Animalsunited header

Week 14 – Bidsprinkhanen


Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de bidsprinkhaan het dier van de week. Deze opvallende en erg sterke dieren, vallen tegenstanders aan die groter zijn dan zijzelf. Opvallend genoeg kan een bidsprinkhaan niet springen.
Een korte samenvatting over de bidsprinkhaan:

Bidsprinkhanen

Bidsprinkhanen vormen een familie van insecten en horen tot de orde Mantodea. De vrouwtjes zijn vrijwel altijd groter dan de mannetjes. Er zijn ongeveer 2300 verschillende soorten bekend.

bidsprinkhanenKenmerken

Bidsprinkhanen hebben een opvallende kop. De kop is driehoekig van vorm en erg beweeglijk. Zonder problemen kan de bidsprinkhaan om zich heen kijken zonder het lichaam te bewegen, het gezichtsveld beslaat ongeveer 300 van de maximale 360 graden. Ook hebben veel soorten vergroeiingen op de kop die voor een goede camouflage zorgen. De twee facetogen zijn erg groot en puilen uit aan de zijkant van de kop. Opvallend is de kleur van de ogen, bij veel licht veranderen de ogen van kleur en worden ze lichter, bij weinig licht kleuren ze donkerder. De bidsprinkhanen hebben op de kop vrij lange, dunne antennes. Deze antennes worden vrijwel altijd bewogen en worden gebruikt om partners op te sporen. Het borststuk is ingericht op het vangen van prooien. Het voorste thoraxsegment (deel van het lichaam waar de poten aan vast zitten) is verlengd, zo komen de vangpoten los van de looppoten. Zo zijn de vangpoten vrij te bewegen en tevens vergroot het de reikwijdte van de vangpoten. De looppoten lijken speciaal ontwikkeld voor camouflage. Een bidsprinkhaan is erg traag. Tijdens het lopen maken de poten lichte schommelende bewegingen. Op die manier lijken ze op een blaadje of takje dat meebeweegt met de wind en proberen ze roofdieren voor de gek te houden. De vangpoten zijn bijzondere poten. Op zowel de dij als de scheen zijn een rij met stekels zichtbaar. De stekels groeien zo, dat wanneer ze het been sluiten, bidden, de stekels precies over elkaar heen vallen. Bidsprinkhanen zijn slechte vliegers. Ze komen dan ook slechts in uiterste noodzaak van de grond, als ze bijvoorbeeld worden aangevallen.

Eetgewoonte

Bidsprinkhanen zijn geen moeilijke eters. Ze leven voornamelijk van andere insecten.

LeefomgevingPraying Mantis Macro

Bidsprinkhanen komen in bijna ieder continent van de aarde voor. Ze leven in de zuidelijke gebieden van Europa, in Azië, Noord- en Midden-Amerika, in het zuiden van Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Laat een bericht achter