Animalsunited header

Week 18 – Salamander


Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere keer wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de salamander het dier van de week. Salamanders komen vrijwel overal ter wereld voor, ze kunnen zelfs in de vijver in je tuin voorkomen. Schitterende dieren met speciale verdediging tactieken.

Salamanders

Salamanders (Caudata) behoren tot de orde Amfibieën. De familie bestaat uit ongeveer 610 verschillende leden.

Kenmerkensalamanders

Salamanders zijn nachtdieren, sommige soorten die op land leven hebben water nodig om zich voort te kunnen planten, deze soorten zijn wel eens actief op de dag. Er zijn soorten die zich alleen tijdens regenbuien laten zien. Alle soorten houden een winterslaap tijdens een (te) koude periode. Ze kruipen dan in de modder of nabij boomwortels en verlagen de hartslag extreem. Op die manier is het niet noodzakelijk om naar voedsel te zoeken en zo wordt er geen energie onnodig verbrand. Salamanders kennen ook een zomerslaap, of aestivatie. Omdat de periode te warm wordt, en de salamander de kans loopt op verdroging, graven ze zich in, in de grond. Ze blijven in de grond totdat er een nieuwe regenperiode begint.
Salamanders hebben een langwerpig lichaam met meestal 4 vrij kleine pootjes. Sommige Salamanders hebben twee of geen potjes. De voorpoten zijn (vrijwel altijd) voorzien van 4 tenen, de achterpoten hebben er 5! De kleuren verschillende per soort, van donkere, groene of bruinen camouflage kleuren tot felle, bijv. gele, opvallende kleuren. De buikzijde is licht van kleur meestal wit of crème. Salamanders zijn koudbloedige dieren, daardoor hebben ze niet veel zuurstof nodig. Ze ademen door de huid en halen uit de zuurstof, het vocht die ze nodig hebben. Daardoor is de huid bij de meeste soorten glad en dun, enkele soorten zijn juist weer volledig voorzien van bobbels en uitsteeksels. De larven ademen door middel van kieuwen, de kieuwen zijn uitwendig (dit vooral omdat inwendige kieuwen problemen opleveren met eten). Salamanders kruipen door de voorpoot naar voren te bewegen tegelijkertijd met de tegenovergestelde achterpoot. De meeste soorten kruipen niet snel. Soorten zonder poten bewegen zich voort zoals een slang dat ook doet. Alle salamandersoorten kunnen zwemmen, ze zwemmen met de staart. Dankzij de vliezen tussen de tenen blijven ze goed in balans tijdens het zwemmen. Enkele soorten kunnen erg goed klimmen, de soorten die nooit uit een grot komen, zijn afhankelijk van de rotswanden van de grot voor het voedsel. Dankzij de vliezen tussen de tenen hebben de grot salamanders extreem veel grip en kunnen ze zelfs recht omhoog lopen.

Er is nog veel meer te vertellen over salamanders, lees hier het gehele bericht.

Laat een bericht achter