Animalsunited header

Week 5 – Clownfish


Dier van de week

Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Clownfish het dier van de week. Nemo, uit de Finding Nemo film is een clownfish. Een andere naam is de driebands anemoonvis. Mooie, leuke vissen met een goede tactiek om zichzelf te beschermen.
Een korte samenvatting van de Clownfish:

Clownfish

De Driebands Anemoonvis (Clownfish zoals de meeste deze visjes noemen of Amphiprion ocellaris zoals ze wetenschappelijk bekend staan) is een tropische zoutwatervis. Dit visje kreeg veel bekendheid door de film Finding Nemo.

driebands anemoonvisKenmerken

De lengte van de mannelijke Driebands Anemoonvis bereikt een lengte van 8 centimeter en moet z’n meerdere erkennen in het vrouwtjes die gemiddeld 11 centimeter lang zijn.
Een Driebands Anemoonvis is over het algemeen geel, oranje, rood of zwart van kleur. Ze hebben witte strepen of vlekken over het lichaam.
De Drieband Anemoonvis voedt zich met parasieten die de anemoon bedreigen. Ook voedselresten die de Anemoon achterlaat en kleine Kreeftjes staan op het menu.
De Drieband Anemoonvis komt voor in de Indische Oceaan, Rode Zee en in het westelijk deel van de Stille Oceaan.
Zonder de Anemonen zijn de Drieband Anemoonvissen makkelijke prooien voor roofvissen. De Drieband Anemoonvis beschermd de Anemoon tegen zijn natuurlijke vijanden. Vissen als Koraalvlinders worden verjaagd als ze te dichtbij komen.

Opvallend

Als een Driebands Anemoonvis ziek is, verlaat hij de Anemoon. Als ze ziek zijn, hebben ze niet energie om de juiste slijmlaag aan te maken en zodoende worden ze niet meer door de Anemoon herkend. Sterker nog, ze lopen zelfs kans opgegeten te worden door de Anemoon.

Tot zo ver de korte samenvatting.
Lees het gehele bericht over de Driebands anemoonvis hier.

Laat een bericht achter