Animalsunited header

Galapagoseilanden


Galapagoseilanden

galapagoseilanden
De Galapagoseilanden zijn een groep van ongeveer 130 eilanden. Letterlijk vertaald zijn het de Schildpaddeneilanden. De eilanden horen bij Ecuador en bevinden zich in de Grote Oceaan, aan de westkant van Zuid-Amerika. De eilanden groep liggen zo’n 1000 km van het dichtstbijzijnde vaste land. Mede doordat het zo afgezonderd ligt, is er een geheel eigen evolutie ontstaan door de jaren heen, waardoor er veel diersoorten alleen op de Galapagoseilanden voorkomen. Ook per eiland bestaan er verschillende unieke soorten.
De totale oppervlakte van de eilanden bedraagt ongeveer 7880 km² en er wonen ruim 26.000 mensen, waarvan de meeste in Puerto Baquerizo Moreno wonen.

leguaanstrand

De 5 grootste eilanden in km²
5 San Cristóbal 558 km²
4 San Salvador/Santiago 585 km²
3 Fernandina 642 km²
2 Santa Cruz 986 km²
1 Isabela 4588 km²

 

De eilanden zijn pas enkele miljoenen jaren geleden boven water gekomen en zijn ontstaan door vulkanen, die overigens nog regelmatig laten zien dat ze actief zijn. Het hoogste punt van de Galapagoseilanden is 1707 meter hoog en staat bekend als Volcán Wolf. De eilandengroep en de zee eromheen is een uniek gebied en tevens opgenomen op de Werelderf natuur lijst. De eilanden werden in 1535 ontdekt door de Dominicaanse bisschop Tomás de Berlanga uit Panama en in 1832 werden de eilanden bezit van Ecuador.

Weersomstandighedengalapagos

De Galapagoseilanden liggen in een warm klimaat. De zon schijnt er vrijwel iedere dag van het jaar. Er is een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden. Het regent vaak en jaarlijks kan er plaatselijk zo’n 1500 mm neerslag vallen. De Galapagoseilanden kennen een regenseizoen van december tot en met mei, met de maanden januari tot en met april als erg natte periode. Tussen de eilanden kan het verschillen in temperatuur en neerslag. De Humboltstroom is hiervoor grotendeels verantwoordelijk. Deze koude golfstroom met harde windstoten geeft de eilanden hun kenmerkende uiterlijk.

Dieren

De Galapagoseilanden liggen erg geïsoleerd, daarnaast zijn er eigenlijk geen roofdieren. Dankzij deze twee factoren is er een unieke evolutie ontstaan. Veel diersoorten kunnen zich aanpassen op een eigen unieke manier, zo zijn er vogels die niet meer kunnen vliegen, zoals de aalscholver. Deze vogel komt overal ter wereld vliegend voor, op de Galapagoseilanden is het niet meer nodig om te vliegen en de vogels hebben zich zo aangepast. Er zijn landschildpadden van ongekende grootte. Ook komt de uiterst zeldzame lederschildpad voor met hun 2,4 meter is het één van de grootste schildpaddensoort ter wereld.
Er is maar één knaagdierensoort te vinden, het zijn rijstratten. Deze ratten zijn naast de Galapagoseilanden nergens andere ter wereld te vinden.
leguaanZeeleguanen hebben zich ontwikkeld tot onderwater grazers. De zee rondom de eilanden is bijzonder vruchtbaar en er groeien veel soorten grassen en wieren. De zeeleguaan heeft zich in de loop van de tijd zo aangepast dat ze kunnen leven van die grassen en wieren.
Andere erg opvallende verschijningen zijn de zeeleeuwen en de pelsrobben die op het eiland voorkomen. Dat deze dieren zover noordelijk voorkomen is echt uniek. Een belangrijke factor is de koude Humboltstroom, zonder deze stroom was het water waarschijnlijk te warm.

 

Vogelsfregatvogel
Op de Galapagoseilanden vinden we Vogels in overvloed. Vooral het aanbod aan zeevogels is enorm. De vogels hebben vaak aparte kenmerken, zo zijn er grote fregatvogels met een ongekend grote keelzak en een spanwijdte van meer dan 2 meter. Ook komen we blauwvoetgenten, roodvoetgenten en pelikanen tegen op verschillende eilanden. Naast de enorme fregatvogels komt ook de albatros, de vogel met de grootste spanwijdte (zo’n 2,50 meter) voor op de eilandengroep. Er leeft een grote soort van de opvallende flamingo famillie, de galapagos flamingo en ook komt er zelfs een pinguïn soort, de galapagospinguïn voor. Er leeft slechts één soort roofvogel, de galapagosbuizerd.
Er zijn dertien soorten Darwin-vinken te vinden, allen met hun eigen kenmerken, maar ze hebben wel allemaal dezelfde voorvader waar ze van afstammen.
Andere vogels die veel voorkomen zijn uilen, meeuwen, reigers en de galapagosduif.
In totaal komen er 89 vogelsoorten voor, 76 daarvan komen uitsluitend op de Galapagoseilanden voor.

Reptielen
Ook reptielen vinden we in overvloed op de Galapagoseilanden. Er zijn ontzetten veel landschildpadden, leguanen en hagedissen te vinden. Vooral de lava hagedissen zijn opvallende verschijningen. Er zijn zeven soorten van deze kleine kleurrijke dieren. Ze kunnen zo’n 25 cm lang worden en leven op lavarotsen. Er zijn zeven soorten slangen en zes soorten gekko’s, waarvan vijf soorten alleen op de Galapagoseilanden voorkomen.

Opvallend
De dieren op de Galapagoseilanden zijn van nature tam. Hoogstwaarschijnlijk komt dat doordat er geen natuurlijke vijanden op de eilanden leven en dat de dieren daardoor niets te vrezen hebben.

Planten

galapagosjungleIn vergelijking tot de dieren valt het aanbod aan planten een beetje tegen. Wel weer opvallend is dat er ongeveer 175 van de totale 350 plant soorten, alleen op de Galapagoseilanden voorkomen. Vooral door het klimaat en de redelijk onvruchtbare bodem van de eilanden valt het aanbod tegen en zien we vooral cactusachtige op het grootste deel van de eilanden.
Er zijn bergen op de eilanden te vinden en vooral de zuidelijke kant van de bergen zijn wel erg vruchtbaar en kunnen we er zelfs regenwouden vinden. Veelvoorkomende bomen zijn de adelaarsvaren, de miconnia en de scalesia. Vooral de scalesia is een opvallende soort. Net als de Darwinvinken kennen ook de scalesia veel verschillende soorten, van kleine lage struiken tot metershoge bomen. Alle soorten stammen af van dezelfde voorvader en vormen zo één familie.

cactusbos

Vooral op de kust groeien veel soorten cactus. Er staan er op sommige plekken zo ontzettend veel dat de cactussen een heel bos hebben gevormd. Sommige soorten zoals de candelabra kunnen metershoog worden en hebben opvallende buisachtige bladeren. Een andere bekende soort is de Palo Santo. Er komt een lekkere geur van de Palo Santo af en delen van de plant worden gebruikt om er wierook van te maken.
Op de jongere eilanden vinden we weinig tot geen planten.

 

Het leven op en rondom de Galapagos eilanden op een schitterende manier in beeld gebracht.
 

 
Met dank aan: OrpheusTravelGrp
 
 

 

Met dank aan:

Voor de afbeeldingen

Laat een bericht achter