Animalsunited header

Planten en dieren


Planten en dieren

De natuur is schitterend en ongekend divers. Planten en dieren hebben elkaar nodig om te overleven. Sommige soorten kunnen eigenlijk niet zonder elkaar, deze soorten leven in symbiose met elkaar. (Definitie: Symbiose is het samenleven van twee organismen van verschillende soorten waarbij de samenleving voor ten minste één van de organismen gunstig of zelfs noodzakelijk is. Bron Wikipedia).
Planten en dieren kunnen op verschillende manieren samenleven:vissymbiose

 • Mutualisme, de twee soorten (worden bionten genoemd) hebben allebei voordeel van de samenwerking. Dat lijkt heel logisch, maar is in de natuur niet overal te vinden een voordeel voor en planten en dieren.
  Een goed voorbeeld van mutualisme is bestuiving van planten door nectar-etende of stuifmeelverzamelende insecten.
  Voordeel dier: De insecten het eten, voordeel plant: De planten kunnen zich voortplanten. Ideale samenwerking tussen planten en dieren.
 • Commensalisme, twee soorten leven naast elkaar. De ene soort heeft voordeel van de samenwerking, voor de andere soort is er geen voor- of nadeel aan de “samenwerking”.
  Commensalisme komt bij dier – dier en plant – plant situaties regelmatig voor, maar planten en dieren zie je maar zelden.
  Een goed voorbeeld van dier – dier is de poolvos. Deze sluwe dieren volgen ijsberen, wachten tot die klaar zijn met eten en eten daarna de rest op. Voordeel poolvos is eten en de beer heeft geen hinder van de poolvos, maar de poolvos doet ook niets positiefs terug.
 • Parasitisme, bij parasitisme heeft één partij nadeel (de gastheer) en de andere partij een voordeel (de parasiet). Parasieten komen zowel uitwendig, zogenaamd ectoparasiet, als inwendig, oftewel endoparasiet zijn.
  BremraapEr zijn talloze voorbeelden te geven, omdat eigenlijk alle soorten dieren een parasiet kennen en ook in de plantenwereld komen heel veel parasieten voor.
  Denk in de dierenwereld eens aan vlooien, wantsen en lintwormen.
  In de plantenwereld is de Bremraap een goed voorbeeld, deze plant heeft zelf geen groen, maar onttrekt alle voedingsstoffen aan de gastheer.

 

 • Parasitoïden, de vervelendste manier van samenwerken. De ene partij heeft veel voordeel. De andere partij overleefd het niet.
  In de dierenwereld zijn het sluipwespen die de lijst aanvoeren. Er zitten twee kanten aan deze wespen. Je kan ze zien als plaag en vervelend. Boeren zien ze vaak als zeer handig om juist een plaag van andere insecten te voorkomen. De wesp legt een eitje in de gastheer. De gastheer wordt vervolgens van binnenuit, dit zijn de endoparasitoïden, opgegeten of vanaf de buitenkant door ectoparasitoïden levend opgegeten.

Planten hebben dieren nodig

bijsymbiose

Planten hebben dieren nodig bijvoorbeeld om andere planten te bevruchten. Bijen en hommels zijn ontzettend belangrijke dieren. Je kent het wel je ziet een mooie bloem en dan zit er zo’n “enge” bij in. Wij vinden de bij eigenlijk altijd de boosdoener, maar niets is minder waar. Planten en vooral de bloemen geven vaak een zoete geur af, lekker voor ons, maar ook erg lekker voor bijvoorbeeld bijen. Planten geven een geur af juist om bijen te lokken. Bijen willen eten, dat doen ze op en van de bloem, vervolgens vliegen ze naar een volgende bloem om daar weer verder te eten. Tijdens het landen op bloem 1 komen de bijen in aanraking met de meeldraden van de bloemen (de meeldraden zijn het mannelijke voorplantingsorgaan van bloemen). De meeldraden zitten vol met stuifmeel en dat stuifmeel blijft plakken aan de poten en het lichaam van de bij. Onbewust vervoerd de bij voortplantingsstoffen van plant 1. Zodra de bij bij bloem 2 aankomt, landt het dier weer, deze keer komt de bij ook in aanraking met de stempel. De stempel is het vrouwelijke voortplantingsorgaan van bloemen, en de stempel neemt zo veel mogelijk stuifmeel over van de bij. Vervolgens kan de plant zich dankzij het opgevangen stuifmeel voortplanten. Zo helpen planten en dieren elkaar met de belangrijkste doelen van het leven eten en voortplanten.

onderdelenplant

De bouw van een bloem

Ook zijn dieren heel belangrijk in het schoon houden van de natuur. Denk eens aan gevallen appels of bladeren, het zijn voornamelijk insecten die alle “troep” opruimen, voordat bijvoorbeeld schimmels veel te groot en daardoor erg schadelijk worden.
Planten en dieren, ze kunnen niet zonder elkaar.

Dieren hebben planten nodig

Veel dieren zijn direct afhankelijk van bomen, planten en grassen. Veel dieren verkrijgen hun voedsel dankzij planten, zo zijn er grote grazers zoals zebra’s, gnoe’s en dichter bij huis bijvoorbeeld koeien en schapen. Veel dieren leven van vruchten of sappen zoals nectar, daardoor zijn er soorten die leven in de bomen en zelden tot nooit een voet op de aarde zetten.

planten en dierenEr zijn ook dieren die niet zo zeer van de planten leven, maar er juist bescherming zoeken zoals in bomen of dicht struikgewas. Veel vogels gebruiken de boomtoppen om er een nest te bouwen, of juist in de boom een nest maken. Veel kleine zoogdieren gebruiken dicht struikgewas om een nest te bouwen. De betere bescherming voor deze dieren is niet gezien worden, in het struikgewas zijn ze niet of nauwelijks zichtbaar.

Weer andere dieren zoals veel katachtigen bijvoorbeeld, gebruiken het dichte struikgewas als camouflage. Op die manier kunnen ze dicht bij prooidieren in de buurt komen, om vervolgens een aanval in te zetten. Andere soorten passen de kleur aan aan de omgeving zoals een kameleon of hebben van nature als dezelfde kleur als de omgeving, slangen zoals een groene boom python zijn meesters in camouflage. Als laatste zijn er ook dieren die een plant, blad of tak nadoen om zo niet op te vallen. De wandelende tak is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.

Mooie video van de symbiose tussen mieren en de Acacia plant

Met dank aan: National Geographic

Mieren beschermen de Acacia plant door aanvallende planten of andere dieren die willen snoepen van de acacia tegen te houden. In ruil krijgen de mieren alles wat ze nodig hebben om te overleven. De perfecte samenwerking.
Planten en dieren kunnen dus niet zonder elkaar. Haal je de een weg, dan zal de ander het ook niet overleven.
Met dank aan:
david_salvatori, ian boyd / Foter / CC BY-NC
en SXC.hu
Wikipedia
voor de afbeeldingen van de planten en dieren.

Laat een bericht achter