Animalsunited header

Week 2 – Papegaaiduiker


Dier van de week

Een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is: Dier van de week.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Papegaaiduiker het dier van de week. Deze aparte vogels hebben een bijzondere snavel en het verenkleed zoals een pinguin.
Een korte samenvatting van de papegaaiduiker als: Dier van de week

Papegaaiduiker

Papegaaiduikers zijn opvallende vogels. Met hun kenmerkende snavel vallen ze op tussen de meeste op zee levende vogels. Tijdens de winterperiode leven ze midden op zee. Deze bijzondere vogels kunnen zo’n 21 jaar oud worden.

puffinsKenmerken

Ze zijn makkelijk te herkennen aan het uiterlijk. Ze worden tot zo’n 35 cm lang en de spanwijdte komt tot zo’n 60 cm. Het verenkleed is zwart-wit en de snavel is opvallend groot en felgekleurd, de snavel is driehoekig van vorm en is voorzien van blauwe, oranje en gele strepen. Daarnaast bestaat de snavel uit acht verschillende stukjes. Deze stukjes of plaatjes groeien in het begin van het jaar aan en laten aan het einde van het jaar langzaam los. Het loslaten kan een belemmering worden tijden het zoeken naar voedsel, vandaar dat de papegaaiduikers aan de buitenteen een gekromde vlijmscherpe nagel hebben. Met deze nagel kunnen ze losse stukjes van de snavel aftrekken. De ogen van de papegaaiduikers zijn voorzien van een extra derde ooglid speciaal ingericht op het duiken, zo kunnen ze goed onderwater zien . Ze lopen wat onhandig, daardoor worden ze zelfs de clown van de zeevogels genoemd. De poten zijn voorzien van zwemvliezen om zo sneller en beter te kunnen zwemmen en jagen.

Lees het gehele bericht over de papegaaiduiker hier.

 
Bekijk andere berichten in de categorie: Dier van de week

Afbeelding afkomstig van: SXC.hu.

Laat een bericht achter