Animalsunited header

Week 1 – Jachtluipaard


Dier van de week

Een nieuw item bij Animals United, dier van de week.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Voor het eerste dier van de week is er gekozen voor het jachtluipaard. Vooral de video laat ons kennismaken met de ongekende snelheid van het snelste landdier op aarde.
Maar, waarom zijn nou juist jachtluipaarden zo snel?

Jachtluipaard

Een jachtluipaard of cheeta staat in de wetenschap bekend al Acinonyx jubatus. Het is het snelste landdier ter wereld.

dier van de weekKenmerken

Een jachtluipaard is een slank, maar erg gespierd dier. De bouw van een jachtluipaard is ingericht op een snelle en dodelijke aanval. Een lange staart voor evenwicht, lange gespierde poten, lichte botten en een kleine kop met kleine oren zorgen voor de aerodynamica. De lichte geeloranje vacht met zwarte vlekken zorgen voor camouflage. Dankzij de erg flexibele ruggengraat zijn ze zeer wendbaar. Een groot hart, zodat bloed en zuurstof snel door het lichaam gepompt wordt en een erg grote longinhoud. De poten zijn voorzien van scherpe, niet intrekbare klauwen om grip te houden tijdens een aanval. Een jachtluipaard is een top roofdier ingericht op de jacht. Ze sluipen richting de prooi en dan trekken ze een sprint van 100 – 110 km per uur. Ze kunnen de topsnelheid niet lang volhouden, dus het is belangrijk direct dodelijk te zijn tijdens een aanval. Na zo’n sprint moeten ze ongeveer een half uur rusten voordat ze weer klaar zijn voor een nieuwe aanval. Jachtluipaarden hebben ringen zwarte haren over de staart. De vorm en hoeveelheid van de ringen is bij iedere jachtluipaard anders. Niet alle soorten zijn geeloranje van kleur, er zijn ook witte en zwarte varianten bekend. De jachtluipaard heeft van uit zijn ooghoeken tot aan de bek zwarte strepen. Deze worden ook wel traansporen genoemd.

Smithsonianchannel heeft een Engelstalige video gedeeld.
Beleef het schitterende jachtgedrag van het jachtluipaard.
— Let op! — Vanaf 2:50 is een succesvol einde van een aanval te zien.
Een konijn wordt buitgemaakt.

Met dank aan: Smithsonianchannel

 
Meer weten over het jachtluipaard?
Lees het volledige artikel hier
Bekijk volgende week weer een nieuw dier in: Het dier van de week.

Laat een bericht achter