Animalsunited header

Week 12 – Pijlgifkikker


Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de pijlgifkikker het dier van de week. De dieren zijn van zichzelf niet giftig, maar hoe komt het dan dat de pijlgifkikker in de top 10 van meest giftige dieren staat? Lees snel verder

Een korte samenvatting van de pijlgifkikker:

Pijlgifkikkerpijl gifkikker

Pijlgifkikkers, Dendrobatidae, vormen een familie van opvallende en giftige kikkers (Anura). De familie bestaat uit meer dan 200 soorten en waarschijnlijk tientallen soorten zijn nog niet ontdekt.

De pijlgifkikkers vallen meestal direct op in de omgeving. De meeste soorten hebben felle kleuren zoals geel, rood, groen of blauw. Sommige soorten hebben vlekken, stippen of strepen over het lichaam lopen. Ze maken veel lawaai, vooral de mannetjes zijn met kwaken tot wel 90 dB. Ze kwaken met de kwaakblaas. Die vullen ze met lucht en persen het meerdere keren per seconden er weer uit. Ze maken per soorten verschillende geluiden en ritmes en kunnen uren achter elkaar blijven kwaken.

De gifkikker komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Daar leven ze in de tropische bossen, ze hebben een voorkeur voor de meest vochtige delen van de bossen.
Ze hebben een vaste woonplaats met goede tactieken om aan voedsel en vocht te komen.

Pijlgifkikkers zijn insecten eters met voornamelijk kevertjes, mieren en fruitvliegjes op de menukaart. Ook de larven van insecten worden gegeten. Net als de andere kikkers vangen ze de prooien met de tong.

Pijlgifkikkers laten door middel van kwaak geluiden aan elkaar weten dat ze willen paren. Pijlgifkikkers kennen een uitwendige bevruchting van de eitjes. De paring vind meestal onder water plaats. Het vrouwtje laat haar eitjes los, het mannetje klemt zijn poten meestal om het vrouwtje heen en vangt ermee de eitjes op. Daar laat hij zijn sperma los om zo zoveel mogelijk eitjes te bevruchten. De eitjes worden niet beschermd door een eierschaal en zijn bijzonder kwetsbaar. De eitjes worden onder andere verstopt in bloemen en tussen de wortels van bomen.

Tot zo ver de korte samenvatting.
Wil je meer te weten komen over deze giftige kikkers?
Lees dan hier het volledige bericht

Laat een bericht achter