Animalsunited header

Woordenboek


Woordenboek

Omdat de wereld van de dieren zo uitgebreid is, worden er best wel veel wetenschappelijke termen en moeilijke woorden gebruikt om de verschillen duidelijk te maken. Hierbij een overzicht van de meest gebruikte en de uitleg.

(Alle lastige woorden zijn voorzien van een link naar Wikipedia of Encyclo.nl.)

 

Aestivatie Aestivatie is een ander woord voor zomerslaap. Het is de tegenhanger van de winterslaap zoals we dat van sommige dieren kennen.
Autotomie Bij autotomie werpt een dier een lichaamsdeel af, om daardoor de vijand af te leiden. Doordat de vijand afgeleid is kan de prooi ontsnappen. Sommige salamanders en hagedissen gebruiken deze tactiek
Betacaroteen Bètacaroteen is een vitamine A. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is.
Bronstig Bronstig of bijvoorbeeld loops, worden vrouwelijke dieren tijdens de paartijd. Het betekend dat het vrouwtje vruchtbaar is en klaar om te paren.
Camouflage Camouflage is het toepassen van een kleur of een patroon zodat een object tegen de achtergrond verdwijnt en daardoor lastiger te herkennen is.
Carnivoor Een carnivoor is een Vleeseter. Er worden nooit (of zeer zeer zeer zelden) planten gegeten.
Eierlevendbarend Eierlevendbarendheid is een dier waarbij de eieren in het lichaam van de moeder worden bevrucht en uitgebroed.
Facetogen Dieren als insecten en andere geleedpotigen hebben facetogen. Het zijn ogen die bestaan uit tientallen tot tienduizenden lichtdetectors. Al die lichtdetectors liggen dicht tegen elkaar en vormen het oog.
Gondwana Het was een zuidelijk supercontinent en bestond zo’n 150 miljoen jaar geleden. Het continent scheurde langzaam uit elkaar en vormde onder andere Antarctica, Zuid-Amerika, Afrika, India, Australië, Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland.
Herbivoor Een herbivoor is een planteneter. Er wordt nooit (of zeer zeer zeer zelden) vlees gegeten.
Imago De naam voor een volwassen insect na de metamorfose. Deze metamorfose, of gedaanteverwisseling, kan wat ze noemen: onvolledig of volledig zijn. Bij een volledige metamorfose kennen we een larve- en popstadium. Bij de onvolledige metamorfose hebben we het over nimfstadium (of -stadia als er meerdere malen van gedaante wordt gewisseld).
Ivoor Ivoor is een harde, witkleurig materiaal wat we tegenkomen in de slagtanden van land dieren zoals de olifant, maar ook bij zeedieren als de walrus of de narwal.
Jongbroed Jongbroed is de verzamelnaam voor de eitjes, poppen en cocons van bijv. mieren
Kolonie Een kolonie is een groep van planten of dieren die bij dezelfde soort horen en die bij elkaar wonen.
Omnivoor Een omnivoor is een alleseter. De regel is:

  • Een roofdier dat ten minste 5% plantaardig voedsel eet, is een omnivoor.
  • Een planteneter dat ten minste 5% dierlijk voedsel eet, is een omnivoor.
Ongewervelde dieren Ongewervelden zijn dieren zonder een wervelkolom of ruggengraat, bijvoorbeeld: Slakken, inktvissen, spinnen en insecten.
Orgaan van Jacobson Het orgaan van Jacobson is een reukorgaan. De werking is per groep dieren anders.

  • Zoogdieren ademen lucht in en voert die langs het orgaan van Jacobson.
  • Reptielen steken de tong uit, geurdeeltjes uit de omgeving blijven ‘plakken’, en met het inslikken van de tong strijkt deze langs het orgaan van Jacobson
Paratoiden Paratoïden zijn de gifklieren van amfibieën. Alle kikkers en salamanders hebben paratoïden, al zijn ze niet altijd goed te zien, ze zitten vrijwel altijd achter de ogen bovenop de kop gepositioneerd.
Sawa Een sawa is een rijstveld, een omdijkt stuk grond, voor het verbouwen van rijst
Striduleren Striduleren is het produceren van geluid door bepaalde lichaamsdelen langs elkaar te strijken.
Supercontinent Een supercontinent is een landmassa die meerdere continenten / werelddelen beslaat. Voorbeelden van vandaag der dag zijn Amerika en Eurazië.
Unkenreflex Sommige amfibieen tillen hun poten op als ze in gevaar zijn . Daarbij wordt het lichaam naar boven gekromd en laten ze hun felle buikkleuren zien. De felle afwijkende kleuren (bijv. geel of rood) schrikken een roofdier af, want het betekend vaak zoiets als giftig! of gevaar!

 

Bron:
Wikipedia
Encyclo.nl