Animalsunited header

Week 7 – Mimic octopus


Dier van de week

Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Thaumoctopus mimicus het dier van de week. Één van de meest aparte en bijzondere dieren ter wereld. Vermommen is de beste verdediging volgens deze octopus.
Een korte samenvatting van de Thaumoctopus mimicus:

Mimic octopus / Thaumoctopus mimicusMimic octopus

Thaumoctopus mimicus of mimic octopus, een octopus, is één van de meest bijzondere dieren ter wereld. Er is nog geen Nederlandse naam voor deze jonge diersoort. De soort is pas in 1998 voor het eerst officieel ontdekt. Een andere veelgebruikte naam voor de Thaumoctopus mimicus is Mimic Octopus.

Alle dieren hebben speciale kenmerken, maar een Thaumoctopus mimicus is wel heel apart. Deze octopus kan een opvallende verschijning zijn met bruine of witte strepen en/of vlekken, maar kan ook bijna onzichtbaar zijn als ze de kleur aanpassen aan de omgeving. Het zijn kleine octopussen, ze worden gemiddeld zo’n 60 cm lang en de tentakels worden zo’n 30 cm met ongeveer de omtrek van een potlood. Ze hebben van nature een lichte bruine zandkleur, maar passen dit vrijwel constant aan. Één van de meest opvallende kenmerken is de snelheid van kleurverandering. Ze imiteren andere dieren en proberen op die manier vijanden voor de gek te houden en af te schrikken. Na-apen blijkt de beste verdediging voor de Thaumoctopus mimicus.

DeMimic octopus komt voor in de tropische zeeën van Zuid-Oost Azië. Daar leven ze zoveel mogelijk in de buurt van riviermonden tot een diepte van ongeveer 20 m. Omdat ze zich voordoen als giftige vissen lopen ze minder kans om aangevallen te worden in open water.
Het talent om dieren na te doen wordt door een mimic octopus niet alleen gebruikt om zichzelf te verdedigen, maar ook om prooien te vangen. Zo nemen ze de vorm aan van een krab om dicht in de buurt te komen van andere krabben en zo de nietsvermoedende prooi te verrassen.

Wil je meer weten over deze fantastische dieren?

Lees hier het volledige bericht over de Mimic octopus / Thaumoctopus mimicus.

Vooral het filmpje in het volledige artikel over deze schitterende dieren is echt de moeite waard. Leer de dieren en hun manieren beter kennen.

Laat een bericht achter