Animalsunited header

Sterke dieren


Sterke dieren

sterke dierenIn de wereld van de dieren hebben alle soorten een eigen specialisme. Zo zijn er ontzettend sterke dieren. Dieren gebruiken hun kracht om bijvoorbeeld de prooi voor zich te houden. Dieren zoals het luipaard slepen hun prooi mee een boom in om daar rustig te kunnen genieten van de maaltijd, andere roofdieren kunnen minder goed klimmen en kunnen zo niet bij de prooi komen.
Wat denk je zelf dat het sterkste dier is?
Om de kracht van een dier te bepalen, wordt er gekeken naar hoeveel keer een dier zijn/haar eigen gewicht kan tillen.

Sterke dieren

5. Goudmol  De vrij onbekende goudmol is een erg krachtig dier. Ze kunnen tot zo’n 150 keer het eigen lichaamsgewicht optillen.
4. Honingbij  Ze vervoeren tot 300x het eigen gewicht door de lucht naar het nest.
3.Neushoornkever De neushoornkever is een kleine kever van zo’n vier cm lang maar wel een echte krachtpatser. Ze kunnen tot wel 850 keer het eigen gewicht optillen en zijn daarmee de sterkste gewichtheffers.
2. Mestkever De Mestkever is uitgeroepen tot het sterkste insect van onze aarde.

De Mestkever kan 1.141 zijn eigen lichaamsgewicht trekken. Deze enorme kracht heeft de mestkever vooral nodig voor zijn seksleven, volgens onderzoeker Dr. Knell, vrouwelijke kevers graven tunnels, waar mannelijke kevers met ze paren. Als een mannetje een tunnel aantreft die al bezet is dan gaar hij vechten met zijn hoorns

1. Blinde hoornmijt Volgens het Journal of Experimental Biology is de blinde hoornmijt het sterkste dier ter wereld. Deze mijten komen voor in tropische bossen, maar zijn voor het blote oog nauwelijks te zien. De blijnde hoornmijt wordt minder dan één millimeter lang en wordt ongeveer één tien duizendste gram zwaar (0,00001 gram). Desondanks kunnen de blinde hoornmijten een ontzettende kracht uit het lichaam persen. Ze kunnen op een horizontaal ruw oppervlak een trekkracht voortbrengen tot 1180 keer het eigen gewicht.

Deze manier om kracht te meten is niet helemaal eerlijk volgens de wetten van de natuur. Hoe kleiner een dier is, hoe groter de spierkracht in verhouding tot lichaamsgewicht. Zodoende komen kleinere dieren zoals de mestkever en de blinde hoornmijt hoger in de lijst dan dieren die je misschien zou verwachten. Als het gaat om absoluut gewicht is de olifant, de Afrikaanse bosolifant, het sterkste (geteste) dier en kan zo’n 9000 kg tillen. De sterkste vogel is dan een arend, deze schitterende vogels kunnen prooien tot zo’n 4 keer het eigen gewicht vangen en ermee naar het nest vliegen. Een blauwe vinvis, het grootste dier van allemaal, zal waarschijnlijk nog veel meer op kunnen tillen, het is alleen zo lastig om te testen.

 

Soortgelijke berichten:
Giftige dieren Grote dieren Snelle dieren

 

Afbeeldingen afkomstig van:

SXC.hu, Stockfreeimages

Laat een bericht achter