Animalsunited header

Week 11 – Zeewesp


Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de dooskwal of zeewesp het dier van de week. Met deze bijzonder gevaarlijke dieren in de buurt, kan je maar beter niet de zee betreden, lees verder in het bericht waar ze leven.

Een korte samenvatting van de dooskwal:

Zeewespzeewesp

De dooskwal, cubomedusae, is één van de gevaarlijkste diersoorten ter wereld. Dooskwallen steken, waaraan ze de bijnaam zeewesp te danken hebben. Dooskwal is de meest gebruikte naam.
Dooskwallen danken hun naam aan de vorm, kubus (of doos)-achtig. De dooskwallen zijn lichtblauw van kleur met vele doorzichtige plekken. Dooskwallen zijn goed ontwikkeld in verhouden tot veel andere kwallen. Zo kunnen ze zelf zwemmen (de andere soorten zweven door het water). Daarnaast hebben ze behoorlijk ontwikkelde ogen. De vier kanten van de kubus hebben zes ogen in een groepje bij elkaar, totaal hebben ze dus 24 ogen! De ogen bevatten een lens, iris, een netvlies en een hoornvlies.
Dooskwallen komen voor in tropische zeeën. Vooral de zeeën rond Australië, Zuidoost-Azië en Nieuw-Zeeland zijn erg populair onder de dooskwallen.
De dooskwallen leven van kleine vissen en schaaldieren, zoals garnalen. De tentakels zijn erg kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat de prooi binnen enkele seconden wordt gedood. De dooskwal slaat snel en genadeloos toe.
Kwallen zijn aparte wezentjes. Niet alleen om te zien, maar ook in het ontstaan. Kwallen kennen twee stadia in het leven.

Wil je meer weten over de zeewesp?
Het volledige bericht over de dooskwal / zeewesp is hier te lezen, leer deze kwallen nog beter kennen en kom erachter hoe deze aparte dieren ter wereld komen.

Laat een bericht achter