Animalsunited header

Week 17 – Gieren


Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere keer wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de gier het dier van de week. Gieren worden vooral in het Midden-Oosten ernstig bedreigd door vervuild voedsel, vooral voedsel afkomstig van vuilnisbelten is vaak besmet.

Giergieren

Gieren, Accipitridae of Cathartidae een vreemde familie van vogels. Een groot deel van de familie behoort tot de Havikachtigen (Accipitridae), andere soorten vormen tegenwoordig een geheel eigen familie van vogels (Cathartidae).

Gieren worden in twee groepen verdeeld,

  • Gieren van de oude wereld, deze gieren gebruiken de ogen voor het opsporen van voedsel. Deze soorten worden tot de havikachtigen gerekend. Ze komen voornamelijk voor in het Midden-Oosten, Afrika en Azië.
  • Gieren van de nieuwe wereld, deze gieren gebruiken niet alleen de ogen, maar ook de reukorganen om voedsel op te sporen. Deze soorten vormen een eigen familie van roofvogels. De gieren van de nieuwe wereld worden ook wel Amerikaanse gieren genoemd, deze soorten leven dan ook alleen in zowel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Gieren zijn aaseters, dat wil zeggen dat ze van resten van dode dieren leven. Voedsel wat achtergelaten wordt door bijvoorbeeld de leeuw, maar ook dieren die van ouderdom sterven worden netjes opgeruimd. De dode dieren kunnen veel gevaarlijke bacteriën bevatten. Dode bacteriën kunnen in veren blijven plakken samen met etensresten, vervolgens gaan het rotten en kan het dier bijzonder ziek worden. Gelukkig is een gier kaal en kan er dus niets blijven plakken. Dankzij de lange nek kunnen ze diep in het dode lichaam lekkere stukjes vlees losscheuren.
Een aantal soorten van het geslacht Cathartes (Kalkoen- en geelkopgieren) hebben een goede neus. Een eigenschap die maar weinig roofvogels hebben.

Lees hier het gehele artikel over de gieren.

Laat een bericht achter