Animalsunited header

Great barrier reef


Great barrier reef

 

Het Rifgreat barrier reef

Het Great barrier reef is het grootste koraalrif te wereld. Het rif bestaat uit ongeveer 3000 losse riffen en daarbij 900 eilandjes. Het rif strekt zich langs de noord-oostkust van Australië uit tot een lengte van ongeveer 2600 kilometer. In totaal beslaat het rif zo’n 334.400 vierkante kilometer. Er zijn grote onderwater grasvelden, waar de zeekoe leeft. In totaal beslaan deze grasvelden zo’n 3000 vierkante kilometer verdeeld in losse gebieden.
Het Great barrier reef is het grootste “bouwwerk” gemaakt door levende organismen. Er zijn miljoenen koraalpoliepen nodig om dit enorme rif te maken en nog steeds zijn de koraalpoliepen belangrijk voor de groei van het rif. Het rif is zo groot dat het zelfs vanuit de ruimte waar te nemen is en wordt wereldwijd als bijzonder beschouwd. Zo bijzonder dat het “het achtste wereldwonder” wordt genoemd. Tevens is het één van de belangrijkste attracties van Australië en komen er jaarlijks ongekend veel bezoekers op deze plek af.

greatDieren

Het Great barrier reef is niet alleen voor ons mensen een bijzondere plek, maar ook voor dieren is het een waar paradijs. Er leven duizenden verschillende soorten dieren. Zo komen er ongeveer 2000 verschillende soorten tropische vissen voor. Daarnaast zijn ook schildpadden en dolfijnen vaste bewoners van dit bijzondere gebied en ook de waterslangen zijn massaal aanwezig met zo’n 15 verschillende soorten. De hoeveel aan tropische vissen zorgt ervoor dat het gebied ook voor roof vissen als bijvoorbeeld haaien een schitterend gebied is om in rond te trekken. Ook zwemt één van ‘s werelds gevaarlijkste dieren regelmatig door het Great barrier reef heen: The box jellyfish de zogenaamde dooskwallen. Ze kunnen een mens doden, sterker deze giftige dieren produceren per aanval genoeg gif om er 60 mensen mee te kunnen doden.
Het water is bijzonder helder in het Great barrier reef. Op sommige plekken kan je zo’n 50 tot 60 meter diep kijken.
Ook boven de koraalriffen komen veel dieren voor. Zo’n 220 verschillende soorten vogels hebben het gemunt op de vissen die zich net onder het wateroppervlak schuilhouden. De vissen worden helaas bedreigd door over visserij.

KoraalOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het koraal groeit tot een diepte van ongeveer 30 meter. Dat komt omdat de kleine koraalpoliepen veel zonlicht nodig hebben om te kunnen groeien. Er leven ongeveer 300 verschillende soorten koralen, de verschillende koralen hebben verschillende kleuren en zo komt het Great barrier reef aan de bijzondere kleuren. Die koralen worden bijgestaan door ongeveer 400 soorten sponzen. De koralen groeien op dode stukjes koraal of op de resten van overleden dieren. Die dode stukjes zijn erg vruchtbaar en bestaan uit voeding voor nieuwe koralen. Zo blijft het Great barrier reef groeien. Eens per jaar komt het gehele rif in beweging. Meestal gebeurt dat in november, dan zijn de water temperatuur en het tij (over het algemeen tijdens spring eb) ideaal voor de koralen om zich massaal voort te planten. Eigenlijk plant het gehele koraalrif zich eens in het jaar voort, dat gebeurt al miljoenen jaren lang op dezelfde manier, en met succes.
koraalMaar, het koraal heeft twee serieuze bedreigingen. Een zeester! De zogenaamde Crown of Thorns zeester is een van origine Japanse zeester dat zich tegoed doet aan de koraalpoliepen. Als tweede zijn (uiteraard) wij mensen zeer schadelijk voor het Great barrier reef. Niet alleen doordat we massaal het rif bezoeken, en sterker met steeds meer tegelijk het rif bezoeken. Ook omdat wij zonnebrand crème gebruiken. In het water mengt de zonnebrand crème met het water en langzaam maar zeker bedekt steeds meer van onze crème de koraalpoliepen. Net als bij ons beschermd het de poliepen tegen de o zo belangrijke zon. Geen zon betekend geen of nauwelijks groei voor de koraalpoliepen.
Gelukkig zijn er strenge controles op het meenemen en verzieken van het koraalrif.
Jammer genoeg blijkt uit onderzoek in oktober 2012 dat, ten opzichte van 1985, er zo´n 40 procent koraal verdwenen is. De Japanse zeesterren zijn verantwoordelijk voor de meeste schade. Er worden plannen gemaakt om de Japanse zeesterren te bestrijden.

Leuke weetjes:Coral Polyps

  • Het Great Barrier Reef langer is dan de gehele westkust van Amerika
  • Het rif is toeristisch en levert de Australische industrie ruim 1 ‘biljoen’ Australische dollars omzet op
  • Er leven zo’n 500 verschillende soorten zeewier
  • Het Great Barrier Reef is ongeveer 500.000 jaar oud
  • Het water rondom het Great barrier reef is altijd tussen de 18 en de 33 graden Celsius