Animalsunited header

Week 4 – Thorny devil


Dier van de week

Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Thorny devil het dier van de week. Aparte wezentjes met een robot-achtige manier van lopen, een vreemde manier van drinken en een menukaart met alleen mieren erop.
Een korte samenvatting van de Thorny devil:

Thorny Devil

De thorny devil heeft meerdere namen gekregen, Moloch horridus is de wetenschappelijke naam. Buiten thorny devil worden bergduivel of moloch gebruikt voor deze aparte wezentjes.

Kenmerkendier - thorny devil

Aan de buitenkant is de thorny devil uniek, de verdedigingstactieken zijn goed ontwikkeld. Het zijn kleine hagedissen en kunnen ongeveer 18 cm lang worden. De huid is voorzien van schubben wat ervoor zorgt dat thorny devil beschermd tegen uitdrogen. Tevens is de huid zandkleurig en voorzien van donkere vlekken, een ideale camouflage in de woestijn, of tussen dode bladeren.

Leefomgeving

De thorny devils komen alleen voor in Australië. Ze leven in de woestijnen en halfwoestijnen in het oosten of midden van het continent. De leefomgeving is voorzien van veel struiken en rotsen, om daar een hol onder te kunnen graven, maar misschien nog wel belangrijker, er moet een mierennest in de buurt zijn. Ook veel dode bladeren en graspollen zijn ideaal voor de thorny devil en je zal in de directe leefomgeving vrijwel altijd al deze punten aantreffen. Bergduivels kunnen tot zo’n 50 graden celcius verdragen, maar toch trekken ze zich op het heetst van de dag terug in het hol. De maanden januari en februari zijn hete maanden en de thorny devils zal het hol alleen verlaten om te eten en om de behoefte te doen. In de winter maanden wordt het te koud en zijn de bergduivels niet actief, toch houden ze geen echte winterslaap.

 

Erg bijzondere en één van mijn favoriete dieren :).
Wil je nog meer weten over de thorny devil?
Lees dan hier het volledige bericht.

Laat een bericht achter