Animalsunited header

Week 6 – Murene


Dier van de week

Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Murene het dier van de week. Een murene of moeraal heeft wel wat weg van een slang of een paling. Het zijn vaak kleurrijke dieren met bijzondere camouflage tekeningen over het gehele lichaam.
Een korte samenvatting van de murene:

Murene / Moeraal

moeraalHet lichaam van een murene of moeraal kan een lengte van wel 2 meter bereiken en wordt meestal diep in een scheur in rotsen verstopt. Ze hebben geen schubben, maar scheiden zelf een slijmlaag uit om de huid te beschermen. Bij sommige soorten kan die slijmlaag giftig zijn, daarnaast zijn veel soorten over het gehele lichaam voorzien van vlekken of stippen en zelfs tot in de bek loopt patroon door. Het gekleurde patroon en de leefomgeving maken de murene een meester in camouflage.
Een murene leeft over het algemeen in tropische en subtropische wateren en leven daar tot zo’n 200 meter diepte. Er zijn soorten die zich hebben gespecialiseerd in koudere wateren, deze soorten leven vaak enkele honderden meters diep. Ook komen er soorten in brak water en soorten  zoals de Gymnothorax polyuranodon die voornamelijk in zoet water
voorkomen.
Een moeraal valt meestal aan vanuit een hinderlaag. Vanuit de schuilplaats kunnen de ze razendsnel aanvallen. Over het algemeen wordt er in de schemering of ‘s nachts gejaagd of van schuilplaats verandert. Het zijn roofdieren maar staan zelf ook op de menukaart, onder andere bij soortgenoten. Vooral vissen en verschillende soorten schaal- en weekdieren worden gegeten door de murene.

Tot zo ver de korte samenvatting over de murene / moeraal.
Lees hier het volledige bericht over deze kleurrijke vissen.

De gebruikte afbeeldingen zijn afkomstig van:
SXC.hu

Laat een bericht achter