Animalsunited header

Week 10 – Palet doktersvis


Dier van de week

Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl.

Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.

Deze week is de Picasso of palet doktersvis het dier van de week. De picasso doktersvis is één van de bekendste tropische vissen mede dankzij het optreden van “Dory” in de film Finding Nemo, maar de naam picasso of palet doktersvis is vaak niet bekend, totdat je de vis ziet.

Een korte samenvatting van de picasso doktersvis:

Palet doktersvis

palet doktersvis

De picasso doktersvis, Paracanthurus hepatus, of palet doktersvis, is lid van de familie doktersvissen, Acanthuridae. De familie doktersvissen telt zo’n 75 leden en kunnen zo’n 20 jaar oud worden.

Palet doktersvissen zijn redelijk grote koraalvissen en kunnen een lengte van zo’n 30 cm bereiken. Het zijn opvallende vissen met een ovaal lichaam, kenmerkende blauwe kleur, zwarte lijn aan het einde van de vinnen en met een fel gele driehoek op de staart. Over de zijkant van het lichaam loopt een zwart gekleurd patroon dat begint bij het oog en eindigt bij de staartvin. Bij de meeste palet doktersvissen zit er een gat het patroon, daardoor lijkt het op een schilderspalet. Door dit patroon zijn de ontdekkers op de namen picasso en palet gekomen.

De palet doktersvis leeft in koraalriffen. Vooral in de Indische oceaan, langs de kust van Japan, de oostkust van Afrika en het Great Barrier Reef in Australië zijn populaire gebieden waar deze soort gevonden wordt.

De picasso doktersvissen zijn alleseters, omnivoren. Als larven leven ze meer van dierlijk materiaal zoals plankton en kleine soorten garnalen. Als volwassen dier geven ze de voorkeur aan plantaardig voedsel zoals zeewieren en algen.

Tot zo ver de korte samenvatting, lees het volledige bericht hier picasso doktersvis

Laat een bericht achter