Animalsunited header

Week 13 – Neushoorns


Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Neushoorn het dier van de week. Waarschijnlijk is de neushoorn voor iedereen wel een bekend dier, maar doordat ze erg bedreigd worden is het tijd voor wat extra aandacht voor deze schitterende dieren.

Een korte samenvatting van de neushoorn:

Neushoornsneushoorns

De neushoorn is een groot en zwaar landdier. Het zijn na de olifanten de grootste landdieren van onze aarde. Deze reuzen kunnen wel 60 jaar oud worden. Van de vijf soorten zijn de witte neushoorns de grootste en kunnen tot 3000 kilo wegen. Het zijn onevenhoevige dieren (ze hebben namelijk 3 hoeven per poot) net als bijvoorbeeld paarden. Ondanks het formaat kunnen ze erg snel rennen. De zwarte neushoorn kan tot zo’n 50 km per uur rennen! De langste hoorn tot nu toe gemeten is 1,57 meter lang.

Neushoorns kunnen dagelijks wel 100 liter drinken en tientallen kilo’s eten. Ze horen bij de dikhuiden, net als nijlpaarden en olifanten. De huid is ruim 2 centimeter dik en beschermt het dier tegen de klauwen en tanden van bijvoorbeeld leeuwen en tijgers. Andere dieren van zijn formaat hebben een huid van een halve centimeter. De Indische en Javaanse neushoorns hebben een aantal diepe plooien in hun huid. Hierdoor lijkt het net of ze een harnas dragen, ze hebben daar de naam pantser-neushoorn door gekregen.

De hoorn van neushoorns groeit uit de huid, zeg maar een soort wrat en is opgebouwd uit keratine. De hoeven van veel dieren of de snavels van schildpadden en kaketoe’s bestaan uit hetzelfde materiaal. Er zit geen kern van been in, zoals bij de hoorns van een koe.

 

Tot zo ver de korte samenvatting.
Wil je meer te weten komen over deze schitterende reuzen?
Lees dan hier het volledige bericht

Een mooie documentaire over neushoorns is hier te vinden.

Laat een bericht achter