Animalsunited header

Week 8 – Wandelende tak


Dier van de week

Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Wandelende tak het dier van de week. Meesters in camouflage, erg aparte wezentjes, maar bovenal schitterende dieren
Een korte samenvatting van de wandelende tak:

wandelende tak     Wandelende tak

Wandelende takken behoren tot de insecten orde. Deze lange insecten zijn meesters in camouflage en lijken veel op een tak, of een blad. Ze hebben slanke poten. De poten zijn niet geschikt om mee te graven, te springen of om er prooien mee te vangen. De familie wordt Phasmida genoemd. Onder de Phasmida orde vallen ook de wandelende bladeren, die zijn breder dan de wandelende takken en lijken, zoals de naam het al zegt, meer op een blad dan op een tak.

Kenmerken

Net als alle insecten hebben wandelende takken 6 poten en 2 voelsprieten. Wandelende takken zijn in lengte erg verschillend, er zijn soorten die niet langer worden dan 6 cm, maar er zijn ook soorten die langer dan 30 cm worden. Sommige soorten hebben zelfs vleugels of een afwijkend uiterlijk, zoals bijvoorbeeld de Peruphasma schultei. Wandelende takken nemen de vorm aan van een blad (wandelende bladeren) of takje.

Eetgewoonte

De meeste soorten eten vooral braambladeren, of bladeren van een klimop. Voor de meeste dieren zijn de bladeren van een klimop gevaarlijk, maar een wandelende tak heeft geen problemen met de giftige bladeren. Uit de bladeren wordt voldoende vocht gehaald, daardoor drinken wandelende takken zelden tot nooit.

Leefomgeving

In Europa leven er rond het Middellandse Zeegebied wel enkele soorten zoals bijvoorbeeld in Spanje.

Tot zo ver de samenvatting.
Klik hier voor het volledige artikel.

Laat een bericht achter