Animalsunited header

Week 19 – Wilde hond


Dier van de week

Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Afrikaanse wilde hond het dier van de week. Sociale dieren, echte teamspelers en bovenal schitterende dieren. Opvallende grote en goed ontwikkelde oren. Er is veel te vertellen.
Hier volgt een korte samenvatting van de Afrikaanse wilde hond:

Afrikaanse wilde hond

De Afrikaanse wilde hond (Lycaon pictus), ook wel hyenahond genoemd, is een roofdier uit de hondachtigen familie. De Afrikaanse wilde hond lijkt inwendig veel op een hyena en een dingo en minder op een hond (die meer op de wolf lijkt).

afrikaansewildehond3Kenmerken

Afrikaanse wilde honden lijken op het eerste gezicht veel op onze huisdieren, maar dan over het algemeen een stuk groter. De vacht is zwart of donkerbruin van kleur en voorzien van een vlekkenpatroon. De vlekken zijn per dier anders, zo zijn er witte, geel tot geel-bruine en oranjebruin gekleurde vlekken. Ze hebben opvallend grote oren op een vrij brede kop. Ze hebben een stel zeer krachtige kaken, mede door de korte, zwarte snuit zijn de kaken gevaarlijke wapens. Het lichaam is slank en kan zo’n 115 cm lang worden. Het uiteinde van de staart is vrijwel altijd opvallend wit gekleurd. Het zijn sociale dieren en leven in groepsverband. Hoe groter de groep, hoe groter het territorium.

 

Leefomgeving

Tegenwoordig komen de Afrikaanse wilde honden nog voor in Zimbabwe, Zuid-Afrika en Tanzania. Daar leven ze op de savanne, graslanden of in licht beboste gebieden in groepen bij elkaar.

Sociaal

Afrikaanse wilde honden zijn erg sociale dieren en leven eigenlijk altijd in groepsverband. Aan het hoofd van zo’n groep staat het dominante vrouwtje. Alleen het dominante paar mag zich voortplanten, ook zorgen ze voor het afbakenen van het territorium, dat doen ze met urine.
De andere leden van de groep helpen mee met de zorg voor de jongen, bijvoorbeeld door voedsel uit te braken en ze helpen mee tijdens de jacht.

Lees hier het gehele artikel

Laat een bericht achter