Animalsunited header

Madagaskar


Madagaskar

Het eiland

Madagaskar is misschien bekender geworden door de films, maar het is eeuwen een uniek gebied.
Zo’n 165 miljoen jaar geleden bestond er op aarde een supercontinent, Gondwana. Het continent is in de loop van de jaren aan alle kanten uit elkaar getrokken. Tijdens het scheiden van Afrika en Azië, zo’n 110 miljoen jaar geleden, is Madagaskar ook losgeraakt. Vanaf dat moment is het een afgelegen eiland ten oosten van Afrika. Het eiland is na Australië, Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo het 5de eiland van de wereld als het om oppervlakte gaat. Tussen Madagaskar en de rest van Afrika ligt het 400km brede Kanaal van Mozambique.
Doordat Madagaskar zo afgelegen ligt, heeft het een hele eigen evolutie meegemaakt. Het eiland wordt gekenmerkt door rood tot roodbruine aarde. De heldere groene kleur van het tropische regenwoud en de roodbruine kleur van de aarde levert schitterende beelden op.
sawaMadagaskar heeft een hoofdstad, Tana of Antananarivo voluit. De stad is gebouwd op heuvels rondom een meer. De heuvels zijn oude vulkanen rijk aan verschillende kristallen en daardoor een erg interessante stad voor gelukzoekers. Ook zijn de sawa’s, tropische rijstvelden, een opvallend kenmerk van de stad.
Door Madagaskar stroomt Het Canal des Pangalanes. Het kanaal is ooit gegraven en was een belangrijke route tijdens het transport van goederen. Tegenwoordig wordt het kanaal voor andere doeleinde gebruikt, namelijk toerisme. In het kanaal is een eigen ecosysteem ontstaan met waterplanten en vogel soorten die uniek zijn voor Madagaskar en voor de wereld.
Rondom Madagaskar liggen meerdere paradijselijke eilanden. Een van die eilandjes wordt het parfumeiland genoemd. Het eiland Nosy Be is vol gegroeid met Ylang-Ylang bloemen die voor een heerlijke geur zorgen.
Ten noordoosten van Madagaskar ligt een klein eiland, Isle Sainte Marie. Het eiland ligt op een oude zeeroute van en naar Kaap de Goede Hoop. Het was een basis voor piraten en er is een heus piratenkerkhof te vinden. Ook kan je vanaf dit eiland walvissen spotten. In de zomer komen grote groepen walvissen dicht langs de kust.Het eiland bezit een groot aantal planten en dieren en er worden zelfs vandaag der dag nog nieuwe soorten gevonden.

Dieren

Het aantal verschillende dieren is overweldigend, er leven alleen al meer dan 150.000 soorten ongewervelde dieren. Er zijn gekko’s, kameleons en zelfs nijlkrokodillen te vinden. Vlinders, bidsprinkhanen, torren, ook aan insecten is een overvloed aan soorten te vinden. Grote zoogdieren als zebra’s, of olifanten zijn er niet te vinden. Doordat er geen grote prooidieren zijn, leven er ook geen grote roofdieren op Madagaskar. De fossa, of fretkat, is het grootste roofdier en vogels, slangen en kleine grond zoogdieren zijn nooit veilig in het territorium van de fretkat.
De oostkust van het eiland is bekend vanwege de vele verschillende soorten haaien die daar leven. Aan de westkust bevinden zich koraalriffen bewoond door talloze vissoorten.Een aantal indrukwekkende kenmerken:

Motten

Motten zijn met ongeveer 4000 verschillende soorten waarschijnlijk de grootste groep, sommige van deze motten kunnen een spanwijdte van 25cm bereiken.

Kikkers

Het aantal verschillende soorten blijft toenemen, op dit moment zijn er 170 soorten bekend. Slechts twee van deze 170 soorten komt ergens anders ter wereld voor.

Vogels

Het aantal verschillende soorten vogels op Madagaskar is niet hoog, slechts 270 verschillende soorten. Toch zijn er 110 soorten die alleen op Madagaskar voorkomen.

Tenreks

Tenreks zijn aparte wezentjes. Ze vormen een familie van zoogdieren. Van de 31 verschillende soorten, komen 30 soorten alleen op Madagaskar voor. Ze zijn onderling erg verschillend van uiterlijk, sommige soorten lijken op een muis, of meer op een mol of egel.

Lemuren

madagaskarLemuren zijn primaten, er zijn zo’n 60 verschillende soorten. Er zijn lemuren die ‘s nachts leven en hebben daarop aangepaste grote ogen, andere leven overdag. Het zijn omnivoren, alleseters, fruit en bloemen, maar ook insecten en spinnen worden gegeten. De soorten worden ernstig bedreigd!

