wordt er een duikvlucht ingezet met een snelheid van 350 tot wel zo’n 389 km per uur.

Vogels hebben als belangrijk kenmerk – holle en bovenal lichte botten. Veel soorten moeten het hebben van de krachtige borstspieren van de vleugels. De jagers kunnen een hogere snelheid halen, ze zijn gespecialiseerd in een duikvlucht waarbij zwaartekracht gebruikt wordt om een nog hogere snelheid te bereiken. De slechtvalk is de absolute meester in de duikvlucht.

De meester aan het werk.
— Let op!  — Vanaf 2:50 zien we het einde van een succesvolle aanval, een duif wordt gegrepen.

 

Met dank aan: Jamal Eddine Boukili

De snelste dieren vinden we in de lucht, maar ook landdieren en vissen kunnen erg snel zijn.

Landdieren

5. Afrikaanse wilde hond Één van de meest efficiente jagers van het dierenrijk. Deze wilde honden kunnen een snelheid van 71 km per uur halen, maar deze snelheid houden ze niet erg lang vol. Ze jagen meestal met een snelheid van ongeveer 60 km per uur, omdat ze dat zo’n 5 kilometer vol kunnen houden.
4. Echte hazen Echte hazen zijn echte sprinters. Ze kunnen snelheden van ongeveer 72 km per uur halen. Deze snelheid kunnen ze redelijk lang volhouden, ze zijn bijzonder wendbaar en ze kunnen in de sprint sprongen maken van 3 tot 6 meter. Het is een lastige prooi om te overmeesteren.
3. Gnoe De gnoe staat bekend om de migratie. Ze leggen grote afstanden af en doen dat ieder jaar. In het bericht over de Serengeti gaan we verder in op de migratie. De gnoe kan een snelheid van 80,5 km per uur bereiken en dat redelijk lang volhouden.
2. Gaffelbok De gaffelbok hoort net als de gnoe tot de antilope familie. Met 88.5 km per uur zijn de gaffelbokken de snelste van de familie.
1.Jachtluipaard Het snelste landdier ter wereld is het jachtluipaard. Ze kunnen een maximale snelheid van ongeveer 100 tot 110 km per uur bereiken. Daarnaast is de acceleratie ongekend, in minder dan 3 seconde kan hij van 0 naar 100 km per uur versnellen. De maximale snelheid kunnen ze maar kort volhouden, daarna moeten ze bijkomen om niet oververhit te raken.

Naast de top vijf zijn er nog genoeg andere snelle dieren, zo kan een paard bijvoorbeeld 70 km per uur halen en ook een kangoeroe kan 70 – 71 km per uur halen, vergelijken we dit met een mens, Usain Bolt, de snelste sprinter op de 100 meter haalde tijdens het wereld record een snelheid van 37.6 km/u. De snelste marathon (van 42,195 km) is gelopen in 2uur 3min en 38sec wat neerkomt om een gemiddelde snelheid van 20.5 km per uur.

De meester aan het werk.
— Let op! — Vanaf 2:50 is een succesvol einde van een aanval te zien.
Een konijn wordt buitgemaakt.

 

 

Met dank aan: Smithsonianchannel

 

Vissen

Wij zijn misschien niet zo snel in het water, toch vinden we ook onder water snelle dieren. De top 5:
5. Marlijn De marlijn is waarschijnlijk de meest geliefde vis onder de sportvisser. Ze kunnen een enorme lengte van zo’n 4,5 meter bereiken en wel 750 kg wegen. Ook zijn het bijzonder snelle vissen en kunnen met een snelheid van ongeveer 90 km per uur prooien aanvallen.
4.Blauwvintonijn De blauwvintonijnen zijn erg snelle vissen en kunnen een snelheid van zo’n 90 km per uur bereiken. Daarnaast zijn het populaire vissen onder koks en worden in veel sushi gerechten gebruikt.
3. Zwaardvis: De schitterende zwaardvissen zijn meesters in jagen. Ze vallen aan met zo’n 95 km per uur en zijn erg nauwkeurig. Ze slaan de prooien vaak met “het zwaard” zodat de prooi versuft en makkelijk te vangen is.
2. Wahoo De wahoo zijn zoutwatervissen en worden gemiddeld zo’n 2,5 meter lang. Ze kunnen een indrukwekkende snelheid van zo’n 97 km per uur bereiken.
1. Zeilvis De zeilvis kan een enorme snelheid halen van 110 km per uur. Echter zullen ze over het algemeen niet veel harder dan 65 km per uur zwemmen, die snelheid houden ze vele malen langer vol.
Schitterende video van een groep zeilvissen tijdens de jacht.

 

 

Met dank aan: ScubazooVideo.

 
Deze snelle zwemmers hebben een aantal dingen met elkaar gemeen,

  • ze hebben krachtige zwem spieren langs het gehele lichaam
  • ze hebben een gestroomlijnd lichaam
  • Kuiltjes in het lijf trekken de vinnen naar het lijf toe en zorgt zo voor een betere aerodynamica
  • Ze hebben een lange staartvin

 
Tot zo ver de snelle dieren, met een filmpje over het specialisme van het jachtluipaard, de slechtvalk en de zeilvissen.

 

Soortgelijke berichten:
Giftige dieren Sterke dieren Grote dieren

Afbeeldingen afkomstig van:
SXC.hu, Stockfreeimages

Laat een bericht achter