Animalsunited header

Week 15 – Koraalduivels


Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de koraalduivel het dier van de week.

Een korte samenvatting over de koraalduivels:

Koraalduivels

Koraalduivels (Pterois of zebravis) zijn lid van de schorpioenvissen familie. Het zijn mooie en opvallende tropische vissen maar zijn bijzonder giftig en kunnen erg gevaarlijk zijn.koraalduivels

Koraalduivels hebben een kenmerkend uiterlijk, waaraan ze de naam zebravis te danken hebben. Het strepenpatroon is duidelijk zichtbaar, maar kan tussen de soorten wel variëren in kleur, van rode en oranje tinten tot donkerbruin. Het kleurenpatroon is een duidelijke waarschuwing namelijk: Ik ben giftig en gevaarlijk.
Ze hebben mooie lange waaiervormige borst- en rugvinnen, waaraan ze makkelijk te herkennen zijn.

De koraalduivels komen oorspronkelijk voor in de Indische- en de Grote oceaan, vooral de kust streken van Afrika, Indonesië, Japan en Australië zijn populair onder de koraalduivels. Tegenwoordig worden er ook enkele exemplaren gevonden in de Caribische Zee. Hoogst waarschijnlijk zijn dit uitgezete huisdieren. In de Caribische Zee hebben de koraalduivels geen natuurlijke vijanden en kunnen de vissen zich maximaal voortplanten. Daarnaast vormen de vissen een gevaar voor het koraal in de omgeving, ze vreten alle koraal weg. Ze vormen zo’n groot gevaar, dat er expedities opgezet worden om op deze vissen te jagen.
De opvallende vissen leven onder andere van kleinere vissen en mosselen.

Koraalduivels zijn eierleggende vissen. Voordat de paring begint voeren het mannetje en het vrouwtje eerst een vrij eenvoudige balts uit. Ze zwemmen samen steeds vaker en verder omhoog. Zodra het paar vlak onder het wateroppervlak zwemmen, stoten ze hun geslachtsproducten uit. In het water vind de bevruchting plaats.

Lees hier het volledige artikel over de koraalduivels.

Laat een bericht achter