Fossa

De fretkat of fossa, is het grootste roofdier op Madagaskar. Ze lijken veel op een kat, maar ze behoren tot een hele andere familie. Zonder de staart mee te rekenen worden ze tot 90 cm lang, de staart is bijna net zo lang als het lichaam. Ze jagen zowel in de bomen op vogels of slangen, als op de grond op tenreks.

Kameleon

Kameleon of Chamaeleonidae, zijn een familie uit de klasse: Reptielen. Er zijn ongeveer 180 verschillende soorten, waarvan er 90 alleen op Madagaskar voorkomen. Door middel van camouflage blijven deze unieke dieren uit het zicht van vijanden.

Planten

Omdat er nog steeds nieuwe plantensoorten gevonden worden is het moeilijk te zeggen hoeveel verschillende soorten er leven, maar zeker is wel dat het plantenaantal boven de 10000 uitkomt. 10000 verschillende soorten planten op één eiland! En 80% van die 10000+ (=8000+) soorten komen alléén op dit eiland voor!

De laatste 10 jaar zijn er bijvoorbeeld 50 nieuwe soorten palmbomen ontdekt op Madagaskar. Dat brengt het totaal aantal soorten palmbomen op 170, waarvan 165 alléén op Madagaskar voorkomen. Ook vetplanten zijn goed vertegenwoordigd op Madagaskar. De gebieden waar niet veel regen valt (tot zo’n 400 mm per jaar) zijn vol gegroeid met vetplanten. Planten als de Aloë, kan vocht ontzettend goed opslaan in de bladeren, de stam of in de wortels.
Cactussen zijn met duizenden verschillende soorten vertegenwoordigd en vormt de grootste groep van planten op Madagaskar.

Een andere grote groep is de familie orchideeën. Met meer dan 1000 verschillende soorten leven er meer soorten op Madagaskar dan in heel Afrika samen.
Een aantal bekende bomen en planten:

 

Reizigersboom

De reizigersboom (Ravenala madagascariensis) kan tot 30 meter hoog worden. De bladeren zijn 1 tot 4 meter lang en zijn voorzien van 20 centimeter lange witte bloemen. Lemuren zijn belangrijk voor de reizigersboom. De boom geeft onweerstaanbare nectar aan de lemuren, in ruil bestuiven de lemuren de bloemen tijdens hun zoektocht naar nieuwe nectar.

Baobab

boababDe baobab is een enorme boom van wel 25 meter hoog. Deze bomen kunnen wel tweeduizend jaar oud kunnen worden en de stam kan tot wel zestigduizend! liter water vasthouden. Er zijn bomen bekend met een stamomtrek van wel 34 meter. Tijdens de regenperiode slaat de baobab al het vocht op wat het maar kan. Tijdens de drogere periodes kan de opgeslagen voorraad worden gebruikt.

Evergreen trees

Het tropisch regenwoud wordt gedomineerd door de zogenaamde “evergreen trees”, dat zijn bomen die gedurende het hele jaar hun bladeren behouden. Ze kunnen 30 meter hoog worden en op één hectare regenwoud kunnen wel 250 verschillende soorten voorkomen. Enkele “evergreen”-soorten zijn de tapiaboom, negen soorten mangrovebomen en cactusbomen.

Alluaudia

Alluadia, veel soorten vetplanten komen voor in het zuidwesten van Madagaskar. Verschillende planten groeien dicht op elkaar tot een maximale hoogte van 15 meter, al worden de meeste soorten maar enkele meters hoog. De begroeiing is zo dicht dat het ook wel doornwoud wordt genoemd. De soorten hebben een dikke stam gewapend met doorns. De bladeren zijn klein en eventuele bloemen zijn onopvallend. De familie bestaat voornamelijk uit eenslachtige soorten. Eenslachtige soorten hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen.

Nationale parken

Veel planten- en diersoorten op Madagaskar worden met uitsterven bedreigd. Gelukkig zijn er veel goede initiatieven om de natuur te behouden en zijn er Nationale Parken en natuurreservaten opgericht.
Hierbij een overzicht van de grootste Nationale Parken:

Nationale Parken

Park: Grootte (km2)
Andohahela 760,20km2
Ankarafantsika 1350,00 km2
Isalo 815,40 km2
Kirindy Mitea 722,00 km2
Mananara Nord 1440,00 km2
Masoala 2405,20 km2
Tsingy de Bemaraha 723,40 km2