Animalsunited header

Week 9 – Komodo varaan


Komodovaraan de reuzen van Komodo
Dier van de week een terugkerend onderwerp op Animals United.nl is.
Iedere week wordt er een ander dier besproken. Zo kom je misschien meer over dieren te weten waar je normaal gesproken niet snel op zou klikken.
Deze week is de Komodovaraan het dier van de week. De grootste hagedissen van de aarde leven op Komodo met speciale overlevings tactieken.
Een korte samenvatting van de komodovaraan:

Komodovaraan

De Komodovaraan, is lid van de varanen familie. Het is de grootste hagedis van onze aarde. Wat lengte betreft is de Komodovaraan niet de langste, maar met 150 kg is het wel de zwaarste. Ze hebben geen natuurlijke vijanden.

komodovaraan3Kenmerken

Het lichaam van de komodovaraan is langwerpig. Ze hebben een lange staart, de staart is zelfs langer dan het lichaam. Over de gehele lengte van de staart loopt een kam. De kop is plat, vrij breed en voorzien van huidbeenderen. De huidbeenderen op de kop, maar ook op de staart zorgen voor extra bescherming. Ook de huid wordt goed beschermd, de huid is bedekt met schubben, erg dikke schubben die zorgen voor een goede bescherming tegen teken, parasieten en dergelijke. De bek is stomp en krom en wijst naar de grond. In de bek zijn er een stuk of 60 tanden te zien. De tanden groeien naar achteren en zijn ook voorzien van kartels om goed door het vlees van prooidieren te kunnen snijden. De tanden zijn altijd vlijmscherp, afgebroken of verloren tanden worden vervangen. De tong is erg belangrijk voor de komodovaraan. De tong is gespleten en werkt net als bij een slang, ze steken de tong uit om geurstoffen uit de lucht op te pikken.

Tot zo ver de samenvatting.
Klik hier voor het volledige bericht

Laat een bericht achter